設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 影音器材的比例

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟一直以來都係覺得喇叭係最影響聲音的質數的,即係我只要買一對貴的喇叭就可以得到好好的聲音,但當然依家知道唔係啦,其實玩影音係器材上面大家覺得各方面影響的比重係點?投放資金應如何分配? 因為小弟想重新設置過屋企的影音器材
eg: 2ch 音效影響   
      只係舉例--->( 20% cdp 30%喇叭 20%amp 10%線材 10% 電 10%線材)<--只係舉例
      金錢投放          
      只係舉例--->(40%喇叭 20%cdp 20% amp 10%線)<--只係舉例

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

這個問趬題好難簽答,我自己買機只會定了用幾錢才去睇.
只可以要求去睇.(例如AV amp,上一代同新出D機,對自己家裏環境限制不能發揮,可能買上一代,呯D!)
希望幫到一點忙.

進階玩家

小弟係一個新手,一直以來都係覺得喇叭係最影響聲音的質數的,即係我只要買一對貴的喇叭就可以得到好好的聲音 ...
ziv 發表於 2010-3-9 11:14

Ziv兄:

唔好意思,
你可能捉錯方向,
你說得出買一對貴喇叭不代表好聲,
但你為何將焦點又放在錢上?

價錢唔等如能力,
所以這是沒有公式或比例,

有d人為左要聽歌好d,
點都會買一對質素好一點的喇叭,
而有d人為了左飛右飛的環繞聲效果,
就萬七蚊買部Z7,
其實只是睇戲,
4千幾的607已經可以了,
所以這亦證明了沒有比例可言,
比重必定是什麼令你覺得最正,
就將金錢放多一點在那樣上,
而當然你亦要負擔得起。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實我係金錢投放上想講平衡或者發揮到幾多成功力的問題...
即係舉例我想用10萬去買一set 2ch 去聽歌,
我以前的觀念可能會覺得用9萬去買喇叭1萬去買cdp同amp,唔會花錢買線材, 就會好好聲,
現在覺得如果咁買跟本係發揮唔到對speaker, 亦可能得唔到10萬應該有的水平.....可能我用3萬買喇叭3萬買cdp 3萬買amp 1萬買線材會比較好....其實我咁諗法對嗎?
係av上,我唔太清楚係av amp 上的分別, 幾千元的amp 同1-2萬的amp 差別在那....幾千元的入門amp 同 過萬元的amp 如果用在1-2千一set 的speaker 上 有咩分別....或者只用幾千元的入門amp ,但用上可能1-2萬的speaker 會唔會又發揮唔到speaker.....sub仔又影響幾大.......sorry,可能問得好唔清楚,

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

可能係2ch 上可以咁樣去到講,
但係av上應該無得咁計.......av上如果想低音上勁d,就係sub仔上投放多d,聲音想好d,就買好d的speaker.....對嗎? (其實av amp 最大功能同最大影響係d咩 ?)

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

AV amp 係影音中樞, 最大功能就係解碼, 能唔能夠將套戲既音源忠實地表現出黎.
一般 AV amp 要控制 6 至 8 隻喇叭, 什至10隻以上, 聲音連唔連貫, 夠唔夠力推動. 做唔做動靜佳宜, 係唔係識爆識收, 都係平貴既分別.

當然有好既 AV amp 亦都要有好既喇叭先可以配合, 正如一個運動員要有強健體魄, 亦都要有運動智慧先可以成功吧

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果以我的例子,用緊Onkyo TX-SR605 同一set只係大約4k 的 Mission M2S 5.1, 你覺得換邊樣有最大的升級?

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果以我的例子,用緊Onkyo TX-SR605 同一set只係大約4k 的 Mission M2S 5.1, 你覺得換邊樣有最大的升級? ...
ziv 發表於 2010-3-9 13:35

我會見意換av amp先, 好像onkyo 606 同新一代607已經在聲音同畫面上有好大改變.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

要玩得好, 一定由頭(電/地方)玩起。
之後就源頭(CD / Blu-ray Player), 有咗個靚源頭就易玩好多。
AV就畫面行先, 聲音行後。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我個人覺得玩影音是要睇餸食飯,有能力有地方便買好D,好多C hing都是首先買了一套回來,然後上76,跟住中毒/身痕,再跟住升級,升級再升級,這就是玩影音的樂趣,對於這類人來講,沒什麼比例可言。