設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: PeterAlicebnm@G

[請教] 請教書房音響

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

koalaau 發表於 2020-11-24 23:28
儘可能擺廳,如喇叭冇可能有位放地下或櫃面,寧願上牆聲效都會比房間好。因為即使客廳聆聽位置可能得百零呎 ...

請教一下,如果書房有何音響推介

銀級玩家

80尺用咁大喇叭同貴機跟本係浪費同聲音注波超勁
房仔80尺最理想聽歌喇叭四寸低音都夠用放大器100W有突
如果要求靚聲好多放大器二千幾三千到100W內都做到

黑鑽玩家

PeterAlicebnm@G 發表於 2020-11-25 19:30
師兄,多謝你既意見,我想配置marantz sacd 30n, 但聽說串流介面不好,還有不支援tidal , 請指教。 ...

首先, 市面上一般網絡串流播放機都已全支援各種音樂平台, 但就一定要另加擴音機先有聲出。
如果你想一部機做晒所有嘢的話, onkyo TX-8390S 呢類擴音機就比較適合你。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

PeterAlicebnm@G 發表於 2020-11-25 22:24
請教一下,如果書房有何音響推介

忍唔住出字覆一覆你....有時間可以試一試!因我同你聽嘅歌差不多,80尺書房真係可以考慮呢一對Falcon Gold Badge LS3/5a.
至於用咩推,我都搵緊...因為我覺得佢仲可以好好好⋯⋯我都唔知而家發揮到幾多成🙈但都覺得越來越正😆

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Arong2020 發表於 2020-11-25 23:59
忍唔住出字覆一覆你....有時間可以試一試!因我同你聽嘅歌差不多,80尺書房真係可以考慮呢一對Falcon Gol ...

咁宜家師兄用咩器材推緊?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

PeterAlicebnm@G 發表於 2020-11-26 08:38
咁宜家師兄用咩器材推緊?

上面也提過我用緊PM-KI RUBY...師兄唔知係已經擁有定係想入model 30...
我講少少,這只是個人聽感(每個人想要嘅嘢都唔同)我係兩聲道新手..多多包涵,不要見笑!
我現在推呢對喇叭..我係要將bass加至+6(推到盡)and treble+4🙈🙈
這樣嘅話還可以,不過不失,啲錄音好嘅話會幾滿意,差少少嗰啲就始終都係差少少...不過我要開中音量-40起,低過嘅話就發覺力水唔夠,這樣就不太理想!(煲咗一排其實已經感覺到慢慢好咗)但始終如果有機會嘅話都想換一部W數勁啲...又或者我會試換一條靚少少銅線(散線)遲吓會去搵,我要求都唔係太高,合滿意嘅話就唔使換M...就是這樣🙏🏿
最後還有少少model 30 同ruby比,我聽完比較後,店員同我都係話ruby比較好少少,分析力比較清d同細節比較好啲(30矇咗少少).....又或者嗰日Model 30煲得未夠!

15 ohm 要夠W 數推....同耳機一樣阻抗數高嘅話....推得到就好靚聲😬

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2020-11-26 13:28
上面也提過我用緊PM-KI RUBY...師兄唔知係已經擁有定係想入model 30...
我講少少,這只是個人聽感(每個 ...

師兄要減高加低,係因為四吋半中低單元低音有限,細地方聆聽,人耳能接受音量亦不會太高,而細音量聽細低音單元係出唔到低音。而減高音亦會有低音多了的錯覺,你加低之餘要再減高,就真係好缺乏低音。

還有一點,ls3/5a係二路細書架,基本上個低音係中低音單元,高音係高中音單元,你加低減高其實會改變哂個中音,而ls3/5a最殺食正就係佢中音,高低音伸延反而從不是它強項。

建議師兄試下用40-80w膽機推,唔建議30w或以下,因為好質素推得好3/5a的細瓦膽機不多,有亦好貴。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

koalaau 發表於 2020-11-26 15:10
師兄要減高加低,係因為四吋半中低單元低音有限,細地方聆聽,人耳能接受音量亦不會太高,而細音量聽細低 ...

謝謝師兄解答..我一些嘅懷疑”佢嘅強項弱項”
巳給你說出了同一個肯定🙏🏿🙏🏿

我都有Google過膽機...師兄唔知呢部點睇呢50W🤔或有更好的選擇🙏🏿🙏🏿

https://lebenhifi.com/products/cs600.html

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2020-11-26 16:15
謝謝師兄解答..我一些嘅懷疑”佢嘅強項弱項”
巳給你說出了同一個肯定🙏🏿🙏🏿

leben係好野,但睇specs唔係50w,用6l6係32w,用el34則28w,推ls3/5a剛好,效果如何就當然要實試。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

koalaau 發表於 2020-11-26 16:58
leben係好野,但睇specs唔係50w,用6l6係32w,用el34則28w,推ls3/5a剛好,效果如何就當然要實試。 ...

師兄果然樣樣精通....咁就睇吓幾時身痕落去聽聽先😅

再次謝謝你🙇🏿‍♂️🙇🏿‍♂️😆