設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ki

[演唱會] 容祖兒Pretty Crazy演唱會 Live BD

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

DTS-HD  MA VS LPCM sound track,哪個好一些?

會否有"好熱戲"碟評??

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

演唱會我自己慣性用 PCM 再經 AV 擴音機用  Dolby Surround 或 Auro-3D 轉做 5.1.4 或 7.1.4...  感覺上聲底同音場會比原生 DTS-HDMA 自然... 有興趣都可以對比下分別... 睇下邊個配搭比較岩自己    (演唱會既 DTS-HDMA 我覺得比較多味精

黑鑽玩家

不過,唔知點解無收錄劉德華做嘉賓!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

cinemaquette 發表於 2021-2-19 10:59
不過,唔知點解無收錄劉德華做嘉賓!

係其他論壇見有人話佢講過唔會做嘉賓表演會出碟,因為覺得自己唔係排練得完美同有舞台效果咁記錄
不過Touch Mi輸得漂亮係有入碟

鑽石玩家

xyz56789xyz 發表於 2021-2-18 17:22
DTS-HD  MA VS LPCM sound track,哪個好一些?

會否有"好熱戲"碟評??

慣左用 dtshd-ma.  我想都要看器材和set up. 自己聽得舒服便可
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

Hugo Fok 發表於 2021-2-18 20:00
演唱會我自己慣性用 PCM 再經 AV 擴音機用  Dolby Surround 或 Auro-3D 轉做 5.1.4 或 7.1.4...  感覺上聲 ...

純吹水,其實碟d聲是否有執過,我看utube 上加bun 片段d聲好似有d唔同(碟好d)。若有,咁即係話已加了味精,只是啱唔啱個人口味
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鉑金玩家

我覺得快歌係咪咀, 因為冇理由又跳又唱, 可以唱到好似CD咁.

新仔玩家

HELLO
想問下大家有冇咁既問題....
我買左返黎聽DISC 1 播完 第10隻 桃色冒險 之後 播LOVIN'U既時候會卡住左 播唔到落去
之後去鋪頭換過另一隻 都有同樣問題發生......

之後 第12隻 都播唔到....要重開架機 播第 13隻 先可以再擋放落去...

白鑽玩家

dolun2010hk 發表於 2021-2-22 23:04
HELLO
想問下大家有冇咁既問題....
我買左返黎聽DISC 1 播完 第10隻 桃色冒險 之後 播LOVIN'U既時候會卡住 ...

如果換完都一樣,基本已可排除是joey碟問題,碟機出問題最大機會,(自己4隻在oppo 203也順利播放) , 那首先檢查下固體是否最新,第二光碟頭是否㓗淨? 或者光碟機械部組出問題或光頭老化也可能?  可考慮送回代理檢查清晰。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

各位師兄,有事請教。

買左依套藍光加CD,但唔知係咪隻CD DISC2,錄得比較長,到最尾果首心淡,Rip出黎會斷線。

之前一隻孫燕姿嘅精選都係咁,又係最尾一首歌出事。