設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Big_McIn

在加的新禁室

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Big_McIn 發表於 2021-2-1 14:34
美加屋的天花或叫地台,都是通心,天花有成九吋空間,牆壁有成五吋,好處可以安裝 in-ceiling spks,壞處 ...

下次去探訪,坐下個皇帝位

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

PepperFish@FB 發表於 2021-2-1 14:41
其實毒辣房點解唔黑哂佢?

我snap圖,將你的相調正,此架好適合HK,可以調校長度的話,我會做。

雙 12" sub,條燈槽無被抽起發聲?

座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

黑鑽玩家

Big_McIn 發表於 2021-2-18 03:22
我snap圖,將你的相調正,此架好適合HK,可以調校長度的話,我會做。

雙 12" sub,條燈槽無被抽起發聲 ...

加埋4隻單元48寸🤣我屋企好多天然吸音🤭乜雜聲都冇😆

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄你好,偶然見到呢個帖。小弟都係將會去加拿大,plan 緊間basement影音室。
我都係打算用NX5/NX7, 好彩見到你張相projector mount 要加木板,等我話比裝修知。不過就唔加insulation, 都係$$$

想請教下你用的幕是Elunevision 什麼型號?用在NX5 效果點樣?因為我都唔可以油黑天花/牆,見唔係咁多地方有大路牌子 (一係就冇定價/超貴)

QC 省打好重稅,唸住用得O既器材都拎過嚟。

Why so serious?!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kucha 發表於 2021-4-29 00:10
師兄你好,偶然見到呢個帖。小弟都係將會去加拿大,plan 緊間basement影音室。
我都係打算用NX5/NX7, 好彩 ...

https://www.eastporters.com/prod ... -reference-package/

1x JVC DLA-NX5 4K Projector + EluneVision Reference Studio 4K Package

4K Fixed-Frame Screens (pick only one screen out of the below lists) - 120” Diag (105” x 59”) Viewable – 0.75″ Frames (EV-S-120-1.0)
師兄會住QC,GST and PST(好似收HST)與BC 省差不多,這間Eastporters 免费送貨到BC省,只收GST(若QC收HST就收足了),Sales仲有比折扣的,他們有懂廣東話Sales,是香港移民。
我用fixed screen,要自己砌,說明書講得不盡不實的,與實物有出入,有塊黑底布,用佢就安裝screen時易起紋,聯絡過大6老細,話底布是optional。
JVC NX 5非常重,要兩人上架,吊架Eastporters跟projector 送的,台灣造,好嘢來。
是加兩條2 × 4 木條,不是六分木板。
你若在Basement 玩,若video room 間隔像香港的廳之類,有走廊的話,聲音會散的,我的room以前沒有扇門,現在加裝了,完全是兩馬子事。
油黑房間好恐佈,總之弄好沒有直接光源已好好勒,用Laser NX 3,主機版的capacitors出事,就等於LED燈,全台作廢,又要配好似叫非反光面幕,或叫灰幕,比做商業presentation就啱的。
另加拿大屋內會有240v 供電,港版電器若是210v -230v可以使用,可找電工談談,你說盡量用返香港電器。
另玩atmos,有本錢一定要重視Surround 和surround back的高度,必須在耳平高度,舆Front L and R ,同一水平,天空四隻或六隻是排第二考慮,是否玩埋Auro 3D應排最後,Front high 定 top front 要拉線定位。
最後,若ceiling全折開,加装#22 insulation,home depot
買得多有七折,我有裝,樓上睇電視個boss都話嘈,晚上十時後,鄰居都有微言,因窗只有絲绒窗布,我會在玻璃加裝3/4 水松改善隔音,減少聲音外傳。
Good luck.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
waicsl + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

好強勁既組合

銀級玩家

真係好很正。

銀級玩家

近來上bestbuy.ca 個 web到睇下,wow, 乜的 AV AMP貴香港一半,痴線。

銀級玩家

EricHo@G 發表於 2021-6-23 20:22
近來上bestbuy.ca 個 web到睇下,wow, 乜的 AV AMP貴香港一半,痴線。

我都有上bestbuy.ca 個 web睇, AV AMP貴過香港好多,知唔知仲有冇其他online shop? 我會去AB省

鑽石玩家

RE: 在加的新禁室

Big_McIn 發表於 2021-1-10 02:44
住Lower Mainland, BC  house。

Townhouse都不一定與鄰居雙板隔開,Dueplex就是了。

師兄,小弟想向你請教關於主層或上層做Video and Audio 嘅分別及好處和壞處。
我年頭搬咗去澳洲BNE住house,兩層屋冇basement (呢度應該唔興),原本諗住兩個方案,
1)將garage 改成theater
2)將主層客廳一幅牆拆咗把原先兩個開放空間再間格變成theater ,但後來知道間屋由落成後可以有6年結構問題追訴,所以就擱置咗任何改裝計劃。

現在想喺主層用屏風或EverBlock之類做兩幅活動間隔去將光線及聲音(門口對大街有車聲)隔開,當唔睇戲時就拉走。

另一方案想喺上層Games空間變成theater ,我試過落晒窗簾,關晒所有房門,在日頭可以做到好黑好靜,仲可以自己上manhole 將天空喇叭走暗線,但亦發現有兩個壞處,
1)上層聲音好易傳到下層(一家四口同時睇戲就唔怕,如果只我一個聽歌就唔知有幾多影響),
2)我間屋左右同後面都係單層屋,鄰居日常生活嘅聲音我在上層雖然聽得唔清楚不過亦好易聽到,相反下層會細聲好多(可能fence有少少隔音功能),我諗即使閂晒全部房門睇戲都有可能嘈到鄰居。

最後一個方案就係乜都唔攪,就咁喺主廳做theater 。希望師兄可以幫手俾下意見