設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: KahangLam@FB

[請教] 有開 earc / arc 回傳問題

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Ryan_1608 發表於 2021-1-4 12:28
我之前又係搞左勁耐,買左條Q90r以為壞左,駁極無聲

跟住自己逐樣試先知個media player 撞左C ...

我覺得 ARC 有D位無得根治, 一係你唔用果D 盒仔
而ARC 或EARC 係唔係又咁有需要呢?
如果我要睇 NETFLIX, APPLE, D+ 又好似好多CONSOLE ,盒仔, 碟機又裝到又出到DA, DV
ARC /EACR 一連部TV 多少多問題, 如今次我, 下次開機又唔得, 又要RESET 一下部機先得, 攪咁多都係直接D 將果D
正正常常髮入AMP 好過ARC/EARC

黃金玩家

mtvbb 發表於 2021-1-4 12:48
我覺得 ARC 有D位無得根治, 一係你唔用果D 盒仔
而ARC 或EARC 係唔係又咁有需要呢?
如果我要睇 NETFLIX,  ...

咁師兄你有畫面輸出的DEVICES, 你係全部插入TV? 咁TV如何輸出聲音俾AMP?

星級玩家

粒嘢真係救返我成個CEC
之前直頭唔睇有線一排
雖然預左會CUT但都要等多排

白鑽玩家

我就關咗Amp嘅CEC 到睇Netflix 先開返CEC

星級玩家

十月初買了新media player, 就出現ARC回傳問題, Denon AMP無声, 拔去新media player的HDMI缐, 就回復正常AMP出到声。各位C Hing, 可以如何解決此ARC問題? 謝謝

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

oyama 發表於 2021-10-30 19:25
咁師兄你有畫面輸出的DEVICES, 你係全部插入TV? 咁TV如何輸出聲音俾AMP?

果時貪新機有EARC, 都係有多部DEVICE經AMP 駁TV, TV 內置NETFLIX, YT, 打算EARC 回AMP 開ATMOS
其實可能佢地當HDMI有協定, 有D你插左會EARC失靈
例如 NS, 播FILE既播放機, TV BOX......
之前聽呢到CHING講一個個DEVICE試, 結果係部播放器要加個阻隔物物既插
不過現多幾下, 我都只係NETFILE 同YT 同回傳
反正時下好多DEVICE 都有內置, 最後都無插果粒野, 反正TV既處理都係一般

黑鑽玩家

psp1999 發表於 2021-11-1 23:08
十月初買了新media player, 就出現ARC回傳問題, Denon AMP無声, 拔去新media player的HDMI缐, 就回復正常AM ...

有粒叫CEC 阻隔頭既野, 係淘寶有幾十一粒
不過要插左你MEDIA PLAYER 既輸出HDMI , 再插你條線, 有D人會覺得對畫面同聲有影響
我最後就無插, 反正TV既我又有SET TOP BOX, 佢直入AMP, NF/YT等買新CONSOLE