設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ManChan2@FB

[討論] Proac 兩個型號有人用過嗎?

鑽石玩家

ManChan2@FB 發表於 2020-11-6 01:46
例如 proac t10 signature 官方建議推薦的放大器5至50瓦, 我會用rega elex r 72瓦 大家都幾夾, 但如果 ...

100w其實好普遍通用。配搭當然實試最實際,但現實好難試好多部,好多時憑經驗估計。睇過佢specs,10ohm 86db,唔算易推,amp用幾十瓦起錶好合理。

雖然理論上係愈大瓦愈粗聲,但都係睇amp質素,靚聲的大瓦amp一樣好聲過唔好聲的細瓦amp,好多易推喇叭一樣有大食大。所以無需擔心太大瓦,最緊要睇啱幾部amp,用幾錢買幾瓦就睇餸食飯啦。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
alanlee212 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

ManChan2@FB 發表於 2020-11-6 01:46
例如 proac t10 signature 官方建議推薦的放大器5至50瓦, 我會用rega elex r 72瓦 大家都幾夾, 但如果 ...

有預算一定升一級去Rega elicit R , 部amp 夠力只會將你喇叭發揮得更好!我之前用soulnote sa730 推spendor 硬係差啲差啲!而家用Rega Elicit R 一用未煲已經有分別!

鉑金玩家

ManChan2@FB 發表於 2020-11-5 19:09
有見到大約九千蚊 因為第一次用proac, 因為都有七年歷史 對比 t10 s好似貴d?? ...

在隔離台見到一對二手的Studio 200 HKD6K, Studio 100 HKD3.3K, T10s 要HKD13K.

星級玩家

alanlee212 發表於 2020-11-6 06:40
有預算一定升一級去Rega elicit R , 部amp 夠力只會將你喇叭發揮得更好!我之前用soulnote sa730 推spend ...

我之前用elex r都係覺得爭啲爭啲, 當時感覺升級後聲音會更加真實清晰 ,去陳列室試聽過elicit r , 可能部機未熱身, 感覺聲音好快比平時好快聽完一首歌 其他都滿意。

只係顧慮一個問題 因為我間房得50呎憂慮elicit r聲音會太刺耳 細聲又唔好聽 你感覺如何 ?我通常十一點鐘方向音量都足夠

星級玩家

koalaau 發表於 2020-11-6 02:28
100w其實好普遍通用。配搭當然實試最實際,但現實好難試好多部,好多時憑經驗估計。睇過佢specs,10ohm 8 ...

各位經驗 ,如果一部擴音機 ,當兩者聲音配搭, 但推力超過喇叭官方建議推介功率 四成左右 通常係好事定唔好事呢

例如proac t10 s推介功率50之內, 我想用英國君子擴音機105瓦到8

黑鑽玩家

ManChan2@FB 發表於 2020-11-7 02:25
我之前用elex r都係覺得爭啲爭啲, 當時感覺升級後聲音會更加真實清晰 ,去陳列室試聽過elicit r , 可能 ...

竟然覺得Elex r 爭啲爭啲,就吾好喇,因為你只會吾滿意心思思想升級!我而家聆聽聆聽空間都吾大,放心去馬Elicit r!

我同返之前部amp比,當音量細聲時,聽多咗嘢,大細時又唔會刺耳!

黃金玩家

三星玩樂勲章

ManChan2@FB 發表於 2020-11-7 04:28
各位經驗 ,如果一部擴音機 ,當兩者聲音配搭, 但推力超過喇叭官方建議推介功率 四成左右 通常係好事定 ...

英國喇叭至愛食飽啲越大越好

星級玩家

alanlee212 發表於 2020-11-7 08:24
竟然覺得Elex r 爭啲爭啲,就吾好喇,因為你只會吾滿意心思思想升級!我而家聆聽聆聽空間都吾大,放心去 ...

咁啱我有兩對喇叭,用dali覺得冇問題,但用樂富豪的新款evo聽歌大聲就滿意, 夜晚細聲就硬係覺得爭啲唔知關唔關推力問題 糾結

星級玩家

ATC7 發表於 2020-11-7 08:40
英國喇叭至愛食飽啲越大越好

收到唔該師兄!可能我見識淺薄觀念錯覺, 成日認為推力大個建議功率聲音會拿得死, 有機會冇左動人嘅尾音同韻味

黑鑽玩家

ManChan2@FB 發表於 2020-11-7 08:44
咁啱我有兩對喇叭,用dali覺得冇問題,但用樂富豪的新款evo聽歌大聲就滿意, 夜晚細聲就硬係覺得爭啲唔知 ...

你而家用緊咩amp?