設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: mankoo米高

[鏡頭] AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

D3s 真係好惦呀

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

D3s 加支24mm 1.4.........
D3s 真係好惦呀
aidan 發表於 2010-3-7 23:54

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

我自己覺得D3s出到10萬iso就真係無乜用既,不過12800iso真係用得下咁囉
投影:80'GV+HC4000
AMP:Onkyo 5010
BDP:himedia Q6II+Oppo 93+PS3
前中後:MK-M7 x 5
超底音:MK MX250

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

D3s 真係好惦呀
aidan 發表於 2010-3-7 23:54

ching!!!!你d相都靚得好離譜

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

基本上102400 ISO作用對一般人真係唔大,
但就係因為佢嘅整體感光度能力提升,
使D3s 大約喺 6400 ISO 已經開始贏 D3...... (雖然只係少勝)
我自己覺得D3s出到10萬iso就真係無乜用既,不過12800iso真係見得下人咁囉 ...
timlee672 發表於 2010-3-8 00:02

黑鑽玩家

tim,現在你有幾多支定焦?

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

tim,現在你有幾多支定焦?
mankoo米高 發表於 2010-3-8 00:16

兩支(85,4+105Micro)

黑鑽玩家

兩支都咁堅
兩支(85,4+105Micro)
timlee672 發表於 2010-3-8 00:22

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

個人一直都覺得呢啲係一種誤會.....
其實大部份討論區鬧貴嘅機同鏡都屬頂級"專業級"嘅產品,
但絕大部份鬧 ...
mankoo米高 發表於 2010-3-7 23:21

大師兄, 你錦講我地lee d 窮鬼玩家真係唔駛玩NIKON~
FX機都唔好講喇, 擺明係有錢人玩, 冇番d銀彈玩真係自討苦吃~
退而求其次玩DX, 我想買支ultrawide, 有兩支可以玩10-24或者12-24, 兩支都冇七千錢唔駛落樓......
中間果段都叫做有良心d, 成碼多選擇, 但係唔好唔記得好多都係KIT鏡, 如果唔係為左sell機lee d kit 鏡都唔會出現, 想買支好D o既standard zoom, 有支16-85, 都要五千個大洋.......
玩長距都好彩有支70-300, 唔駛局你用小黑, 但係都唔好唔記得lee支野都出左好幾年, 當年NIKON都仲幾有良心~

錦搞法真係迫人用副廠嫁啫, 唔通又係冇錢唔好學人玩NIKON~

黑鑽玩家

講真,大家都應該知玩攝影同音响係好敗吓,啱唔啱?
其實攝影同音响本身大家都可以玩,問題係如果想用到最好的,那必然要付出更多,
仲有如果佢啲產品唔得,定錯價,市場自然會教訓同調節佢,萬物都逃唔出自然法則。

打個比喻(只係比喻):
要影相,市場上由幾百至幾萬元嘅相機有成千上萬嘅選擇,
但你偏有型要喜歡D3s,但又埋怨近4萬元一部相機太貴,
要用超廣角,nikon AF 20mm 2.8 夠wide夠靚又好用,3千幾就ok,
但你又偏有型要喜歡24mm 1.4,但又埋怨近萬六元食人隻車....
其實大家有得揀o架,問題係大家心中有數想要最好,但當然同時也希望比少啲,
玩攝影如是,玩音响一樣,一套普通音响同一套HI-END音响請問差幾多倍價錢?
如果我環境唔好,負担唔到,我會全部嘢唔要,用2千零蚊買部DC仔用,一樣好開心,
nel,相信你都知我影相根本唔掂,我亦只是打工仔一名,但我真係從來無怨過器材貴(真係),
原因:因為我知我有得揀,係我自己衰,要玩D3,LB6,Leica.....咪比錢囉

大師兄, 你錦講我地lee d 窮鬼玩家真係唔駛玩NIKON~
FX機都唔好講喇, 擺明係有錢人玩, 冇番d銀彈玩真係自 ...
ahnel 發表於 2010-3-8 02:04