設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: NamYuenWai@FB

[4K/8K電視] 75吋 Z8H水 vs 950TS

專業玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-9-30 23:07
理解的,不過如果由OLED轉返LED,會唔會有D唔慣?😜我未用過OLED呀,不過我感覺用過OLED就好難返轉頭用LED ...

最後因為畫質 都係簡左z8H
慳左既一萬諗住買部JBL 9.1

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
HKSGIRORO + 5 + 5 恭喜哂Ching

查看全部評分

銀級玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

NamYuenWai@FB 發表於 2020-10-3 20:29

恭喜師兄又有新電視

銀級玩家

NamYuenWai@FB 發表於 2020-10-3 20:29

恭喜師兄!到時開箱再分享一下
大家都係Sony中人  (前幾個月買左X9500G)
我之後都係將慳左的錢買左個喇叭仔

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Ambeo soundbar 你試吓先,一定勁過 JBL 好多,好多,好多,重要嘅嘢講三次😄
買得 OLED 一定係買最好

銀級玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-9-30 23:07
理解的,不過如果由OLED轉返LED,會唔會有D唔慣?😜我未用過OLED呀,不過我感覺用過OLED就好難返轉頭用LED ...

用過 OLED 一定用唔返 LCD-LED backlight, 背光有 local dimming 都無用, LCD pixel 本身就漏光, 用地球最靚的 VA LCD 面板都無用, 頂多 ~5000:1 對比度, 死症.

一睇美劇, OLED/LCD 面板優劣差異即現形

三叔的 LCD-QLED backlight 被 L豬 OLED 秒, 只能靠谷高 resolution 頂硬上

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MAEDA 發表於 2020-9-30 16:42
3星岩岩中完伏,買sony啦
我都中左Q700T 伏

死火啦, 有乜伏? 我正想買

銀級玩家

miipp 發表於 2020-10-3 23:40
用過 OLED 一定用唔返 LCD-LED backlight, 背光有 local dimming 都無用, LCD pixel 本身就漏光, 用地球 ...

明白LCD的局限性,所以我一直都存有一個疑問,就係究竟對比度上到幾多先為之及格?
我嗰部只有~4300:1,純粹好奇知下,叫做過到自己個心理關口😅 不過無對比無傷害,只要隔離無OLED,其實都唔會覺得好差~

另外你提到美劇可以區分到面板的高低,想請教一下美劇有咩獨特之處? 想了解一下😊

銀級玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-10-4 09:29
明白LCD的局限性,所以我一直都存有一個疑問,就係究竟對比度上到幾多先為之及格?
我嗰部只有~4300:1, ...

美劇/電影多陰暗場景, e.g. GoT 末季

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
HKSGIRORO + 5 + 5 明白了

查看全部評分

銀級玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

explorerhk 發表於 2020-10-4 01:12
死火啦, 有乜伏? 我正想買

4k得60hz
我自己心急豬左,我問香港官網,中國官網,淘寶客服,有4k120hz嗎?佢哋答我未測試不清楚,這是8k 一般能到120hz等等。咁再問屏幕刷新率係咪120hz,咁幾間都話係,我就諗無問題啦,咪買囉。買完要等假期完集運先發貨,無閒下載説明書睇,一睇發覺中伏,有一行寫住Q700T 不支持4k120hz

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MAEDA 發表於 2020-10-4 16:36
4k得60hz
我自己心急豬左,我問香港官網,中國官網,淘寶客服,有4k120hz嗎?佢哋答我未測試不清楚,這是 ...

我係外國網見到寫係 4K 120hz, 8K 60hz 喎, 無理由架. 如果4K得60hz, 真係唔太得喎

https://www.tomsguide.com/news/s ... 5-and-xbox-series-x