設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

防潮大法 One、Two、Three ... (轉載)

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
轉載自 2010 年 3 月 12 日蘋果日報網上副刊科技版

記者:陳國輝     攝影:陳盛臣     Model: Algie@Pure Models

天氣忽冷忽熱,濕氣又重,莫講話馬拉松選手跑到拉柴,連屋企部電子產品亦隨時發霉!唔係嚇你,每逢春天,相機一定高危!如果你唔想心愛嘅 DC、具紀念價值嘅照片或珍藏品變成炮灰,嗱嗱臨買個防潮箱,甚至以最慳家辦法,自製番一個亦得!

DIY 一嚿水有找

最平玩法係買個有蓋紅 A 膠箱,三十蚊就搞掂。

如果你想玩得慳家,就係自製一個防潮箱!你需要買嘅用具,包括附扣嘅連蓋紅 A 膠箱 (約 $40)、可循環再用嘅抽濕珠 (約 $25),以及一個濕度計 (約 $20),加埋都係一百蚊有找!

呢個唔係指南針,而係濕度計,價錢由 $20 起。

國產抽濕珠價錢最抵,$25 一包,遇水份時會發紫。

記得抹乾淨部 DC 先入箱,吹走鏡片上嘅塵埃,然後放入抽濕珠及濕度計即可封箱。但要注意,由於箱內太乾燥也會令機身龜裂,所以你需要經常留意濕度變化,最佳環境係百分之 40 至 60;抽濕珠變成紫色,表示已裝滿水份,有玩家話,以中慢火放入微波爐叮 4 至 6分鐘,就可以循環再用, Work 唔 Work 試過先知,但放微波爐時間不能太長,以免造成危險。

入箱之前,梗係要幫部相機淨身兼抹塵啦!

防潮箱百零蚊搞掂
大家可能無留意,查實相機袋唔可以防潮,一旦發霉就好難救得番!坊間有多款防潮箱俾你選購,平平哋百零蚊就有交易,如 HAKUBA 就出咗款茶色透明膠箱,容量只有 5.5L,雖然細啲,不過面蓋內附設白色膠邊封口,加埋附送嘅防潮劑,你只要另購濕度計,就立即用得。

入門級防潮膠箱,容量得 5.5L,勝在售價便宜。

蓋底附送兩包防潮劑,用完後可自行更換!

除 DC 會潮濕發霉,例如菲林、紙幣、錄音帶都有影響。

唔使煩電子箱自動防潮
如果想玩得專業啲,咁可以揀個電子防潮箱,售價由數百元起。好似今次介紹呢款收藏家 HD-40G,容量達到 40L,佢最大作用係內置濕度調校器,唔同情況下,可自行選擇高、中、低抽濕效果,更專業甚至可指定某抽濕百分比,要留意電子防潮箱採用金屬製,擺屋企較為笨重。

呢款迷你電子防潮箱,容量 40L,可放兩層。

電子箱可作三段不同程度抽濕調校。

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢個 Everone 防潮箱大家點睇? 40L 定 60L 好呢?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

買番收藏家好 D

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

HD-40G,容量達到 40L

40G唔係40L喔

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

呢個 Everone 防潮箱大家點睇? 40L 定 60L 好呢?
wil-wil 發表於 2010-3-12 04:56 AM

收藏家 30 or 40L la~~

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

好介紹

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

買大小小冇壞既, 預買新鏡時有地方放, 而且其他野好似DC、VC, 甚至冇味既海味都可以放入去, 咸魚就梗係唔好啦

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我用40L惠通(3層), 試過擺2機(40D+5DII)4鏡(50.4,24-105,10-22,小小白IS)
+DC仔&一些相機清潔用具及叉電座等都可放得落,當然係迫D啦.

所以普通用40L都應該ok.大D就鬆動D, 日後再入新鏡都唔使擔心點擺好.

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我上星期係死光買左個40l 收蔵家
8%)

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

依家用緊Everone 80L 防潮箱...好用..因為set好控制濕度就唔使再理佢,佢會自動調節箱裏面嘅濕度.