設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 就快就有威達大減價了

鉑金玩家

kl122002 發表於 2020-11-7 19:04
不知道. 太舊了, 係以前的茶行入手時才數十元, 由入手至今用了五十多年, 也算是盡了忠 .
  ...

仲有無keep?可否看看?

1萬

白鑽玩家

老而不

chrischan0630 發表於 2020-11-19 23:35
仲有無keep?可否看看?

幾個月前扔走了
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我屋企人都收到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Arong2020 發表於 2020-11-12 17:53
原來呢隻木都有貨做大減價,我早兩星期入的,幸好價錢差不多,貴咗定平咗就唔講,我係現金價佢話先至比到 ...

唔知 Ching 有無試過 Leben CS600X,有兩個版本,其中一個有15 Ω 比 LS3/5a!
https://m.youtube.com/watch?v=JRAr_xxytRQ

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

謝謝師兄資訊(看似唔錯,有機會都會去試吓,會加入射程範圍),我真係初哥玩兩聲道,其實我都好有興趣搵一部我可以真係推倒LS3/5a。
都聽咗差不多四星期,我覺得真係好奇怪,開超過兩小時,音樂感同通透度會好好多(已經覺得真係好正),當然力水始終回彈果下唔夠力,擺幅唔夠力,但個中頻低音都好實淨,呢樣都聽得好舒服,當然唔會有下潛嘅感覺....(有埋呢樣野就不得了,加多個八吋低音就真係冇得頂😂

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

frankiechan 發表於 2020-11-22 11:54
唔知 Ching 有無試過 Leben CS600X,有兩個版本,其中一個有15 Ω 比 LS3/5a!
https://m.yout ...

師兄知唔知邊度有得試😅

呢對喇叭我諗搬埋上去試穩陣啲喎😂

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Arong2020 發表於 2020-11-22 13:07
師兄知唔知邊度有得試😅

呢對喇叭我諗搬埋上去試穩陣啲喎😂

呢度聽過有,試音室不大,推對普通版既 Falcon LS3/5a,我都有興趣,部機有幾個 Ω 數,特別有 11 Ω 、15 Ω , 你得閑去聽吓!

https://m.facebook.com/pages/cat ... o-1345851745469152/

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

frankiechan 發表於 2020-11-22 18:20
呢度聽過有,試音室不大,推對普通版既 Falcon LS3/5a,我都有興趣,部機有幾個 Ω 數,特別有 11 Ω 、1 ...

居然!我對LS3/5a小喇叭咪搵佢囉😅
呢款好似係膽機會唔會好熱呢??因為我放響入牆櫃散熱唔多掂,深度都要度一度🙈
咁師兄呢隻大約咩價錢啊可以PM我嗎,做個預算先🙏🏿

唔知呢度有冇師兄評下呢部機呢...謝謝🙏🏿

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2020-11-22 12:42
謝謝師兄資訊(看似唔錯,有機會都會去試吓,會加入射程範圍),我真係初哥玩兩聲道,其實我都好有興趣搵一 ...

小工,無銀用,只入手金章rosewood,用naim 202/200推,相比現役對ProAc 1SC FE更加舒服耐聽,留意本user manual內提及,新開箱喇叭要在室溫幾粒鐘後再接駁AMP,或許我英文差,可能誤解了!現在對1SC FE已安放入電子防潮箱內休息休息
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄唔好咁客氣!歡迎加入討論!
有啲咁嘅事!咁唔知有冇影響!?平時買任何野都唔會睇Manual🙈仲何況係揚聲器,舖頭都冇提過!
師兄意思係而家都聽得好滿意!?
其實我只係覺得力水係差啲咁解,人聲再暖少少就OK,或者我開得唔大聲,上邊嗰部都提及如果細聲嘅話可以加3db、5db,低頻量力水都會好啲!?
但其實如果我開起碼-40至-35(呢個應該係中音量聲)就會好好多好多!(依家我聽歌唔大聲有力水有感情把聲夠真實夠暖就覺得好正)
又或者再煲下先,又或者換條喇叭線,靚啲嘅銅線(散線、唔知SSP高x有冇呢)
再俾多啲時間再試下先...先再作考慮換機🙏🏿