設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avsuperman

[請教] 有無朋友係工廈玩影音

鑽石玩家

三星玩樂勲章

taichu2 發表於 2021-1-23 17:52
煙味,可能管理處唔會做野

大家有交管理費,邊個投訴都要去睇,否則投訴管理處

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

我就係租工厦玩AV,因為屋企個廳細玩AV啲surround冇乜料到,同埋屋企有養貓好多毛,所以租工厦!咁我依家呢到足二佰尺連獨立厠所租金6.7k係葵涌個邊!開頭我都係諗住工厦冇死啦,可以日炸夜炸!加上我玩雙十,重唔炸盡啲,開頭我炸到夜晚二三點!好啦!咁個幾月之後,個租務小姐同我講,左右隔離投訴話嘈得制,叫我唔好炸咁夜去到夜晚十點好囉喎!攪很到我冇腩晒癮,即刻想搬!我同佢講,我租工厦就係為左可以嘈先租,唔係我租私樓啦!個租務話隔離做設計要夜晚先諗到橋喎!大家遷就下啦!根本佢地夜晚係到住,開頭夜晚返嚟成日一出電梯就聽到電視機聲!加上我租呢到成層用啲超輕磚劏出五個單位出嚟,所以啲隔音麻麻地,同埋都係一個業主,所以我都冇得唔理!依家我過左年都諗住搬,叫個地產經紀幫我揾啲獨立單位,盡量唔好劏出嚟個啲同埋最好係石屎牆!呢啲就係我租工厦經驗!睇下師兄啱唔啱洗!

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
徐福 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
usopp + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

jwmc2707 發表於 2021-1-24 01:22
我就係租工厦玩AV,因為屋企個廳細玩AV啲surround冇乜料到,同埋屋企有養貓好多毛,所以租工厦!咁我依家呢 ...

多謝C兄,值得參考,你打算搬去邊區,其實可以的話,我想係屋企隨時玩得,個廳有2百呎,加埋基本上玩耍,本來好滿足,就係换雙十開始比人投訴,所以萌生去工廈玩,係有d唔明,去工廈係唔係一定要與工作有關,又唔可以油牆裝架,點玩投影、天花喇叭?太多問号了

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

avsuperman 發表於 2021-1-24 01:49
多謝C兄,值得參考,你打算搬去邊區,其實可以的話,我想係屋企隨時玩得,個廳有2百呎,加埋基本上玩耍, ...

因為有好多工厦依家都變左做劏房,都係土地問題啦!香港呢二三十年啲工廠都北上大陸,所以好多工厦都吉左係到冇人租,咁啲業主咪唯有偷雞改建做劏房,party room,私竇咁囉!至於點裝修佢就唔理您架嗱!重之,您唔租個陣時還原返佢交吉俾您狀態就得架嗱!Ok!(我都揾返葵涌個邊架嗱!近我屋企嘛!)

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

贊成 太好,可否預我一份?

鉑金玩家

其實日間爆機鄰居都無投訴,住宅都有裝修啦,唔通投訴佢裝修咩

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

avsuperman 發表於 2021-1-23 11:19
也是顧慮,其實工廈玩合法嗎

話明工業大廈就梗喺要用嚟工業用啦,所以最好裝修到好似辦公室studio,然後留一大約總面積百份之三十嘅房,話喺倉庫,放啲紙箱,話喺貨存,當然亦要做埋商業登記。咁有屋宇署巡查都有得講,否則上到嚟剩喺見到你幾十萬影音器材,一問你做乜,你就口啞啞。
但如果只喺晚上放工同假日先去炸機,咁可以不理,應該都唔會有人巡的,除非有人督灰。

鑽石玩家

三星玩樂勲章

hohodog900 發表於 2021-1-25 13:12
話明工業大廈就梗喺要用嚟工業用啦,所以最好裝修到好似辦公室studio,然後留一大約總面積百份之三十嘅房 ...

如果放置模型賣買,搞到似舖頭,我也打算做玩具舖做生意,同時放影畜器材,咁樣係咪可以,唔單止纯玩樂,以後退休會係小天地時間較多

鑽石玩家

三星玩樂勲章

hohodog900 發表於 2021-1-25 13:12
話明工業大廈就梗喺要用嚟工業用啦,所以最好裝修到好似辦公室studio,然後留一大約總面積百份之三十嘅房 ...

謝謝C兄回覆,我另有想法,除了玩具,我利用工作室專注撰寫影音器材及影碟,所以要放置幾十萬影音,咁又得唔得,係咪一定要取商業登記

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

avsuperman 發表於 2021-1-25 13:36
如果放置模型賣買,搞到似舖頭,我也打算做玩具舖做生意,同時放影畜器材,咁樣係咪可以,唔單止纯玩樂, ...

工業大廈唔可以做零售的,有另一種大廈叫商貿大樓,喺可以做零售,教室,補習社,純辦公室,設計室之類,但租金一定貴過工廈,以前工廈一定只喺做工廠,工場,喺依家香港冇工業先至好多寫字樓去咗工廈,至於好多工廈樓上鋪都喺罰款當交租咁解,正常一年都冇幾多次巡查,如果唔喺黑點,根本好小查。