設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 實試 B&W 25週年新版 600系列 : 新版升級改良左D乜 !?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
實試 B&W 25週年新版 600系列 : 新版升級改良左D乜 !?【喇叭發佈】

好多新入門的影音友, 其實就算未玩AV或Hi-Fi都好, B&W 呢個名都九成會認識, 而可以入手一套 B&W既喇叭作為家中發聲系統, 就更加係好多朋友的夢想. 但其實 B&W 的600系列喇叭入手價都算非常親民, 以最抵玩的書架喇叭 607 S2週年紀念版, 其實售價都只係每對HK$6380, 就已經可以玩到佢地既招牌單元Continuum振盆中低音單元, 如果大家想一圓夢想, 呢套 25週年版值得留意呀! 小瑟就聽左一轉, 好想成 SET 五隻喇叭借哂返 Studio 試佢一野呢!!!😁

⚡️圖文片 : https://post76.hk/news/2020/10/bowers-wilkins-600-series-2-press/

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

放呢篇「HiFi音響」,係唔係B&W都係以聽歌為主,如果睇戲都係唔係都唔太合適...因為想轉會B&W

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

se人 發表於 2020-10-13 12:36
放呢篇「HiFi音響」,係唔係B&W都係以聽歌為主,如果睇戲都係唔係都唔太合適...因為想轉會B&W ...

其實呢個問題相信好多人都會有同樣問題在腦. 不過其實因為B&W喇叭今次發怖憬以兩聲道示範比我聽, 所以呢個報導都係出呢邊會岩D咁解呢~

而B&W呢套600系列其實都有中置同SUB仔的. 所以佢地係主打AV同HIFI都可以玩到的. 而呢個問題我地都問過B&W既工程師, 佢地既回覆係 : 只要喇叭出來的音質做得精準, 好聲, 其實係唔洗分AV喇叭定HIFI喇叭的, 因為喇叭最緊要係還原到部AMP比喇叭的音樂/聲音, 所以喇叭要既係效率高, 失真小, 就唔洗分AV定HIFI喇叭呢~

所以我片尾都話, 真係問緊佢地借一SET 7.1返我地STUDIO, 試完2 CHANNEL之後, 就可以7隻喇叭整個HOME THEATER來試下用哂 B&W 600既效果係點呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

小瑟 發表於 2020-10-13 12:47
其實呢個問題相信好多人都會有同樣問題在腦. 不過其實因為B&W喇叭今次發怖憬以兩聲道示範比我聽, 所以呢 ...

咁就等下正唔正先,606似乎不俗, 但應該部amp有返咁上下先推得好.

專業玩家

小瑟 發表於 2020-10-13 12:47
其實呢個問題相信好多人都會有同樣問題在腦. 不過其實因為B&W喇叭今次發怖憬以兩聲道示範比我聽, 所以呢 ...

小弟已經入手左☺️603 s2
依家用緊 denon 6500 av amp ... 依家心思思想加隻 Integrated amp 去推 。
考慮更 rotel 1592
但係又貪心想搵部可以解埋 tidal MQA ( 要有 AV pass through)
小弟只係會聽 tidal 同 moov -
想請教 小瑟 有冇推薦 ?

暫時考慮 budget 同 夾對喇叭只係諗到用
Bluesound node2 + rotel 1592 + B&W 603 S2
求指教

黃金玩家

ibillion 發表於 2020-10-17 10:45
依家用緊 denon 6500 av amp ... 依家心思思想加隻 Integrated amp 去推 。
...

師兄,請問6500 夠唔夠推? 同埋同Polk audio s35 夾唔夾??

專業玩家

LeungFong@FB 發表於 2020-10-17 12:57
師兄,請問6500 夠唔夠推? 同埋同Polk audio s35 夾唔夾??

6500- 聽歌( 16bit - moov  ) 我屋企人就覺得冇乜問題-
聽SACD 分析力同力度就有大分別

但係音響而家野你知㗎啦, 一比較過之下, 你就想追上去- 所以我依家咪想請教小瑟

個中置我想換埋 佢 同一個系列價錢唔貴, 同埋啲聲一定會夾好多, 不過唔夠高,於是乎放棄. ( 要重新搵師傅上嚟裝高2cm 個電視架)

鉑金玩家

ibillion 發表於 2020-10-17 10:45
...

The TV bench is so handsome. Where could I buy it?

鉑金玩家

se人 發表於 2020-10-13 12:58
咁就等下正唔正先,606似乎不俗, 但應該部amp有返咁上下先推得好.

早前係AV生活聽過馬仔PM8006推606覺得分析及細節幾好但中低頻偏簿高音偏亮比較尖聲相信用CA機推可能中低更薄高頻更亮,可能煲下及換線會好返D。