設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] 想玩大耳牛

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近想玩大耳牛, 屋企有部AK SP2000....心儀model 成300ohm....SP2000可能唔夠力推....係未得座台AMP有力推?? 自己唔想waste左SP2000, 但座台AMP其實都要加返個DAC先用到....

各位有好介紹嗎?? 謝謝各位

祝大家新年快樂 事事順利 身體健康

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

你好,先說介紹就沒有了,多少未知 budget, 也唔知那支 300 ohm 耳機是甚麼。

不過可以說一些事。

1,大耳機是十分要求 mix and match 的,只是有 ohm 數外,還有更多因素夾 AMP 同耳機的。其實大耳未買的話,把耳機同 AMP 一起考慮比較好。

2,雖然大耳是未知點夾,但你冇錯的是 你現有的 SP2000 真是不用想直推耳機,可以比 SP2000 直推的耳機不是沒有,只是那是 tradeoff 了幾多下的特別配搭。

3,睇你 budget, 其實 DAC 同 AMP 本是兩東西來,SP2000 其實乜可以用特別的線和 LINEOUT MODE 比純 AMP(要有 XLR 輸入)推耳機。不過只是市場上的 純 AMP 越來越少,主要是國產。

4,提醒你,SP2000 是不可以 USB out DAC 的,至少說明書沒有,SP2000 可以光纖 out 就是(但像 DSD file 會有限制),另一特別是可以用 AK connect 比 upnp 無線地接有UPNP 的 streamer DAC. 不過我想到有如此功能的 STREAMER DAC AMP 分別是 Weiss MAN502 和 dCS BARTOK....都是 70000 以上的怪物。而且 upnp 這格式其實不咁單純,不時會出現 A牌唔夾 B 牌子問題,買機要試清楚,試播不同格式file 先。

評分

參與人數 1威望 +500 金錢 +500 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 超正, 一定要加分

查看全部評分

高級玩家

t1174 發表於 2020-12-31 15:52
你好,先說介紹就沒有了,多少未知 budget, 也唔知那支 300 ohm 耳機是甚麼。

不過可以說一些事。

謝謝你的講解...我就是煩惱緊...所以大耳牛都沒入手....因為我都知SP2000 冇可能直推...所以宜家連DAC & AMP 一齊睇.....睇左一陣都發現好似得國產多DD選擇.....同埋DAC & AMP 如果分開買又好似好多野要夾過....所以一直猶豫不決......

SP2000 我試過用type C 出 Mojo....係出到聲.....所以我係唸住佢可以駁去DAC再去AMP....雖然咁樣唸又好似好奇怪....搞到我好矛盾.....

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Focal有部dac加 amp, model is Arche.

高級玩家

ip_csl 發表於 2020-12-31 16:27
Focal有部dac加 amp, model is Arche.

Thanks 師兄 我都有留意呢部all-in-one 都係考慮之列。

又唸緊Lumin D2 + Headphone AMP... SP2000 就繼續出街聽

黃金玩家

SP2000 在Dap來說都有力的,想玩耳牛,可小投資先試牛刀:
Sony 1am2 或 鐵三角 Msr7b
(自行準備 2.5mm 轉 4.4mm 線)
Dap 直推夠力,包圍感和音場 贏哂 入耳式

香港氣侯大多時濕熱,要局住耳,試適應吧

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

LiRay@G 發表於 2020-12-31 16:13
謝謝你的講解...我就是煩惱緊...所以大耳牛都沒入手....因為我都知SP2000 冇可能直推...所以宜家連DAC &  ...

SP2000 如果 USB 比到 MOJO, 那的確可以試下USB 比 USB DAC WITH AMP. 就是多少是消耗 SP2000, 當然, 今年出街少了, SP2000 太得闌, 比D 工作 SP2000 也說得過, 可以先把BUDGET 比 DAC WITH AMP + HEADPHONE 到. 當然也是那一向, 試了插SP2000 到那DAC AMP SURE 出到先.

個人不太感LUMIN D2 的 DAC 好好. 比較是 BUDGET 行先的東西吧.

還是那麼. 現在找台 純AMP 不易, 除非你已有目標, 不是用 DAC AMP 去想會比較有可能, TRANSPORT 方面可以轉 LUMIN U1 MINI, 如果喜歡 LUMIN 的話.

鉑金玩家

如果初入門建議 Toping / Gustard 嘅Dac 再加 SMSL SP200 THX / THX 789 AMP 平平地玩住先. 呢兩個AMP 應該夠力推市面上大部份耳牛.
如果鍾意Analog 味多啲可以考慮 Denafrips Aries II R2R Dac.

高級玩家

SimonHon@FB 發表於 2020-12-31 19:44
SP2000 在Dap來說都有力的,想玩耳牛,可小投資先試牛刀:
Sony 1am2 或 鐵三角 Msr7b
(自行準備 2.5mm 轉  ...

係啊 香港天熱真係會好焗耳 所以一開始都無點唸過大耳牛 但我發現我帶CM 隻耳仔都會酸軟 唔聽得好耐 所以又想試下大耳牛。我見到PW & Effect Audio 有出AK 4.4 adapter 唔知會唔會有幫助呢?

高級玩家

t1174 發表於 2020-12-31 19:50
SP2000 如果 USB 比到 MOJO, 那的確可以試下USB 比 USB DAC WITH AMP. 就是多少是消耗 SP2000, 當然, 今 ...

Thank you 師兄!可以請教下Lumin U1 & D2 嘅分別嗎?我見 U1 好多師兄都係電到著手