設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: LawrenceLo@FB

[投影機/幕] 第一次玩投影 Benq x12000H

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Kowloonman 發表於 2022-5-3 08:43
我冇用透聲幕,我係冇用中置所以幕底可以唔駛就佢,幕頂眼平只係指引,講出畫面唔應該吊咁高. ...

師兄你冇用中置!
咁咪睇戲人聲好奇怪囉, 左右前置出聲 就算你調教得幾好,都唔會似中置出聲
我寧願高少少都唔寧願冇中置
大家試諗下去戲院睇戲冇咗中置人聲
個畫面幾底都好都冇用, 唔係個個師兄可以好以師兄咁樣接受得到
不過唔緊要 個個喜好都唔同
幕頂眼平只係指引, 我真係玩咗幾十年都未聽過 幕頂係喺眼水平, 我淨係聽過人講盡量把電視中或投影幕中係眼水平位置
就算一般用55吋至65吋咗有tv 都未必可以裝到機頂眼水平位置
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

mark1 發表於 2022-5-3 11:43
太高會好似去左太空館咁
試下盡低 舒服好多 耳仔聽聲都會似返響幕入面出
150" 打唔倒下一層都可舒服d 睇

你就好啦住村屋咁大,可以擺器材喺地下大把位放, 我哋住一般大廈就冇咁大唔可以 放曬喺地下
SONY VPL-VW520ES 100寸峰米T1 4K 鐳射超短投 黑珊100寸 player:澳版UDP-AR800 MKll
前級YAMAHA CX-A5200 後級crown 8300N 4300N  
7.2.4 JBL ARRAY 880/1000/ Control X/ 太陽火crm2/klipsch XL23/超低音:JL E112

黑鑽玩家

goldberg0083 發表於 2022-5-3 22:26
師兄你冇用中置!
咁咪睇戲人聲好奇怪囉, 左右前置出聲 就算你調教得幾好,都唔會似中置出聲
我寧願高少 ...

用唔用中置對聲音影響其實要睇情況.戲院之所以一定要有中置係因為地方大而且有啲好側邊位置.冇咗中置對白會偏咗去聆聽位置.居家的話只要坐正中間就唔會有呢個問題.我曾經都用過中置,但實在接受唔到對白由地面來嗰種感覺.就算擺斜對住個人都好,依然都係聽得出,取消中置用前置出對白就自然得多,對白結象一樣在正中但就唔會有地面來的問題,十足聽歌感覺,聽歌都唔會用中置架係咪?亦曾經有唔明呢個道理既人去玩雙中置,仲話俾人聽對白開揚咗,實際上只要取消隻中置已經有更好效果.
關於電腦屏幕跟人眼視角建議可以參考以下網頁.
https://www.studenthealth.gov.hk ... alth/lf_coep_tc.pdf
唔知你有冇留意戲院個皇帝位都係高於畫面中心.接近頂部?屋企做唔到唔代表就係金科玉律.
玩AV可以盲目塞晒所有最新規格入屋企,享受著燈樂趣,亦可以因應效果,設定最適合自己方案.

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Kowloonman 發表於 2022-5-4 07:57
用唔用中置對聲音影響其實要睇情況.戲院之所以一定要有中置係因為地方大而且有啲好側邊位置.冇咗中置對白 ...

師兄你喺用電腦 顯示器 耐用起家庭影院度係咪有啲唔協調呢!
因為一般電腦顯示屏幾大都好擺喺枱面你坐喺度隻眼永遠都係喺個mon頂上面, 係真係好少隻眼水平喺中間或者下面, 我覺得唔成 玩av 電視或投影幕用得著
若然你堅持 用電腦 mon 嘅設定我都冇你辦法
你試下勸一個人玩開7.1或5.1唔用中置嘅師兄佢又得唔得 !為咗放低啲個電視或者投影幕 犧牲隻中置, 我覺得有95個%師兄唔會咁做
不過我都仍然覺得玩av嘅方法有好多地方限制或者個人喜好唔同我就不會再討論 正確玩法問題,和戲院設定嘅問題因為始終都係家庭影院始終都唔可以用戲院來相提並論