設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: WilsonYau@G

[請教] 反射喇叭& Subwoofer好似唔夠勁??

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WilsonYau@G 發表於 2020-12-13 21:24
用佢跟機個mic囉
Set咗8個位
但我auto Cal時subwoofer揀咗0唔知啱唔啱?

有冇用Sound level meter check 音壓?每個Ch去到皇帝位起碼要有75dB up, 包括Subwoofer。如果唔係就算你用A110都一定無料到😁

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Davidfwh 發表於 2020-12-14 09:21
有冇用Sound level meter check 音壓?每個Ch去到皇帝位起碼要有75dB up, 包括Subwoofer。如果唔係就算你 ...

要另外買個錶嚟check?
個錶係點樣架,有相嗎?
邊度有得買?

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WilsonYau@G 發表於 2020-12-14 09:24
個錶係點樣架,有相嗎?
邊度有得買?

手機app都可以

鉑金玩家

Davidfwh 發表於 2020-12-14 09:21
有冇用Sound level meter check 音壓?每個Ch去到皇帝位起碼要有75dB up, 包括Subwoofer。如果唔係就算你 ...

搭單請教一下, 度音壓時係用部 amp 個 test tone 功能定係 download 啲 test tone file ? 同埋度嘅時候部 amp 個 volume 應該開幾大?
謝謝

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

WilsonYau@G 發表於 2020-12-14 09:24
個錶係點樣架,有相嗎?
邊度有得買?

平價sound meter 較手機apps 準確少少,我自己就慣常睇電影係-7db,咁究竟用75db標準點度呢?

係天龍menu >speaker>levels>test tone start!
係皇帝位上每隻喇叭量度75db聲壓作為你套機Ref,係所有喇叭包括天空音效。完成後因個人口味自己再微調,但最好微調下不要多過75db 的正負2db ,咁做目的係平衡音埸動態反應👍👍

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

個錶係點樣架,有相嗎?
邊度有得買?

鴨寮街有得賣好平㗎咋, 唔想洗呢啲錢嘅話就喺手機裝app

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chingon 發表於 2020-12-14 10:24
搭單請教一下, 度音壓時係用部 amp 個 test tone 功能定係 download 啲 test tone file ? 同埋度嘅時候部 ...

以我部6700計,我test tone 推到Front ch 上+12dB, 然後就推Master volume ,直到Sound level Meter 在皇帝位錄到75dB為止, 然後就fix咗個Master volume作reference去調校每ch也去到去75dB。不過,用Sound level Meter時要set 去 slow 和 C
另外,我習慣Subwoofer out set 0 dB, 然後用Subwoofer自己Volume去調Volume。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Martinkfc + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Martinkfc 發表於 2020-12-14 00:36
師兄唔介意交流吓嗎?
1.首先應該把audyssey  dynamics EQ關掉off 最得最大動態。

但若果咁set,即是不需用Audyssey嗎?

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

WilsonYau@G 發表於 2020-12-14 20:15
但若果咁set,即是不需用Audyssey嗎?

Audyssey reference 已經等於cal完後數據,至於EQ 通常係深夜唔想嘈到人細聲用

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Martinkfc 發表於 2020-12-14 22:39
Audyssey reference 已經等於cal完後數據,至於EQ 通常係深夜唔想嘈到人細聲用

即係照揀reference,其他就off晒。之後再去speaker>manual setting照你所講咁set嗎?
但揀咗reference唔係會跟番佢cal完嘅數據輸出,並唔係manual setting囉?