設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] 喇叭線

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

踢爆喇叭線迷思

http://www.roger-russell.com/wire/wire.htm

下次閣下花$5000買一條喇叭線之前,到新填地街買裝冷氣嘅單芯電線試吓,越粗越好.

德發地庫舖一日可以賣幾條線?閣下嘅幾千元,大部份係燈油火蠟.

1萬

白鑽玩家

老而不

哦, 這篇文章都已有一段日子了。

在過去的確沒人為意線材的事, 猶其是50-60年代
後來多了OFC銅的事令人開始注意線材對聲音的影響。

你可以去SSP找$3/m 的Denko紅黑喇叭線, 電線或者其他再比較一下, 聲音都是有出入。除走聽者的因素, 也視乎你系統的機或喇叭能不能把當中的出入展現。現在個別牌子的器材是可能有內置處理, tune 好才發聲。

銀級玩家

我用8471加銀線再加sommer 呢啲平價線混合接喇叭啲聲已經靚過所謂2千元以上嘅線
比幾千至萬元啲線都未必發揮到喇叭靚聲配搭唔好仲衰聲都有

鉑金玩家

玩法不同,沒有對與錯!

現今許多玩家追求所謂"靚聲",
在下是追求"真聲".擴音器及喇叭真正的聲音.喇叭線只是此二者之導線.

依賴改變 喇叭線capacitance 來調校音質,愚見是有點本末倒置,不如機內換Bypass Filter (capacitor)來得直接.

曾經用美國10AWG Romex 單芯入牆線拆開後,稍作繞纒(以減少AC 通過兩導線間所產生之induced voltage)作為喇叭線,效果不錯.
當然,如果垃圾銅線雜質多,定當別論.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

謝謝分享, 內文好多有用的觀察

鉑金玩家

今日星期六,大家得閒,分享一些稍為離題的。

我有五部擴音機,其中一部是内地產品Audio GD Master 10 合併式擴音機。
另一部DAC 亦是該家產品,Audio GD R7 R2R DAC。
該家產品在香港用家很少。
價錢不貴,但品質及表現絕對不輸許多現時流行的高貴名牌,也頗配合我那對用了35年的Infinity RS 4/B座地喇叭。各位有興趣,可Google 看看。

利申,我與Audio GD 老闆何慶華素昧平生,只是有電郵溝通。

我在香港的時候,常到音響舖試音室聽頂級器材,所以我絕對清楚我自己的器材定位在那裏。

與Audio GD的邂逅,緣起幾年前在這裏(澳洲雪梨)幫一位年青人買一部二手 Audio GD NFB 15 桌上型DAC/Preamp ( 澳元$120)在書房内用,拿到後例行打開來看,大為驚豔,排位、手工及用材俱是極佳,完全沒有摩改的必要。
發電郵問該機Driver 的問題,老板馬上親自回覆,印象深刻。
到網頁上看,得知何老闆是美國音響半導體設計冠軍。
稍後幫他買了 R7 DAC,用後十分滿意,所以又買了Master 10 擴音機。

我買音響器材,從來不考慮再買出去,所以是否名牌,有無resale value,對我一點不重要。

我買二手音響,先到hifiengine.com 下載其service manual,參考其線路,所用零件,設計及評價才買。
我買那部Kenwood KA 7050R 擴音機,亦是如此,主要該機是用MOS-FET,聲音暖,接近class A,比較罕有,只花澳元$150,十分值得,性能及表現當然不差。
此機開機時,温度頗高(MOS-FET 特性),冬天可當暖爐,一擧兩得。

銀級玩家

所謂真聲都係由靚聲開始
如果你套音響體系唔能夠做唔到舞台音響表現投資幾多錢都係出唔到現場感同歌手真實聲音
我做過現場表現舞台控制員都知道咩叫真實聲同假聲
所謂真實聲可以將歌手場地舞台感以一套音響器材接近%90左右能夠表現番出來才算係真實聲
而喇叭最大影響真實聲係高中音同放大器特性表現
所以好多人用高價喇叭線都調唔出理想真實聲音原因係經驗不足
因為要調出接近真實聲音條件係要用技巧同經驗去多方面試
所謂調音經驗高手就係將平價設備或線材能夠發揮到極限或者可以比美貴價器材聲音表現
其實玩音響最重要係吸收經驗材是比用錢買貴價器材線材更好玩又學到野

鉑金玩家

EricTse@FB 發表於 2020-11-14 10:46
所謂真聲都係由靚聲開始
如果你套音響體系唔能夠做唔到舞台音響表現投資幾多錢都係出唔到現場感同歌手真實 ...

"所謂調音經驗高手就係將平價設備或線材能夠發揮到極限或者可以比美貴價器材聲音表現
其實玩音響最重要係吸收經驗材是比用錢買貴價器材線材更好玩又學到野"

完全同意,努力學習中!

銀級玩家

線材只是一條水管,好的線材只會令失真減少,不會提升音質

影音這玩兒,很多智商稅,不要盡信雜誌、評測 、廣告,信自己的眼睛和耳朵

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

銀級玩家

玩線真係信自己對耳仔唔好盡信網上有大部分為求要賺錢會有不實測試報導
自己先買平價線做多方面試驗找個接近自己滿意音色再去分析雖要買咩喇叭線比較穩陣
所謂線材純度幾多都係數字唔能夠代表音色係咩特性
我做過多方面測試發現有時平價喇叭線係自己喇叭配搭上更好聲
有啲野唔到你唔信我用對平價8471線配英國喇叭人聲更靚而用對pcocc貴線會另人聲差
老實講好唔好聲同失真器材都會有莫大影響
如果你套音響音色唔靚同失真買靚線改善幫助唔大
教一個改善喇叭音色技術方法係喇叭接頭加兩寸純銀單心線約5mm粗或按自己情況加粗
按自己情況需要插係正或負只用一條或正負各一條都可以
加左之後會發現明顯高音或中音有改善而又唔會標聲或搶聲
注意呢個方法對喇叭先天高音不足或軟球頂高音有提升幫助
金屬高音用呢個方法可能會標聲或尖聲