設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 近排電視訊號品質好差,有乜嘢方法可以解決呢?

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
尋日㩒入去J2台,播左唔夠一兩秒個畫面就會delay同埋起格,之後去check訊號(oled e9p),見到電視訊號強度都有7/80%,但係訊號品質就得1%至1x%,係近排先係咁樣,之前都冇問題

想請教下有乜嘢解決方法?電視天線個頭我已經重新接駁都係咁,如果用magic tv去睇又完全冇問題

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

廣播站出事的話,應該影响好多人口覆蓋。近來好大風可能公用天線移位,如私樓同管理中心報告,好快搞好就嚟年尾想收利是😂,政府樓就有排等因為work from home😂

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

ching,我同你情況差不多,但就係81,96,99台有事,收到訊號成70-80%,但質量又係得1X%,打去管理處又話無人投資,換過天線都係咁,但換左個解碼器,又收到無起格,質量成50%以上,book左電視保養黎睇左,打過去大廈天線保養又話無人投訴,有可能入屋段天線老化有問題,

鉑金玩家

se人 發表於 2020-12-20 20:29
ching,我同你情況差不多,但就係81,96,99台有事,收到訊號成70-80%,但質量又係得1X%,打去管理處又話無人投資, ...

如果入屋天線就麻煩.....
同埋我覺得啲人話冇人投訴就諗住唔理都好搞笑,而家我咪就係打去投訴嗰個囉

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄住在那區,轉了數碼後,電視對接收訊號要求低了許多,有部份地方用室內天線或放露臺都收到。

鉑金玩家

LoMichael@G 發表於 2020-12-20 21:24
師兄住在那區,轉了數碼後,電視對接收訊號要求低了許多,有部份地方用室內天線或放露臺都收到。 ...

樂富 聽日我都會打去房署問吓點搞先

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

樂富是收慈雲山發射站,是巿區主要發射站,發射功率有一千瓦,樂富好近慈雲山,用室內天線好大機會收到。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

papercut 發表於 2020-12-20 21:08
如果入屋天線就麻煩.....
同埋我覺得啲人話冇人投訴就諗住唔理都好搞笑,而家我咪就係打去投訴嗰個囉{:1_ ...

我住啲30年港島啲樓,佢話唔係多住宅投訴,就未必關條公共天線,真係無傾,但天線保養商話,亦有可能「有線」既天線受影干擾,令到81,99,96條頻道受干擾,上網睇過「81,96,99係用同一多頻網,要跟地區分佈,用那個發射站,每個地區頻道編號都不一樣」
ching 你房署應該會好啲.
但奇怪係點解碼器收到,電視就收個質量差,真唔明.

鉑金玩家

se人 發表於 2020-12-20 23:22
我住啲30年港島啲樓,佢話唔係多住宅投訴,就未必關條公共天線,真係無傾,但天線保養商話,亦有可能「有線」 ...

我都係用magic tv就收到冇問題,但就係咁樣先死,個跡象好似部電視有問題多啲

鉑金玩家

LoMichael@G 發表於 2020-12-20 23:11
樂富是收慈雲山發射站,是巿區主要發射站,發射功率有一千瓦,樂富好近慈雲山,用室內天線好大機會收到。 ...

咁似乎聽日打電話去都好似冇作用