設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 入門合併機選擇

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請教一下大家 現有av 組合為8012 jbl ls60 想加部合併機聽下歌 有留意Hegel 新機h95 同rost 但好似都唔多人講 反而高階d就有 係咪入門Hegel冇咩人玩?亦都有睇過yamaha as1200 唔知大家有冇咩意見?萬中左右又有冇咩推介?題外話 如果日後係諗住升級4429 又應如何選擇 多謝大家意見🙇‍♂️

銀級玩家

個人見解
我做過錄音室調音工作講器材特性條件可以參考意見
選擇放大器先要考慮高分析力同高音清為先
因為放大器先天分析力唔夠或高音唔清加咩喇叭線都唔會有明顯改善
高分析力放大器可以網上搵資料如其中有yamaha 同onkyo或某外國品牌係屬於高分析力放大器
配高分析力放大器最好有6.5吋以上書架喇叭先會有50hz以下低音表現或者用細座地喇叭都得
馬仔我用過兩部都係屬於高音偏暗同分析力比較低
所以我再買放大器唔會考慮馬仔改用yamaha 放大器
老實講同級放大器馬仔表現無yamaha咁好
我第一次試用yamaha放大器音色表現高分析力可以聽更多樂器聲同人聲比較明顯真實感多過馬仔
而且低音表現yamaha一定好過馬仔

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
koalaau + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

不如你考慮 Denon PMA-2500NE 啦,推4429有氣有力。

白鑽玩家

如果筆直有限就唔多建議上4429

白鑽玩家

推LS60的話
睇呢部仲有無貨

https://www.review33.com/avforum ... opic=89201011225722
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

1萬

白鑽玩家

老而不

只係Hegel  在本地少左人講, 之前呢個牌子有紅過的.
我都有聽過呢個牌子, 係有一定的分析力. 你不如去MK 添置聽下?

yamaha機我沒太多意見,
反而是記得在這裡看過一個post 說有人入手後不久就要換, 是有少少擔心了.....
還是好音樂最好.