設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] Sony vs Samsung

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小第爬文爬到手機都爛埋,都唔知買Sony 定 Samsung. 是咁的,我個人要嘅要求,主要係打機(PS5),同埋睇Netflix,屋企人就睇電一般電視節目,所以一心諗住買Sony X9000H,但當我去各大電器鋪頭了解多D嘅時候,sales們就見意其他品牌,Samsung 係佢地重點推介,但乜型號我就唔多記得啦,佢地講,Sony 有嘅野,Samsung 一樣有,例如打機嘅HDMI2.1, VRR, ALLM, 加上Samsung 用QLED,顏色上會比Sony 優勝,所以我想問問,兩者會點選擇呢?心大心細中🙏🏻

銀級玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

唔好買住,等ps5 出咗先,驚佢啲hdmi2.1有問題

專業玩家

MAEDA 發表於 2020-11-7 16:52
唔好買住,等ps5 出咗先,驚佢啲hdmi2.1有問題

多謝師兄回覆,我都冇咁快入手住,不過屋企準備裝修,要比家電尺寸比設計公司去度位

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Samsung及LG通常都有不差的commision,所以如不買韓仔機的話,多數會被射波仔,除非個買家好夠定力!! 不過Sales亦沒有說錯,Samsung正常不作畫質調教的pre-set情況下,顏色與LG同樣非常鮮明,這是韓國機特色,Sony日本機行的是真實自然,所以相比下會被講成唔夠靚! 至於講到X9000H體質不算好電視,黑位較灰 (如果睇戲為主可考慮 X9500H),但X9000H就是PS5 Ready,即只有一個HDMI 2.1輸入,今代Sony只有三部機有HDMI 2.1,就是所講的X9000H及兩部同樣只得一個 HDMI 2.1 輸出的 8K 電視Z9G及Z8H! LG應該全部高階電視都有三、四個 HDMI是2.1,Samsung忘記是全部高階有還是部份! 另外,PS5好像全部不支援 VRR及ALLM,所以師兄只用 PS5打機而不用其它就得物無所用。仲有,大家睇到近來所討論HDMI 2.1出事嘅因由,越來越多情況直指VRR!! 有傳聞對應上代 VRR是正常,可是他們只自顧自做改良,轉了新Spec沒有通知全世界而出事!!

鉑金玩家

三星好似加左味精, D色太過鮮艷, 而且今年既三星機, 睇波睇飛車場面會發現拖尾, 好似有D跳格咁

原本我都想出80T但最後揀左9500H

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

Samsung 冇DV, 而Sony有😂