設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] AV 影音錯過報道 / 喇叭 & 擴音選購問題

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好, 新來報到新手,有很多問題不懂請大家見諒!

近日小弟開始暗燒,打算打造5.1.4 家庭影院在一個將近5米×5米的空間, 將會放120" or 135" 投影機. (小弟在外國)

本來只係想睇吓 Q Acoustics 3050i 那個5.1套裝,因為比較便宜優惠. 但去到影音店舖,一個台灣銷售員用他自己的B&W 702 S2 & Q Acoustics 3050i 2.0 我過到開嚟俾我做比較, 用B&W 702 S2 2.0 播歌時,雖然只是2.0, 但那聲音很明顯的從右邊自己走去左邊,銷售員說這就是好的喇叭音場效果,從此以後,小弟就開始中毒了!!

因為選購喇叭和擴音問題糾結了好幾個月,想在這裏問一下大神意見:

主喇叭:
1) B&W 702 S2
2) Q Acoustics concept 500
3) Q Acoustics concept 40

PS: 不知道為什麼, Q Acoustics 在討論區討論得比較少?

擴音:
擴音方便,本來打算用Martraz SR6014, 但後來得知他們正在出新款8K, 所以應該考慮SR6015, 但後來又發現天龍上一個層次4700H只是多加$500, 又加上這個論壇討論天龍的人比馬蘭士比較多,所以很糾結這兩個品牌:

1) Marantz SR6015 ($3499 NZD)
2) Denon 4700H ($3999 NZD)

本人使用習慣80%電影+20%聽音樂, 好多人都說Martraz 音樂感比較豐富. 但4700 的確比6015高一個層次。

請各位大神給一下意見!!

PS: 外國買高端產品比香港貴太多了!!

截圖 2020-09-18 下午1.53.02.png

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50 恭喜哂Ching

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

其實近代天龍AMP聼歌一D都唔差😉

鉑金玩家

估ching係紐西蘭,如果係奧克蘭可以去各showroom試下,幾個大av店都有denon同marantz,買時記得講價。我會撿denon,電影爆d,兼且質量marantz口碑麻麻。

鉑金玩家

至於喇叭,b&w比q高級吧,同size級數價錢都唔一樣。4700推你睇啱個隻b&w唔夠力。

星級玩家

rach 發表於 2020-9-18 20:52
其實近代天龍AMP聼歌一D都唔差😉

係? 其實4700 比6015多咗15W,我覺得哪怕天龍材料比較差,但始終功率比較大都唔差得去邊吧?

星級玩家

huohou 發表於 2020-9-19 08:34
估ching係紐西蘭,如果係奧克蘭可以去各showroom試下,幾個大av店都有denon同marantz,買時記得講價。我會 ...

師兄好,係呀小弟喺紐西蘭,小弟屋企附近嗰間音響譜兩個牌子都有賣,但嗰條台灣佬比較鍾意marantz, 所以佢只demo marantz 喺showroom.
而家我就係冇得apple to apple 咁比較,所以比較難抉擇
價錢方面應該有得傾嘅,但唔會有太大落差可能只係$100咁上下?

星級玩家

huohou 發表於 2020-9-19 09:45
至於喇叭,b&w比q高級吧,同size級數價錢都唔一樣。4700推你睇啱個隻b&w唔夠力。 ...

我都覺得唔係好夠力,師兄有咩其他牌子建議?

嗰條台灣佬同我講都夠力水既,以後有錢啲可以加部後級2.0 $2000咁上下!
因為我想買隻一步到位嘅喇叭,唔想過幾年有屎忽痕諗左諗右

同埋嗰隻702 S2白色, 放咗喺佢show room 度半年(佢舖頭平時唔會多人去,分分鐘都未開夠20次), 佢願意$5500NZD 賣給我 ($27500HKD),原價要$7999NZD ,我見香港全新都要買四萬幾, 所以有啲心郁郁!!

鉑金玩家

ringo_929 發表於 2020-9-20 13:00
師兄好,係呀小弟喺紐西蘭,小弟屋企附近嗰間音響譜兩個牌子都有賣,但嗰條台灣佬比較鍾意marantz, 所以佢只 ...

你好,我曾經試過email問價svs sb2000 pro可以便否? 賣家俾7% discount,去到賣家鋪頭話無貨要排期但sb3000有貨,sb3000平時市面價3000nzd,個賣家做緊特價2799,賣家主動話可以2599俾我,試完后我話pay cash可唔可以再便?最後2500成交。另外一辦法係係pricespy度check下歷史低價,然後問賣家要低價。紐西蘭d價錢真係好大水份。

星級玩家

huohou 發表於 2020-9-20 15:39
你好,我曾經試過email問價svs sb2000 pro可以便否? 賣家俾7% discount,去到賣家鋪頭話無貨要排期但sb3 ...

原來師兄係同地方人,請問師兄係唔係Auckland? 有冇咩相熟舖頭?

鉑金玩家

ringo_929 發表於 2020-9-20 13:07
我都覺得唔係好夠力,師兄有咩其他牌子建議?

嗰條台灣佬同我講都夠力水既,以後有錢啲可以加部後級2.0 $2 ...

可以考慮anthem mrx1120,推力標140w@8Ω,鬼佬牌子功率比較真實,因為算法與日系唔同。anthem口碑幾好,電影同音樂都掂。歷史底價3xxx。

另一選擇y記a3080,比4700多15w兼且係旗艦級,但同樣140w實際推力比唔上anthem。a3080價錢好硬一直4299。