設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[請教] 想升級器材,請問......

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

cuddy 發表於 2020-9-23 15:42
Ching 你廳個尺寸比較適合玩書架喇叭 ,
一來擺位容易,
二來可以輕鬆TOE IN 做到皇帝位,

我都知道座地喇叭適合較間大的地方

但我對座地喇叭有情意結,因為書架喇叭就係書架喇叭,座地喇叭就係座地喇叭

座地喇叭出到黎果種力量感和音場,書架喇叭係比唔到,座地喇叭就好似一個男人唱歌或一個大人演奏樂器,好氣好力

我都知道我空間細,所以依家諗緊細一個碼的座地喇叭如kef R5 或B&W 704 S2

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

raylee 發表於 2020-9-23 17:39
你去中環showroom,.可以一次試 kef 同b&w

試左先啦

即係中環有kef showroom 和b&w showroom? 定係有間showroom 同時間有哂kef 和b&w ?

以b&w 計,暫時target 係704 S2

我今日起av life 聽過B&W 606 S2 ,覺得人聲暖暖地,但又有少少濛,低音唔算勁,應該無jbl 咁勁,分析力又唔算特別高,只係覺得普普通通,又或者可以用平均呢個字黎型容,但b&w 有樣野好特別,就係人聲會出返中音的人聲,高音的樂器聲就會出返高音,而唔會好似kef 和mission 咁,因為整體偏高音,會把人聲推高埋,例如用b&w 喇叭,會出返陳奕迅本身低沉的老牛聲,但如果用kef 喇叭,陳奕迅把聲會變得好磁性

以kef  計,暫時target 係R5

好耐之前起fortress 聽過kef + 馬仔,人聲好柔和,分析力好高,聽鄧麗君好正,但如果聽pop,好似無哂低音,因為當時唔知會唔會係setting 問題,例如就算聽歌,就set 左2.1 ,cutoff frequency set 左120 hz ,但又無開subwoofer ,所以攪到無哂低音

請問以上是否b&w 和kef 的特點?

德國果隻衣力架又好唔好?

銀級玩家

好老實講Av amp我用過出低音力水比兩聲道amp明顯差
依家聽歌只用yamaha兩聲道amp加書架喇叭聽hotel california 低音勁到成屋都聽到(無加超低音)
反而用Av amp聽hotel california 係低音差啲(唔開超低音)
如果要聽低音勁只好用兩聲道amp好好多
onkyo 分析力高過馬蘭士
聽女聲onkyo 兩聲道amp最正而且高音甜同通透背景聲比較淨
馬仔高音無咁高同甜只係中音比較出啲偏味精重啲
onkyo 應該唔會尖聲係咪喇叭用金屬高音比較尖?
onkyo 偏高音多啲最好夾絲膜高音喇叭
網上有測試馬仔pm8006 70Wx2 同Yamaha rn-803 100Wx2 推B&W 7係座地
最後馬仔推B&W低音無力
yamaha推 B&W低音勁好多

分析力高唔高係Amp先天設計同加DAC無關
如果amp分析力唔高加DAC照出一樣分析力低

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

ronan 發表於 2020-9-23 22:29
即係中環有kef showroom 和b&w showroom? 定係有間showroom 同時間有哂kef 和b&w ?

以b&w 計,暫時targe ...

Showroom 問題google 下就有答案。

我覺得elac 247 系列的低音及能量感比KEF R5/7/11 好得多。 相反R11 的中頻是非常細緻, 輕微細節都難聽到。

B&W 6/8系 整體我覺得唔好聽,聽幾首歌就走人了,不能評論更多。

銀級玩家

B&W喇叭比較要求Amp嘅推動力同要夾Amp
如果用力水差嘅Amp去推係唔好聽
我係通利showroom聽過用B&W 座地比較夾yamaha Amp個效果明顯低音勁同高音清爽
我又係音響店見到有人試音用馬仔推B&W 低音差好多
馬仔用環牛聽歌比較好啲之外力水差啲

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

EricTse@FB 發表於 2020-9-24 09:28
我係通利showroom聽過用B&W 座地比較 ...

我係b&w showroom 試聽係用diablo 300 推

你又不妨去聽下

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

EricTse@FB 發表於 2020-9-24 09:28
我係通利showroom聽過用B&W 座地比較 ...

好多人都話馬仔聽歌好,原來馬仔聽歌好係指人聲好?

我好耐之前起友誠聽過馬仔+focal 座地,當時播容祖兒演唱會,雖然係演唱會,但容祖兒把聲好暖,唔係清和甜,我仲以為係focal 喇叭令到人聲暖,咁應該係馬仔的威力了,如果係的話,咁馬仔應該係not my cup of tea

其實我聽歌係想音樂感好,即想要live band feel ,想出返樂器果種高音和低音,其實難聽d 講,我係想要karaoke 喇叭果隻效果,反而唔係咁執著人聲

我今日去左灣仔tom lee ,原來得尖沙咀tom lee 先有av amp 睇

我上網搵過資料,yamaha R2080/3080 係2018 年出,同埋我budget 只係$12k-$13k,買R3080 會under budget ,買R2080 怕推座地喇叭無力

不過我搵日去tom lee 睇下b&w 和yamaha 聽歌的威力先

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

raylee 發表於 2020-9-24 09:03
Showroom 問題google 下就有答案。

我覺得elac 247 系列的低音及能量感比KEF R5/7/11 好得多。 相反R11 ...

請問elac 247 的聲底係點?

sorry 師兄,我按錯左"反對"個制

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

EricTse@FB 發表於 2020-9-24 03:33
好老實講Av amp我用過出低音力水比兩聲道amp明顯差
依家聽歌只用yamaha兩聲道amp加書架喇叭聽hotel califor ...

因為我聽歌會用philips 9700 粒dac ,而睇演唱會就用onkyo sr707 粒dac

發覺聽歌時,philips 9700 d 聲係實好多,柔好多,同埋會聽多更多聲音

相返如果用onkyo sr707 粒dac 聽歌,會覺得d 聲好sharp 好硬,會聽少好多聲,同埋d 聲無咁實,所以我以為onkyo 粒dac 較philips 9700 差,同埋onkyo 力水唔夠

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

ronan 發表於 2020-9-24 20:19
請問elac 247 的聲底係點?

sorry 師兄,我按錯左"反對"個制

能量十足, 強勁低頻可幫助人聲更動聽