設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 初級入門問題:聆聽距離只有5尺,應否買座地喇叭!

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
同事見我上post76,問我:屋企是日字廳,客飯廳分開成長方形,所以客廳的闊度只有7尺,如買座地喇叭是否不合適或沒需要,買同系列的書架喇叭就可以,因為梳化至喇叭的聆聽距離只有5尺,舉例,買b&w的606就足夠,不需要買603!我係草民初級玩家,當然上來問各位師兄,免得誤了同事!

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄,我相信我嘅聆聽空間都同你差不多,喇叭同皇帝位都係5呎左右。我最終都買咗細座地,起碼宜家都無後悔,仲覺得好正添😂
我諗最緊要係你自己去試聽下書架同座地邊樣啱自己聽(喇叭有無bi-wire都係考慮之一,因mission座地係有bi-wire,而書架係無嘅,我宜家玩bi-amp,覺得啲聲好正),再睇下夠唔夠地方擺,最後考慮埋budget。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
keke323 + 80 + 80 超正, 一定要加分
taichu2 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

聆聽位置與喇叭太近,最大影響係聽不到低音,而唔係低音過多。

鑽石玩家

用細書架要大音量才出到低音,我的情形係舊屋喇叭與聆聽距離夠,但搬屋後聆聽位近了,細喇叭大音量太壓迫,得個嘈字,較細音量又出不到低音,所以之後換了12吋大口徑低音喇叭,就細音量聽一樣音色平衡有低音。

留意我講係大口徑而不是座地,好多座地喇叭都係細口徑低音,只係多個聲箱谷出低音,量感係多了,但不會及大口徑出得從容,而且和細一樣書架需要較大音量低音始有看頭。

黑鑽玩家

其實只要唔影响到正常活動空間,放座地喇叭係冇問題。當然喇叭與喇叭之間要保留返一定距離,同埋因為聆聽距離近,音量自然唔會開好大,所以要搵一部推力夠的AMP,先可以在低音量下將三頻完全推出黎。

評分

參與人數 4威望 +110 金錢 +110 收起 理由
WongMo@G + 10 + 10 認同
Arong2020 + 10 + 10 認同
kl122002 + 80 + 80 認同
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

銀級玩家

koalaau 發表於 2021-1-25 14:39
用細書架要大音量才出到低音,我的情形係舊屋喇叭與聆聽距離夠,但搬屋後聆聽位近了,細喇叭大音量太壓迫, ...

師兄我聽緊 入門B&W607,都想換果對提升低音,

係咪低音單元,寧願一對大口徑書架 (eg 10吋) ,好過座地的兩對或多對的較細口徑 (eg 6.5吋) ?

黃金玩家

各位師兄嘅意見,我已比同事睇了,我只看到一個正直青年(其實都過咗30歲)誤交毒友,開始想take嘢沉淪毒海!

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-1-25 15:52
師兄我聽緊 入門B&W607,都想換果對提升低音,

係咪低音單元,寧願一對大口徑書架 (eg 10吋) ,好過座地 ...

一般雙6吋或雙8吋座地,其實一隻係中低音,只有一隻係低音,與10吋中低音比,數據上細單元一樣落到50hz樓下,但聽感係會緊好多。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

如你同事目標係B&W,建議你同事去香港代理Show Room,帶自己聽慣嘅CD去試下邊個model啱自己。覺得咁樣最實際。

銀級玩家

koalaau 發表於 2021-1-25 16:08
一般雙6吋或雙8吋座地,其實一隻係中低音,只有一隻係低音,與10吋中低音比,數據上細單元一樣落到50hz樓 ...

thank you, 剛剛在 AV life 聽完
702 S2,
前級 Edge NQ
後級 Edge M 兩隻
Source Spotify

音場闊左 (係非常闊!) , 結像也闊,成套野十四五萬,但人聲小品沒有我想要的 "濃厚"
貴,但不是本人杯茶
下個target 去試 8吋 /10吋/12吋 的三路書架

sorry 樓主,騎劫左你個post