設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KaManLeung@G

[合併式擴音機] 想玩2聲道求意見

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

20120820 發表於 2020-11-10 00:08
5300太深不能放,或者考慮下金仔e380價位又差不多無咁深.
高中低都有,稍為埋身,力量強勁,有音樂感,毫不誇 ...

搵日去試聽下金仔🙇‍♂️🙇‍♂️😊

黑鑽玩家

Gryphon Diablo 120
Accuphase DP-410
前置 ATC  scm 11 v2
中置 Dantax
後置 Paramount
Velodyne CHT-10Q
Denon AVR-X4500H

黑鑽玩家

Gryphon Diablo 120
Accuphase DP-410
前置 ATC  scm 11 v2
中置 Dantax
後置 Paramount
Velodyne CHT-10Q
Denon AVR-X4500H

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

KaManLeung@G 發表於 2020-11-10 03:41
搵日去試聽下金仔🙇‍♂️🙇‍♂️😊

金仔一定好機,但真係要試清楚,唔係人人啱聽,我上星期六係英京 E800 聽咗兩首歌之後....... 可唔可以轉老麥試

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bbc701 發表於 2020-11-10 23:39
金仔一定好機,但真係要試清楚,唔係人人啱聽,我上星期六係英京 E800 聽咗兩首歌之後....... 可唔可以轉 ...

E800 旗艦機黎,同老麥比較兩者感覺如何?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

KaManLeung@G 發表於 2020-11-11 21:38
E800 旗艦機黎,同老麥比較兩者感覺如何?

金仔真係睇自己感受同聽開乜嘢類型,你都係自己上去試,基本上我聽落係悅耳清晰。
但我自己來講,MA9000 我聽得開心啲

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
KaManLeung@G + 1 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

黑鑽玩家

我之前買機, 都比較過呢兩部E800 MA9000, 其實各方面都有好處, 主要都係睇自己口味呀, 我自己就最後都係揀咗MA9000

如果樓主用sonus faber, 我就推薦用番mcintosh, 因為真係幾夾聲,甘mcintosh 都可以夾其他喇叭嘅, 但係如果你用金仔 我會建議用厚底少少嘅喇叭, 新嘅sonus faber 唔同咗 冇以前咁厚, 不過都係偏暖少少聲,推sonus faber嘅amp 最緊要留意 要夠精神,所以其實Luxman 509x 都啱夾, 不過質感上面就冇mcintosh 咁好, 不過我嘅意見 都好籠統, 就價位上面509x同ma9000 都掙咗兩萬, 所以都不能作準, 純粹分享下 咁解!

甘soulnote 我自己就未聽過, 聽過都係好多年前嘅事 咩都唔記得嚕! 其實我覺得可以考慮多一隻牌子Denon, 聽流行曲 一定ok, 聲音又夠厚壯,精神又夠力, 不過我聽嗰部係以前嘅pma sa1 啱啱轉咗弧形面板嗰隻, 咁依家出到咩環境 我就未聽過, 樓主都可以留意下

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
KaManLeung@G + 1 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bbc701 發表於 2020-11-12 00:24
金仔真係睇自己感受同聽開乜嘢類型,你都係自己上去試,基本上我聽落係悅耳清晰。
但我自己來講,MA9000  ...

平時聽流行曲同埋d舊歌!
ma9000有時間真係要聽下☺

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一休大師 發表於 2020-11-12 10:53
我之前買機, 都比較過呢兩部E800 MA9000, 其實各方面都有好處, 主要都係睇自己口味呀, 我自己就最後都 ...

樓主分析好有用😊
小弟而家聽歌都係用av amp黎聽,主要聽流行曲同舊歌,感覺一般無咩層次感!
所以想入手2聲道黎玩,希望聽歌感覺會不一樣!
sonus faber sonetto價錢又唔算好貴,又靚仔,睇youtube介紹聽流行曲好似幾好!未試聽過唔知係咪理想咁……

atc scm7都有諗過,不過見人都話難推

黑鑽玩家

KaManLeung@G 發表於 2020-11-12 22:10
樓主分析好有用😊
小弟而家聽歌都係用av amp黎聽,主要聽流行曲同舊歌,感覺一般無咩層次感!
所以想入手 ...

AV amp 一般都係咁㗎啦! 聽歌你會覺得好平面, 始終佢都係價錢限制, 而且唔係佢專長, 合情合理!
咁sonus faber 唔淨止可以聽流行曲, 其實聽古典都好好, 加上藝術品咁樣, 擺喺屋企 出得廳堂入得廚房的確好值得人喜愛! 不過如果你淨係鍾意聽流行曲 或者舊歌, 其實可能搵啲舊款喇叭重對味, 又慳到錢! 新款喇叭好多時都好高分析力, 聽返啲舊cd就會好多瑕疵, 當然聽新歌 就絕對ok啦! 咁買喇叭最緊要就係 親耳去聽, 邊個講你都唔使理, 淨係信自己隻耳仔就ok! 聽完覺得正 就可以放心買,amp 就係後話! 因為喇叭真係好緊要!

咁其實如果玩開兩聲道, 其實都可以聽下唔同類型嘅歌, 古典都好好聽㗎, 我之前拍咗一段 畀你聽下

評分

參與人數 2威望 +11 金錢 +11 收起 理由
KaManLeung@G + 1 + 1 學到野
Arong2020 + 10 + 10 認同到一個點呀 X N 次

查看全部評分