設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wingsmall@G

denon 6700 bi-amp接駁方法

進階玩家

DenonI 發表於 2020-12-31 13:08
Hi SambaLo ,

以輸出功率和功能上 ( Auro-3D )  AVC-X4700H 會是更好選擇,

thank you Sir 天空喇叭有否好提議? kef 性價比好似幾好?

讚助版主

SambaLo 發表於 2020-12-31 13:37
thank you Sir  天空喇叭有否好提議? kef 性價比好似幾好?

我們對天空揚聲器沒有任何建議。 請您自己審核。

Denon1

進階玩家

DenonI 發表於 2020-12-31 18:55

我們對天空揚聲器沒有任何建議。 請您自己審核。

謝謝資訊

星級玩家

DenonI 發表於 2020-11-19 10:35
Hi Lung3348 ,

唔係太明白你的問題,請詳細說明所使用機型和想使用方法。

撘單一問,我係新手,岩岩買左6700,想用盡佢,我唔係好識點可以接駁落另一個擴音機既方法,可以用埋HEIGHT 3果二個聲道,家中重有部合拼式金嗓子E270,我可吾可以用6700,接落去e270到嗎?用乜野線接,接邊個位置?謝謝回覆

讚助版主

jackma49 發表於 2021-2-3 21:23
撘單一問,我係新手,岩岩買左6700,想用盡佢,我唔係好識點可以接駁落另一個擴音機既方法,可以用埋HEIG ...

Hi jackma49 ,

你可使用 RCA 線 由 AVC-X6700H 的 Front Pre-out 接到 E207 的 Line 1 輸入,
預算你是玩 7.1.6 ,請在 AVR 菜單這樣 set :
Setup -> Speaker -> Manual Setup-> Amp Assign -> 13.1ch
Floor -> 5.1 ch & SB
Height -> 6 ch
Layout -> 選好自已所須要的喇叭佈局
Pre-out -> Front

在同一頁面左下方在 View Terminals ,請進入並確認喇叭連接正確
用 E207 推前置喇叭,輸入選 Line 1 ,聽 AV 時 E207音量要每次都固定在 11 或12 點,以比較中置喇叭相約音量為準。
在Setup -> Speaker -> Manual Setup-> Level 檢視所有聲道的音量是依次序有響聲。包括調整 E207 推前置比較 AVR 推中置音量。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2021-2-3 22:34

你可使用 RCA 線 由 AVC-X6700H 的 Front Pre-out 接到 E207 的 Line 1 輸入,

非常感謝回覆,等我試下先

星級玩家

DenonI 發表於 2021-2-3 22:34

我照你既方法做左一次,的確成功,但有個問題,就係當輸出去720後,個聲音會變得超細聲,要張720個聲音較到最盡先可以有聲,咁係唔係正常啊?

讚助版主

jackma49 發表於 2021-2-8 15:05
我照你既方法做左一次,的確成功,但有個問題,就係當輸出去720後,個聲音會變得超細聲,要張720個聲音較 ...

在Setup -> Speaker -> Manual Setup-> Level 檢視所有聲道
將 6700 的音量開到 70dB 或-10dB ,先聽前 FL / FR 的音量,
再到中置 Center 的音量,把 E207 推前置 FL / FR 的音量調整 E207 直至與 AVR 推中置音量相約便對了。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2021-2-8 16:05

在Setup -> Speaker -> Manual Setup-> Level 檢視所有聲道

謝謝,我在試下先

星級玩家

DenonI 發表於 2021-2-8 16:05

唔好意思,我照你方法,加大左db,係可以出到聲啦,但有個好古怪既問題,就係我較去Pre-out -> Front,前置果二隻係無聲,但當較番去TOP MIDDLE就全部都會有聲,我想問下Pro-out果個位係唔係好似圖中咁插?我喇叭擺位係照足圖中咁放,奇就奇在我用top middle,就全部都有聲出無問題,但一調去 front就無左前置既聲音,係唔係我駁錯?