設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: blindfaith3by8

[請教] 求教蝸居電視櫃擺位

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小邪ktm 發表於 2020-10-4 16:17
耳聽為實,師兄最好親自去試聽一下,AV life 都有好多款,b&w 606做緊特價六千!
師兄提嗰啲喇叭計,小瑟大王 ...

謝師兄,如果 wharfedale 的話我呢個有無咩 model 推介?
上個網站睇佢書架型都有好幾款,有啲亂😆
Thanks

鑽石玩家

twins97 發表於 2020-10-4 23:19
謝師兄,如果 wharfedale 的話我呢個有無咩 model 推介?
Thank ...

D300系列!不過大王最後都轉回mission qx系列!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

twins97 發表於 2020-10-3 19:43
小弟應該 Netflix 漸60%,打機/聽歌佔餘下嘅 around 40%, 而且就算聽歌都應該只會係 Apple Music/ moov果 ...

120cm??電視都佔了近100cm了.......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

twins97 發表於 2020-10-4 23:19
Thank ...

你個問題係空間,但你如果想玩 AMP 就一定要放棄電視 Size 可能只夠放 3X 吋,喇叭太細唔夠玩,太大又放唔落
當你買 B&W 600 兩邊已經 165mm x 2 = 330mm 闊度剩返 870mm,43吋電視都差唔多 965mm,如果要中置,電視櫃唔使整,買簡單木架放 AMP 架頂放中置。
Anyway 其實 1200mm 又無 Surround 只可以玩半桶水音效,不如玩 soundbar 啦。
認真講你個空間其實等於一張電腦枱隔離放套 3.1 為乜呀,一係監粗整埋後邊變 5.1,唔係你之後睇電視及電影都幾辛苦

我再簡單咁樣講,攞部iPad Pro 12.9 駁5.1睇Netflix會有乜嘢家庭影院感覺呢?

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

謝謝各位師兄意見,其實前文都有提及已經向揸 fit 人申請到增加影音位置到140cm (當然可能其實大家可能覺得同120cm無咩分別😆)
頭先再向揸 fit 人傾過,皇恩浩蕩, 可再預多10cm 俾電視影音位, 總共150cm咁大擺😰,甚至乎有機會偷多5-8cm
另一方面亦批准梳化後緊貼的牆身掛兩隻細型 surround (唔知咁貼梳化有無大用?)

電視暫定只選43” (即有師兄提到嘅大概96-97cm) ,咁情況整兩隻細書架有無得玩?

仍然係偏細嘅闊度,中置是否多餘?
如果整隻細subwoofer擺在前置的下邊位會否所有喇叭太集中

定其實真係玩 soundbar 算😔
再謝過大家意見

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

twins97 發表於 2020-10-5 01:52
謝謝各位師兄意見,其實前文都有提及已經向揸 fit 人申請到增加影音位置到140cm (當然可能其實大家可能覺得 ...

你不如比張 floor plan 大家睇吓啦,房門口嗰幅1200mm牆基本上已經砌咗磚,而另外果加長果 20-30cm 係邊度走出嚟,睇完幅圖大家先可以知道點樣幫到你
提醒你一樣嘢影音呢一樣野,空間大同空間細都係可以玩,只係要知道你自己想玩乜,六粒骰仔都可以叫5.1,只係好唔好聲,但玩 AV AMP 中置 + sub 基本上一定走唔甩

鑽石玩家

謝謝各位師兄意見,其實前文都有提及已經向揸 fit 人申請到增加影音位置到140cm (當然可能其實大家可能覺得 ...

如果師兄唔怕麻煩又有批文,絕對支持師兄玩喇叭,就算三隻喇叭一字排開放電視下面,咪當一支大soundbar囉!況且師兄依家爭取到150cm,已經足夠玩49吋tv加2邊放小書架,49吋tv110cm, whardefale d320 18cm,後置都出埋批文?咁就唔駛諗,已經完成一個家庭影院!

白鑽玩家

如果有150cm闊
前後牆有8尺起(約240cm)
老虎魚蟹都上盡65"
再喺電視機下放三隻衛星或小喇叭
同一個筆直又放得落
頂級8K43寸都不及
低兩級大兩個碼來個震撼

要公公正喺150cm中間放部43"
左右放對窄窄喇叭
祗可以話係為買而買嘅一個家居擺設
並唔係一套可投入享受嘅AV組合

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bbc701 發表於 2020-10-5 02:17
你不如比張 floor plan 大家睇吓啦,房門口嗰幅1200mm牆基本上已經砌咗磚,而另外果加長果 20-30cm 係邊 ...

其實我唔係樓主😆開 post張相唔係我的,不過我見到樓主張相剛好又係120cm , 所以搭單問問

我果度預備裝修,類似典型細細個長方形大廳,然後預計當中左右兩邊分客飯廳,不過揸fit人預個客廳一部分位要放未來揸fit人啲大型玩具(例如玩具廚房玩具枱兒童梳化之類)所以最初只俾到120cm闊的空間我放影音嘢,不過宜家爭取到多30-40cm空間(無可能俾多過15x cm我)。深度方面其實又係窄😔,梳化後牆距電視牆約23x cm, 梳化只能貼牆放,不過叫做又爭取到俾掛對細細隻果類 surround

不過自己都明白始終budget及空間其實都好有限,自己亦係新手,唔會玩咩高級嘢,只係想在有限空間和金錢下睇吓做到啲咩

我自己傾向睇 Netflix為主,聽歌其次(當然可能喇叭好聲的話會聽多啲), 不過聽都係 streaming果類,唔會玩唱盤 or even CD

最早都係睇 soundbar,見細細條都話玩到假3D聲,就想試下,不過睇睇吓(本地/外國網站)好多都話同樣 budget玩amp +喇叭 聲好好多,睇戲音樂都適合,就上來問吓大家意見

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2020-10-5 07:49
如果有150cm闊
前後牆有8尺起(約240cm)
老虎魚蟹都上盡65"

65寸對我來講太大了,始終深度唔夠,連55“ 揸fit 人都覺太大,又驚睇壞小朋友眼
原本目標48-50”, 但當時批文得120cm 位,左右放唔到喇叭,都諗過細細隻喇叭放電視下邊,但唔知好唔好過 soundbar, 就順便上來問下意見