設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Soundbar] Sony A9G + JBL Bar 9.1問題

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟日前買左JBL Bar 9.1, 諗著駁番個Sony A9G電視歎下, A9G 同Bar 9.1都有EARC, 所以用條跟機HDMI線, 駁番兩邊ARC頭, A9G立刻認到JBL Bar 9.1.

然後去下面個website, download d demo 落黎歎下:
https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers/

將個video player 同電視set做passthrough, 發覺所有Dolby AC3 都成功點燈, 出到Dolby Atmos DD.

挑戰高難度, download Dolby TrueHD 7.1 ATMOS落黎試下, 試過幾個方法都唔成功:
•        用唔同player, 試過VLC, Pot Player 同 mpc-hc, 一樣無聲
•        試過copy 去手指, 用碟機播, no luck, 一樣無聲, 寫住 UNSUPPORT FORMAT

試過唔駁soundbar, 直接由電視喇叭出聲, 無問題, 有聲, 證明Dolby TrueHD解碼無問題.不過如果用電視解碼, 再pass個 signal 去比JBL播, 個soundbar就變左PCM, Atmos d 喇叭就廢左.
攪左幾日, 發覺個問題原因係JBL Bar 9.1 只support MP4, 唔support MKV format, 所以出到Dolby Digital而出唔到Dolby TrueHD, 但因為MP4唔support HD sound, 所以Dolby TrueHD唔會用MP4 format.

睇下有無網友有同樣經驗, 點解決.

新仔玩家

電視機內置app唔支援TrueHD解碼, 所以只會出到PCM
如果係PC建議插sound bar就得 (不過我插個陣有時要搞幾次先detect到)

順帶一提我部PC直插sony x9500h係JBL 9.1出到trueHD atmos同PCM 7.1, 我自己都幾驚訝

星級玩家

DiksonH 發表於 2020-11-10 16:43
電視機內置app唔支援TrueHD解碼, 所以只會出到PCM
如果係PC建議插sound bar就得 (不過我插個陣有時要搞幾次 ...

你係用什麼software passthrough atmos 去 soundbar?
VLC? MPC? Pot Player?

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

有無試過用SHIELD TV輸出?

星級玩家

avgod 發表於 2020-11-11 17:09
有無試過用SHIELD TV輸出?

無, 所以試唔到

進階玩家

啱啱爬文搵到方法,試吓先🙏🏼

請問一下Sony電視+Bar 9.1師兄 有冇電視關機之後幾分鐘soundbar 會自己著返TV,有冇師兄有方法解決,用跟機線,HDMI2.1線都係一樣
49x9500h + bar9.1
先謝

專業玩家

請問最後解唔解決到 mkv 個問題?
睇mkv 出唔出到 Dolby TrueHD7.1 / Atmos?

星級玩家

kelvin31 發表於 2020-11-23 17:38
請問最後解唔解決到 mkv 個問題?
睇mkv 出唔出到 Dolby TrueHD7.1 / Atmos?

最後的結果係我搬左條soundbar去JBL代理到試, 用佢地個電腦同碟機都無問題, 都出到Dolby Atmos TrueHD.

所以個問題應該係個notebook. 因為我係用notebook用hdmi駁去個電視, 後來我買左個player, 經Sony A9G HDMI 3 個EARC去soundbar, 可以將每秒最高18G data 出到去 bar 9.1, 證明Sony A9G 係有d料到, 如果晤係到唔會要兩萬幾.

JBL的工作人員非常專業, 非常感謝佢地幫忙, 不過連佢地都話未見過呢個情況, 佢地都唔知點解, 所以我都無再研究.

有興趣的師見, 可以研究下以下地方, 我用的notebook 係Dell XPS 13 9300, 有可能d driver 有事, 或者係USB Type C或thunderbolt 3 有問題 或係DA300 adaptor等等

星級玩家

最近發覺個soundbar 有新問題, 就係sony A9G 認唔到Bar 9.1, 唔可以用電視個remote 去校soundbar 個volume, 結果開機同set 大細聲要用唔同remote, 有d 繁

星級玩家

IT人 發表於 2020-11-30 14:05
最後的結果係我搬左條soundbar去JBL代理到試, 用佢地個電腦同碟機都無問題, 都出到Dolby Atmos TrueHD.

...

C兄相問player入A9G再出soundbar,A9G本身要set咩output?我想試下player入A9G出Amp