設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: YYWong@G

[請教] 究竟換amp好定換喇叭好呀~

進階玩家

Davidfwh 發表於 2021-1-21 21:28
樓主其實當初構思用6700pre-out落後級推前置,是否想會比6700自己推較好或好似我咁想用同一對前置聽2ch?如 ...

2ch amp 我會照keep.  有咁既諗法純粹係想節省地方放少一對前置。 用2Ch 做埋前置。少左一對喇叭

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Davidfwh + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

白鑽玩家

三星玩樂勲章

比我一定係換喇叭先,始終佢係最後步驟發聲程序,就算Amp幾靚都無用,喇叭靚左,同一部Amp效果都會有唔同。我就係入左喇叭,之後换Amp,搞到影音半分家

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

✋我會換對最鐘意既喇喇先,出到聲煲一排再考慮有咩不足(高低頻不足之類)先再買amp或換線材

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

avsuperman 發表於 2021-1-21 22:45
比我一定係換喇叭先,始終佢係最後步驟發聲程序,就算Amp幾靚都無用,喇叭靚左,同一部Amp效果都會有唔同。 ...

但我又發覺就算用同一對喇叭但用唔同功放,又有唔同表現,又可以好聲咗😁所以如果有錢,最好2樣一齊換。如果只可換其中,換喇叭先又好似比較好,因為如有一對好喇叭,啲聲應該衰極有限😁

鉑金玩家

1萬蚊amp,1萬蚊十仔,幾千蚊中置. 可能可以用 ls3/5a av bypass 做 front
新款中級amp,換10吋十仔,換埋中置,睇戲應該好好多

白鑽玩家

三星玩樂勲章

Davidfwh 發表於 2021-1-22 00:10
但我又發覺就算用同一對喇叭但用唔同功放,又有唔同表現,又可以好聲咗😁所以如果有錢,最好2樣一齊換。如果 ...

係,我就係换左polk audio 800,在同一訊源、同一部Amp,聲音已經靚左,之後仲玩埋金仔,實行影音半分家,金仔亦變成玩影音推前置的主力,因為喇叭,改變左我玩聲的習慣

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
Davidfwh + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

換走對35a,或加多對前置AV用

鉑金玩家

2CH唔使郁,搞好一套AV喇叭先,盡量用返同一牌子,連貫性已經唔同晒!

進階玩家

HHaaaa 發表於 2021-1-22 13:25
2CH唔使郁,搞好一套AV喇叭先,盡量用返同一牌子,連貫性已經唔同晒!

見到幾位師兄都建議換喇叭先。我用緊呢套amp 真的唔會太廢嗎?
係幾年前onkyo 連喇叭一套 5.1.2  0個套amp,我怕換左好啲既喇叭佢推唔好。

鉑金玩家

YYWong@G 發表於 2021-1-22 14:40
見到幾位師兄都建議換喇叭先。我用緊呢套amp 真的唔會太廢嗎?
係幾年前onkyo 連喇叭一套 5.1.2  0個套a ...

都係睇你budget,先預一半買喇叭,Mission、JBL studio、Klipsch各有特色,一半買amp Denon係一個好選擇,當然未計十仔,日後有機會搵隻大地震,應該都夠玩吓!