設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] CD解碼…請教

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟剛半影音分家… 初嚐兩聲道,現有一部陳年Teac嘅cdp,這部機可以加解碼嗎?如果我加部解碼可以張佢音質提升嘛?唔該各位師兄師姐先!

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

有提升,你預算多少買dac?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

好少少, 但吾會話立竿見影果種

鑽石玩家

睇你乜形號,我n年前第一部cd機係teac pd470,當年只係千零最入門機,但用pcm56解碼好有音樂感。

加靚解碼當然會好點,但值唔值,如平價解碼就當聽多種聲,整體未必有大幅改善。其實九十年代初數碼音響技術已好成熟,連平價機的音質也不差,只係同今日高清要高分析力取向不同。

黃金玩家

20120820 發表於 2020-10-7 22:24
有提升,你預算多少買dac?

大約23千嗰d…ok嘛?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果係我,我會考慮買部DAC可以支援 USB 解 DSD,咁可以主力用黎做CAS 解碼,就算CDP 果邊無大提升亦未至於浪費。呢個價位我覺得可以諗下國產SMSL 或 TOPPING 的新型號。俾多少少仲可以解 MQA 玩埋 Tidal Master streaming.

黃金玩家

唔該哂上面幾位先!因為我見宜家嘅cdp一係就入門一係就高級嘅,我比較喜歡實體碟因為唔集食…女声慢歌多, 爬完文之後…覺得買解碼加部好轉盤可能已經可以買部好嘅cdp, 其實兩者有咩分別?2声道初哥…唔好意思!

黃金玩家

hiukong 發表於 2020-10-8 09:01
如果係我,我會考慮買部DAC可以支援 USB 解 DSD,咁可以主力用黎做CAS 解碼,就算CDP 果邊無大提升亦未至於 ...

你講既串流我只會用免費嘅試聽,好聽先去買實體碟😁!唔該哂你先

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

大豪@FB 發表於 2020-10-8 08:28
大約23千嗰d…ok嘛?

2-3k當然ok音響器材平有平玩貴有貴玩,
以3k為上限可以買smsl m500,有同軸in,有光in,有mqa,
亦有usb in日後轉用電腦聽歌已經可以.
同事曾在大陸聽過說以這個價錢好抵玩,參考下:
https://smsl-audio.com/portal/product/detail/id/465.html

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

20120820 發表於 2020-10-8 13:08
2-3k當然ok音響器材平有平玩貴有貴玩,
以3k為上限可以買smsl m500,有同軸in,有光in,有mqa,
亦有usb in日 ...

You need a dsd capable dac...

I used CAS now..

PC( ROON ) -> HQPLAYER (upscale) -> USB DAC -> PRE-AMP -> POWER-AMP..
Source:
Pioneer PD-D9 MKII
Marantz SA-10
RME-ADI-2 PRO fs
Topping D90

Receiver/AMP:
Denon AVR-A100
Accuphase E-480
Schiit MJOLNIR 2
Benchmark AHB2
Topping A90

Speakers: