設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

AVC 3700H (新手) 人聲及中置問題

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
威廉sir/ 天龍師兄 你好,

我剛買了3700H,由於我係全新手,所以有幾個問題想請教下, Thank you.

我front 係用Mission QX-2
中置我暫時用住Sony A9G TV (未有idea買邊隻中置好)
subwoofer 都係暫時未入手

以用audyssey 調左音,由於新手,自己冇再額外調整。

1) 做audyssey 時,中置(A9G) 係可以出到聲,但佢話phase有問題,叫我再check 有冇駁錯+/-, 但我已經係紅對紅,黑對黑咁駁。最後出到聲,但distance 佢測到既距離比實際距離多幾倍,請問會唔會有影響? 我應該點樣處理?
2) 聽歌時用stereo mode, 音樂感、女聲等我覺得係足夠,唯獨聽歌男聲時反而人聲冇突出,好似溶左係樂器聲入面,而且會比女聲細聲一點,我可以點樣調整?
3) 睇netflix (有dolby atmos), 用dobly atmos mode, 中置發聲包括對白,但同時都有例如腳步聲/ 較尖聲的子彈聲,是否正常?
4) 另外某D電影(同在netflix, 我睇雷霆救兵), 對白出奇細聲,再睇后翼棄兵 (冇咁多背景聲) 既電影時又唔會出現對白細聲問題,請問我係唔係每次睇唔同戲都要再adjust setting?

新手好多低級問題,請見諒。多謝。

讚助版主

Hi JAckyFung@G ,

1) 做audyssey 時,中置(A9G) 係可以出到聲,但佢話phase有問題,叫我再check 有冇駁錯+/-, 但我已經係紅對紅,黑對黑咁駁。最後出到聲,但distance 佢測到既距離比實際距離多幾倍,請問會唔會有影響? 我應該點樣處理?
如果接喇叭線的紅+/黑-沒錯則可忽略Audyssey set up Phase 的提示,用電視喇叭做中置是會經過電視後方另外設有兩個驅動器去驅動電視面板發聲,須要延時才能與其他喇叭同步,如果你用實體中置叭喇則測量後距離會正常。
2) 聽歌時用stereo mode, 音樂感、女聲等我覺得係足夠,唯獨聽歌男聲時反而人聲冇突出,好似溶左係樂器聲入面,而且會比女聲細聲一點,我可以點樣調整?
Mission QX-2是小型書架喇叭,男低音的聲部較難發揮,請有用腳架承好放好位置再試,或使用acoustic isolation stands放在檯上播放。
3) 睇netflix (有dolby atmos), 用dobly atmos mode, 中置發聲包括對白,但同時都有例如腳步聲/ 較尖聲的子彈聲,是否正常?
是正常的,電影的聲軌是由錄音師決定中置的發聲種類的。
4) 另外某D電影(同在netflix, 我睇雷霆救兵), 對白出奇細聲,再睇后翼棄兵 (冇咁多背景聲) 既電影時又唔會出現對白細聲問題,請問我係唔係每次睇唔同戲都要再adjust setting?
可以在 Audyssey 調整完後在 Setup Menu -> Speakers -> Manual Setup -> Level -> 中置加大 1-1.5dB。
另外在播 Atmos 聲軌時,Setup ->Audio -> Surround Parameter ->Loudness Managment -> 選OFF

最好加入中置喇叭和超低音成立正統的影院組合,現在只能享受5成效果。

Denon1

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2020-11-4 12:24

1) 做audyssey 時,中置(A9G) 係可以出到聲,但佢話phase有問題,叫我再check 有冇駁錯+ ...

Thank you very much!

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2020-11-4 12:24

1) 做audyssey 時,中置(A9G) 係可以出到聲,但佢話phase有問題,叫我再check 有冇駁錯+ ...

我度過位,放唔到座地架,你提議既isoacoustic stand加左會太高阻住左個電視。如果用呢隻orea 得唔得呢?

讚助版主

JAckyFung@G 發表於 2020-11-4 20:45
我度過位,放唔到座地架,你提議既isoacoustic stand加左會太高阻住左個電視。如果用呢隻orea 得唔得呢? ...

每隻Mission QX2的淨重為8.5Kg。 使用4隻新的 Isoacoustic IOS-PUCK Mini 足以支撐一隻揚聲器。

Denon1

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2020-11-4 21:36

每隻Mission QX2的淨重為8.5Kg。 使用4隻新的 Isoacoustic IOS-PUCK Mini 足以支撐一 ...

唔該曬!! 唯有用呢個方法頂住