設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光碟評] 揭發不公、嘲諷極權——戰爭經典Paths of Glory

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
#電影龍莊
#光榮之路

揭發不公、嘲諷極權——戰爭經典Paths of Glory

近期都冇乜好嘅電影,唯有翻睇一啲經典舊戲。《光榮之路》(Paths of Glory, 1957)又名《光榮何價》,雖然係六十幾年前嘅黑白片,卻是史丹利寇比力克响朶兼賣座嘅作品,佢因拍呢部戲搵到自己嘅老婆(全片得一個女仔,仲係最後一幕走出嚟唱歌嘅女主角),又同
却德格拉斯成為好友,種下接替執導《風雲群英會》(Spartacus, 1960)的前因。

電影講法國在第一次世界大戰同德軍對抗的一件真實事件,史丹利寇比力克將小說版權買來改編,一直冇人敢投資開拍,直到遇上却德格拉斯幫忙,才找到聯藝電影(United Artists)出資,造就出這部經典。

電影前半部故事主要場景係戰壕,戰爭嘅景象真實到連邱吉爾都話正,所以日後好多戰爭片都參考《光榮之路》,包括2019的《
1917: 逆戰救兵》;後半部就係文戲,講軍事法庭審判被冤退縮的士兵,關於軍事法庭嘅電影,湯告魯斯主演的《義海雄風》(A Few Good Men, 1992)亦值得欣賞。

史丹利寇比力克拍親嘅戲都會比一啲國家禁播,呢部電影揭發法國🇫🇷軍官不公義醜事,又批判嘲諷極權領導嘅方式,自然被法國領袖及西班牙嘅極權政府打入黑名單。

當年香港上映又名《光榮何價》,就知道呢一齣係宣掦反戰嘅電影,要人思考戰爭有何真諦,並揭露將領弄權爭榮,為私利升職硬打自殺式的仗,不顧旗下軍兵犧牲性命之惡行!出事後卸責並搵下屬孭鑊替死,誠如《道德經》第五章,老子說了一句名言「天地不仁以萬物為芻狗,聖人不仁以百姓為芻狗」的寫照。

本片結局令人感到十分無奈,慨嘆戰爭真係唔知為乜?

010/2020

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
allen89 + 50 + 50 話題性討論,極具參考價值
Hugo Fok + 50 + 50 寇比力克 x 德格拉斯 經典作 一定要畀分.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

雖然我只係睇過 卻德格拉斯 既《風雲群英會》但已覺得佢鐵漢形象好深刻... 之前係 MGM 堆經典片目裏面都成日見到呢套《Paths Of Glory》... 有時間真係揾出來細睇下先呢...

黃金玩家

Hugo Fok 發表於 2021-1-18 12:34
雖然我只係睇過 卻德格拉斯 既《風雲群英會》但已覺得佢鐵漢形象好深刻... 之前係 MGM 堆經典片目裏面都成 ...

佢都係最主要呢兩部電影啦,但係千祈唔好同佢個仔撈亂,兩父子真係好似樣