設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: james911

[合併式擴音機] 小白問功率,搞唔明,望各位ching解答一下!!!

星級玩家

EricTse@FB 發表於 2021-1-23 14:43
平價入門至中階onkyo 雖然高分析力但功率細同低音弱啲
好多用onkyo嘅用家都唔多滿意佢低音表現
同日係yamah ...

好的,甘都係買yamaha試聽下先la
感謝意見la

黑鑽玩家

james911 發表於 2021-1-23 13:12
其實主要想駁電腦使用,用對書架音箱+個subwoofer。正常日常使用甘,可以聽下歌。就有個問題個amp機長開 ...

呢個預算一定係yamaha,喇叭的話mission或其他入門書架,價錢3K樓下的都應該冇問題。不要盡信d店員話部機推力有幾多,可以買高階少少的喇叭,影音冇CP值呢樣野,俾幾多就拎返幾多,CP值只存在於二手市場。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Ckf1966 + 10 + 10
kl122002 + 80 + 80 認同

查看全部評分

星級玩家

NM0101 發表於 2021-1-23 16:07
呢個預算一定係yamaha,喇叭的話mission或其他入門書架,價錢3K樓下的都應該冇問題。不要盡信d店員話部機 ...

好的,感謝意見。
問多個問題,amp駁電腦都係長開,會唔會容易壞架?或者老化?

銀級玩家

電子野長開有好處也有壞處
長開可以防止潮濕減低零件損壞但用電會多啲
散熱不足溫度過高會增加零件老化

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同

查看全部評分

黑鑽玩家

james911 發表於 2021-1-24 02:15
好的,感謝意見。
問多個問題,amp駁電腦都係長開,會唔會容易壞架?或者老化? ...

呢方面有其他師兄答了,所以我就講下我自己啦

我屋企塵多,又有d潮濕,但因為防塵關係,我會响d機頂長期舖一塊薄布,所以會把AMP直接關機唔會長開。但接近潮濕天氣時,就只用遙控關機,令部AMP一直待機,不過就會在機旁邊放1-2個抽顯盒,反正開機時都要拎走塊布同拆喇叭網,順手拎多個膠盒姐(不過當開始盒內有水就要小心d扲)。
好彩到現在為止買AMP都係為升級,舊機放在床下底(一樣要包好同俾吸濕盒),即使有時要做喇叭方面的測試,拎佢出黎都會正常為我服務(8年機齡小毛病一定有d),大至上就係咁。

歡迎其他師兄俾d意見(當然唔洗俾電費就最好啦

1萬

白鑽玩家

老而不

james911 發表於 2021-1-24 02:15
好的,感謝意見。
問多個問題,amp駁電腦都係長開,會唔會容易壞架?或者老化? ...

有些牌子是用長著的方式, 比如Naim.  Naim在背後都有開關, 但不是預用家聽完就關.
有些是Standby , 俾少少電長期通過不同的雲件,
兩者都是為了用家一開機就有好效果.

易不易壞, 老化就好視乎閣下的用法和平日的打理 .
EricTse@FB 已講了要點, 我不重覆.

還是好音樂最好.

星級玩家

真心多謝甘多位解答,學到野!!!

而家明白lo,睇來還要繼續努力!

黑鑽玩家

james911 發表於 2021-1-23 04:47
先多謝解答。
甘amp1喂唔飽,係代表d聲唔夠靚?

可以咁樣理解先, 食唔飽 係發揮唔曬! 但係食得飽 都唔代表靚聲, 你喇叭 可以承受功率100w, 但係基本你唔會全開100w 去聽歌, 一般都只係聽緊 零點幾w至30w, 所以都係耳聽為準😉

鉑金玩家

96db靈敏度卻能承受100w以上!你都唔需要留意擴音機輸出多少。
10w可達106db,100w可能116db(如果發得出聲)。
只需要留意高中低音平衡度,音色得唔得,啱唔啱聽。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Amp and spks 的spec 可以不理,McIntosh 1.2K 輸出 1200w,推對入天花 Definitive Technology 一點問題都無, power amp 正常聆聽下是在10 watt 左右。

買Amp and spks,一睇budget,二聽聲,三睇 spks ohm,例如3/5 a的15 ohms 用膽機就不會跌watt,4 ohm spk , amp的setting就要留意,stereo amp 就睇8 ohm to 4 ohm 輸出能否倍增,得的話,amp 就夠班。(膽機或McIntosh 大部份原子粒機除外)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠