設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

飛簷走壁 ~ Assassin's Creed(刺客教條)

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

最近的確有唔少game要玩,而其中最期待嘅當然係《刺客教條》。
之前都未有正式睇過太多遊戲畫面,但因為佢係我最愛玩嘅特務遊戲,而且係ubisoft出品,因此絕對有保正。
但一出之時,此game已由來已由$299炒至$4xx,真係令人卻步。
不過點都好,我都用$3xx即日入手,加埋件tee就由佢啦....^^

玩上手時,第一個感覺係,原來「飛簷走壁」可以咁容易,
過往嘅同類遊戲,在操作上都要有一定根性先可以隨心所欲咁飛馳於屋簷之間,但出奇地此game只按住兩個掣加方向就可以做出各種動作,真係估佢唔到.....
而刺殺主要係混在人群當中進行,要避過士兵耳目刺殺目標,的確相當有趣,而且有別於同類遊戲等隱藏技倆,
而逃命時除左有隱藏位外,亦可以扮坐底又或扮學者瞞天過海,相當有新鮮感。

而本遊戲主要買點之一,就係壯觀嘅景色,
當走上高身處時可以睇晒周圍嘅景物,而已連最遠處都係3D構成,都咪話唔勁。
不論城裡城外,景物一樣細緻,而且有成幾個城咁多,個個都有咁上下大,部份場所亦可以進入,光源效果相當出色,
除左要佩服開發者嘅心思之外,主機機能亦不可缺少,

之前ubisoft因為X360用DVD驚擺唔晒D野,而PS3雖然用BD,但又唔夠RAM.....所以我一直都怕會有野cut,玩唔到完整版。
最後ubisoft得到MS解決容量問題之後,就完全放心晒.....^^
但只有256M RAM嘅PS3又會出成點呢??(X360係512M RAM)

講畫面真係超靚,玩法亦創新。但由於為求簡單易玩,就連任務都簡單埋,千篇一律嘅任務玩得耐就會沉悶,尾中不足也,如果佢將同廠作品《SPLINTER CELL》結合於此作,必定有更高評分.....^^
最衰嘅係冇字幕...................

但照睇,此GAME大有可能有續集,
而另外SPLINTER CELL 5都好似有類似玩法。
雖然一切都未知,但ubisoft嘅特務game的確相當出色。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
JonesChan + 10 正...360係我的最愛!!

查看全部評分

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇你介紹都覺得正!
Smilies018 Smilies018 Smilies018

有機會一定要玩o下!

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

原帖由 lkljason 於 2007-11-21 08:06 發表
睇你介紹都覺得正!
Smilies018 Smilies018 Smilies018

有機會一定要玩o下!

玩法易上手嘅好game一隻,本月推介之作。

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

佢好玩定metal gear好玩d呢?

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

Smilies011 Smilies011 Smilies011

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

好好既介紹...你有冇入到三國無雙5呀?!Smilies011 Smilies011 Smilies011

銀級玩家

原帖由 lkljason 於 2007-11-21 09:18 發表
佢好玩定metal gear好玩d呢?

MGS我玩到第3集中段已冇玩,因為過左底玩SPLINTER CELL...^^
刺客其實似天誅多過mgs,即係波斯忍者....^^
但應該mgs會耐玩d,而刺客d任務單調左d,感覺上到唔夠喉....
不過依隻game連mgs作者都讚不絕口,所以都可以一玩,
畫面絕對冇得彈,期待下一集系統會有改善。

銀級玩家

原帖由 JonesChan 於 2007-11-21 12:43 發表
好好既介紹...你有冇入到三國無雙5呀?!Smilies011 Smilies011 Smilies011

三國無雙.....我由第三集開始冇玩,
但無雙5被人彈到飛起,主要因為佢做唔到次世代要求之餘,系統仲比之前差,
畢竟"光榮"嘅技術的確冇法開發到次世代遊戲,佢仍然掛住三國牌都只係想搵fans錢而已.......^^