設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] DHT-S216 VS HT-X8500 sound bar

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
如題。
有沒有師兄知道哪裡有鋪頭一次過試到兩支sound bar?
兩支都係講內置Subwoofer, 但天龍嗰款就有sub pre out,
S記就食晒atmos & DTS X,
D記就只有DTS vir X 但有得外加十仔
見兩支都2千幾蚊,各有優缺點!
問問76各師兄有咩意見或有沒有試過咩聽感🙏🏻!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

soundbar出到既係重低音, 跟本出唔到超低音既音質.
soundbar既虛擬音效, 同真正有喇叭既音效, 跟本無得比較.

如果有地方, 唔玩soundbar.

黃金玩家

風仔風仔仔 發表於 2020-11-22 21:30
soundbar出到既係重低音, 跟本出唔到超低音既音質.
soundbar既虛擬音效, 同真正有喇叭既音效, 跟本無得比較 ...

當然無地方啦
以前有玩av amp 5.1 後來轉玩2ch, 所以av嗰邊都係化繁為簡
轉玩sound bar

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

東港城成人生活兩支都會擺埋一齊畀你試 ,我本想買s牌 ,但係兩支試完 都係買咗D牌 因為音效都爭好遠, 睇youtube同電視 ,聲霸有一定嘅優點,唔使搞東搞西 ,一開機就有 ,不過攝高少少 音效會立體啲……

銀級玩家

WongMo@G 發表於 2020-11-22 21:35
當然無地方啦
以前有玩av amp 5.1 後來轉玩2ch, 所以av嗰邊都係化繁為簡
轉玩sound bar {:1_338 ...

上星期買咗支S216俾屋企老人家
因為無位放Subwoofer,所以都係呢兩支二選一
Sony支援嘅格式係好啲,但呢類得兩個向前中高音單元嘅soundbar你唔好預期佢做到啲咩包圍感(包括S216)
最後都係聽聲收貨,由於老人家睇演唱會多,S216中高音清晰啲,低音以size同價錢計算有驚喜,當藍牙喇叭聽歌都收貨,Sony相反中高頻比較「一舊舊」,S216仲有個優勢係可以後加十仔,又平幾百蚊,缺點係外型膠,同埋後幾粒LED顯示,要睇說明書先知發生緊咩事

黃金玩家

kasunlam@G 發表於 2020-11-23 09:58
東港城成人生活兩支都會擺埋一齊畀你試 ,我本想買s牌 ,但係兩支試完 都係買咗D牌 因為音效都爭好遠, 睇y ...

👍🏻 用家心得

黃金玩家

niqueen 發表於 2020-11-23 10:13
上星期買咗支S216俾屋企老人家
因為無位放Subwoofer,所以都係呢兩支二選一
Sony支援嘅格式係好啲,但呢 ...

Thx師兄 🙏🏻 我諗都係216了

銀級玩家

WongMo@G 發表於 2020-11-23 10:22
Thx師兄 🙏🏻 我諗都係216了

以聲計正路係揀佢,有機會加返隻「四正」少少嘅十仔應該幾好玩

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

D記衹賣二千蚊左右, s牌反而貴七八舊水 ,但係d記嘅質地 好易黐塵 ,但係買幾個門攝攝高咗佢 ,立體感 即刻強咗 ,晚晚食飯睇youtube我都收貨 , 因為我 接近牆,所以包圍咁都係有嘅, 回家影一影畀你睇……

黃金玩家

kasunlam@G 發表於 2020-11-23 13:11
D記衹賣二千蚊左右, s牌反而貴七八舊水 ,但係d記嘅質地 好易黐塵 ,但係買幾個門攝攝高咗佢 ,立體感 即 ...