設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[試玩計劃] Sennheiser IE 300入耳式耳機 - 試玩平台: 任試計劃 (第十季)

黃金玩家

好似將會有 IE 600 及 IE900
ie 600 900.jpg

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Lomen 發表於 2021-2-25 16:28
好似將會有 IE 600 及 IE900

我都好想知, 係300以上的耳機可以有咩可以比到我呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

小瑟 發表於 2021-2-25 18:18
我都好想知, 係300以上的耳機可以有咩可以比到我呢~

有900我再報名

黃金玩家

煲咗40小時,IE 300 既聲音厚身咗,高音再圓滑咗。當然仲有得去,我起碼會煲佢500個鐘。

佢既整體表現點聽都唔似一對只係值2k幾一圈既耳機,佢似一對三鐵一圈既耳機,音質仲要好detail 纖細,音場有深度,樂器分離度高。CP 值高到咁,真係冇投訴。

我只係用原裝3.5線喺 ZX507聽,遲D轉佢條4.4 線,我諗真係大滿足。

IE 300係SEN 記又一黑科技。

評分

參與人數 1威望 +500 金錢 +500 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 恭喜哂Ching

查看全部評分

銀級玩家

Lomen 發表於 2021-3-3 14:13
煲咗40小時,IE 300 既聲音厚身咗,高音再圓滑咗。當然仲有得去,我起碼會煲佢500個鐘。

佢既整體表現點聽 ...

有國內師兄話ie300風格似是ie800s, 不似之前既ie500/400 pro或ie80s。
不過$2k幾是抵買。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

首先感謝post 76的試玩活動,能體驗這款sennheiser耳機,真係感受好正。小弟登門拜訪76總壇攞機,片就見得多個拍攝場地,到訪就真係未去過,驚喜係竟然由小瑟大人開門俾我,哈,開心到飛起。第一就緊係整返幾張開箱的圖片啦。開盒無咩大特別,都係耳機一對,大中小的耳塞配件。特別係今次跟機有個好似係美容時常見的一個去黑頭咁的工具,呢個係用黎清潔黐係耳塞上面的耳垢,幾方便,因為近呢年衛生特別緊要,有呢個工具就方便好多。耳機採用可更換機綫,對有要求的玩家留有一定程度的喜好可以調較。膠外殼噴了易潔的塗層,很滑,油污很易抺。
比較:
好喇!講完外觀後,進入測試階段。本人用了兩款手機(紅米note8pro 及iphone 12),和自己一直用開的beats耳機比較,用的軟體係joox  Hi-Fi 格式/HD格式的音樂作來源。
測試歌曲:
1. 本人偶像-梁詠琪Gigi leung,因為d歌自己熟到無限熟,雖然沒有很多特效,但一比較之下,第一個感覺是“人聲”上比之前beats“行前左”好多。成個聲音清楚地感受到。
2. 之前小瑟都用黎試過的鄭中基- my only one. 我們的“暖男爸爸”一開段的結他聲幾好試,音場係大左同清晰度有所增加,我估呢個係小瑟大王所講的感覺吧!
3. Eason 陳奕迅的-陀飛輪:頭兩隻歌都只有HD格式,於是找一些真係HiFi格式的聽下,雖然我不知和科林中各師兄常提到的hz 和bit係咩。而我覺得呢首歌eason好有“哥哥”的味道的。試人聲一流,依然,sennheiser耳機能把所有野都推到係面前咁,特別係人聲,能分辨出,好清楚地還原eason那個廣闊的聲場。正!
4. 盧冠廷的“快樂老實人”,盧盧的聲音很厚底和特別的,而呢隻碟制作本身很出色,副歌部份來得很實淨,很豐富。
5. 最後試的碟係張敬軒的“盛樂”. 我一共試左兩首歌(男孩最痛和太極張三豐),本身呢個係X香港中樂團的演唱會,又可以試演唱會的現場氣氛和中樂的各種高音和低音,不出所料,人聲仍然突出,把演唱會氣氛重現出來,果d尖叫聲好有包圍感,然後來一段太極張三豐,它沒有唱歌部分,只係用純中樂的表演,彭湃的鼓聲一下一下咁,笛、二胡交織在一起。很好的體驗。

後話:除了聽歌,小弟其實還試左睇戲,雖然因為個amp係大頭沒轉插試唔到,但我用vpn+愛奇藝apps,貪佢有Atmos 聲,睇左狂野極速,d引擎,高速的汽車追逐,槍聲,分析力都很好,兩個耳朵比較難做到有空間感,但表現都滿意的。

優點和缺點:
聽左兩個星期,把自己覺得的感受總結一下:
優勢 - 人聲突出,分析力很好,讓腦海的音樂感大大地加強,雖然小弟木耳一對,但比較起上來是有層次的分別。如再煲落去,一定可以再突出d。可以換綫的設計,自由度更有彈性,有記憶海綿和橡膠耳塞,我兩種都試曬,記憶海綿貼耳d,阻隔好d,但本人較喜歡橡膠夠舒適。換了細頭,我的女兒(七歲)竟然都能帶上,讚。

缺點 - 低音伸延我覺得還可以潛,如果聽開重低音歌的可能略嫌不足。和自己的beats比較過之後,層次唔同左係肯定的,但畢竟價錢有所不一樣,很難直接比較,而且我覺得當係聽品質越高的格式時,本人的beats所聽到的和sennheiser耳機的差異竟然少左?!在iphone的表現上更是接近,唔知係咪因為beats本身調整特別比蘋果之故。另一樣是兩邊耳機分好了左和右,不能相反,但如果想分享音樂俾人聽時,條線又不會好像昔日的耳機咁有一邊線係長d可以分出去,只能自己自私享受。呢點我覺得sennheiser可以諗下點樣解決。

評分

參與人數 2威望 +510 金錢 +510 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 小瑟能夠為你服務都係一件開心的事呢!.
鄭浩鋒@FB + 10 + 10 我明天出REPORT

查看全部評分

黑鑽玩家

話說今日上去還機,返來講講感受,(圖片睇返大王就得,我唔重覆了)

前言:
小弟O既有機耳塞價位分級表(普通人入門: 低於200,普通人進階200-1000,普通人高級1000-3000,燒友入門3000-6000 ,燒友進階6000-10000,燒友高級 10000-20000, 燒壞腦 高於20000
小弟呢兩星期以來應該都聽左隻demo超過40個鐘, 用o既係小弟手上唯一dap ,sony 金磚 3.5mm

首先就講配聽感以外O既事情.

首先係配帶感方面如果係戴IE800或S 係好難戴得穩,戴IE300會比較穩O既但係當你長戴超過一個鐘果陣會有小小頂到耳仔痛

耳套及耳機線
Sennheiser又又又再一次換耳機線插座,仲要座上有個小膠圈可能會頂住,一般mmcx插頭唔一定插得入,咁樣o既設計會唔會影響大家購買意向就大家自行判斷..另外當原裝線同衣物上o既拉鍊次類物體磨擦時帶來o既"特效"都幾震撼. 另外由於小弟冇持有mmcx線材所以係冇做換線測試. 而耳套方面佢個膠/棉自帶一塊棉,如果換其他冇棉o既耳套可能d聲會有輕微變利變尖,用棉o既玩家務必多加注意

音量及隔音
呢兩個點要一齊講係因為,本物隻耳機規格係阻抗16歐姆,靈敏度124db理應唔難推大聲,但係金磚3.5仍需low gain 95/120, high gain 85/120 先夠聲, 答案就在氣孔,氣孔會將部份聲量漏出去,好處係聽感冇咁焗促,壞處就係dap要出更多力同埋隔音係比較一般

聽感
終於到聽感,聽左四十幾個鐘當然聽左好多唔同野,小弟習慣將演唱會由頭聽到尾,所以唔同類o既都會聽到. 整體來講ie300聲音走向係有一d距離感,最低既bass比較有力有彈性,都帶到好似小小有陣風打落黎果種空氣感,上一d 既鼓質感自然但位置稍稍靠後,人聲就於鼓聲之前,但有d距離感唔貼身,男女聲都表現中性自然,弦樂高音偏向柔和稍暗,細節表達都唔錯但唔訊息量爆炸果種. 呢一種調較下, 大部份種類音樂都有唔錯表現, 例如電子舞曲有量有速度O既BASS可以帶出節奏感,人聲歌曲表達都帶出感覺,有D距離感O既調音下聽LIVE D掌聲歡呼聲立體感唔錯,但如果大家係中意好銳利O既弦樂就會唔夠喉. 對比IE80S, IE300音場深度好似IE80S, IE300 聲尾餘音係原點擴散而IE80S係打向兩則,空間感係IE300感好,整體來講IE300水平要高於IE80S. 對比IE400, IE300同IE400水平相當但走向唔同,IE400比IE300埋身貼聲,如果中意D聲攻上腦果種感覺,IE400會比IE300適合,相反如果中意空間感就IE300較適合, 對比64N8,IE300係果個價位足夠好,但係同高級比仍然於細節分析,訊息量,控制力都係稍有不及.
作為一個普通人高級價位O既單圈耳機,如果各位聽唔慣動鐵又想有隻雜食耳機, 以IE300做入坑起點絕對係好選擇

評分

參與人數 2威望 +510 金錢 +500 收起 理由
johnnyfrog + 10
小瑟 + 500 + 500 好正既 REPORT呀!!!

查看全部評分

黃金玩家

而家我對IE300 煲到啱啱過咗100個鐘。

高中低三頻銜接順暢,高音泛音位愈嚟愈滑。低頻既音質暫時聽就同開波時差唔多,煲到200個鐘再睇吓點。

2K左右既價錢,一動圈咁既質素,真係非常犯規.......

真係好期待佢條4.4 cable, 希望快D出。

黃金玩家

打咗去Sennheiser HK 問,2.5 同 4.4 平衡線暫時都未有消息幾時出......

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

300都可以報左先架!!! 呢個價係OK既~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.