設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: heven

[藍光播放機] Panasonic UB9000 Multi-region free

鑽石玩家

cth516 發表於 2021-3-2 21:43
Life time 寫係咁寫,但唔知真唔真,我在Amazon US買咗之後先再上網search吓賣家資料,再post上嚟俾師兄參 ...

師兄,麻煩了你!或許直接到Bombay order都OK卦,起碼平US$40.00!但在美遜入手送多一個紙箱
在firmware upgrade方面如何呀?可否upgrade到?
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

cth516 發表於 2021-3-2 21:43
Life time 寫係咁寫,但唔知真唔真,我在Amazon US買咗之後先再上網search吓賣家資料,再post上嚟俾師兄參 ...

師兄,麻煩了你,剛才上美遜看看有關由Bombay售賣的ub9000的Q&A,原來佢賣的係歐洲版(MIC),同我之前部英版UB820係同一產地!而有關firmware update事宜,於01/03亦有人問過,回覆係現時係最新的,如有更新會有通知,可能係部機要online internet才得知!最後我都會跟師兄一樣入手嚟部機作罷,費事麻煩雖然貴成約四千個大洋,希望收到部正常靚仔的UB9000!
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

heven 發表於 2021-3-2 17:30
師兄,剛剛我再看Bombay佢個網頁寫住Region free warranty = Life time 咁嘅相對有信心! ...

我台9000 firmware 是1.64,香港是region A,若果region free被廢除,機本身都是region A (check #108 picture),這與捷克制造無關,我的加版是(10-2020)中國制,與中國region C無關係。
但在TPS入貨,貨品region本身有可能是region B的歐洲region,一廢就死火。
但4k 又大流行,2k又將完結了。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

heven 發表於 2021-3-3 01:12
師兄,麻煩了你,剛才上美遜看看有關由Bombay售賣的ub9000的Q&A,原來佢賣的係歐洲版(MIC),同我之前部英 ...

相差40美元,當然是在amazon usa買,唔知Bombay購買方法,amazon 世界網購一哥,保障都大,二來台機來到唔掂,amazon會即出return postal label,免費更換,Bombay要更換,相信佢會收返台機check清楚,才寄另一台給你,return 郵費誰付不知道,要知盒嘢寄返美國唔少錢。
價錢方面,不是貴幾仟大洋,相信你搞錯TPS的999.99,這是英磅價,若在Amazon uk落order更要1099磅,唔知運費,英磅是1:10.9港元,即折合港幣11979,與amazon usa的1480 plus 50 shipping,即约12000,基本同價呀!除非與amazon canada的120v貨計,就貴三仟多,但又要交集運费,唔知幾多,仲有收機後一出事,好麻煩,return 來回運费。
Amazon USA,region free廢了,台機仲係region A,比我要買,一定幫Amazon usa買。
仲有,都係買隻牛仔,插返110v穩陣,因為有人試過將美版插220v一陣無事,用後一段時間才燒掉,那時amazon usa叫你接洽Bombay就麻煩至極。

鑽石玩家

Big_McIn 發表於 2021-3-3 01:47
我台9000 firmware 是1.64,香港是region A,若果region free被廢除,機本身都是region A (check #108 pi ...

因為日本,美加的UB9000大部份都係中國製,而歐洲及英國版就MIC!買Multi-region free都係博一博!剛剛發現加遜有番貨UB9000啦

鑽石玩家

Big_McIn 發表於 2021-3-3 02:46
相差40美元,當然是在amazon usa買,唔知Bombay購買方法,amazon 世界網購一哥,保障都大,二來台機來到 ...

明白,我意思係region free同普通的相差約四仟大洋,你意思係你情願入手Amazon US (region free)+隻靚牛牛(之前提過的德國品牌,相對靚仔)較為穩妥,就算佢係世界電壓!?
同入手Amazon US普通版+牛牛的結果相約,只係無咗DVD multi-region free,但價錢相差三千幾蚊

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

分享一下,我對UB9000嘅聲畫感覺 .....
畫,就唔使點講,大家都知。
聲,我就覺得樣樣都有,好平均兼且走分析型,睇同一套戲聽多咗D弱音。

鑽石玩家

cth516 發表於 2021-3-3 20:09
分享一下,我對UB9000嘅聲畫感覺 .....
畫,就唔使點講,大家都知。
聲,我就覺得樣樣都有,好平均兼且走分 ...

正呀,另一方面有關Region free方面操作正常嗎?即是舊的DVD(日版,港版都work),而Blu-ray(A,B區都OK),電源部份,有冇特別東西如有輕微電流聲,因為之前有位師兄話佢部UB820有這種情況出現,而本人之前的那部UB820就無!UB9000本身的聲畫質素應該毋庸置疑,只可惜冇港版行貨,搞到一眾本地用家頻頻撲撲,諗盡辦法從外地入手,買貴機,自己承擔有關維修及送貨時出現問題的風險!

鉑金玩家

heven 發表於 2021-3-3 16:48
明白,我意思係region free同普通的相差約四仟大洋,你意思係你情願入手Amazon US (region free)+隻靚牛 ...

對,就算佢聲稱世界電壓,都牛將220v 降至110v使用。
不過,以Oppo 203為例,世界電壓牛,有人都換為110 或220v 線linear環牛,Bombay自家改世界電壓,若真,件power module乜誰做呢?供電又是否穩定?有冇電波干擾?全是謎。
既然Amazon Canada有貨,其實已有番貨一星期多,正式原庄嘢,你又有相熟集運,平成四仟,集運费頂龍一千。
最理想又信得過就是有親人老友住加,托佢買再由他驗收長開一星期無事,才寄給你,但空郵費相信唔少嘢,二仟有何能。
利申 : 切勿pm 我。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

heven 發表於 2021-3-3 21:50
正呀,另一方面有關Region free方面操作正常嗎?即是舊的DVD(日版,港版都work),而Blu-ray(A ...

我只睇咗3套4K電影,無試過睇Blu ray & DVD....
無電流聲。。。