設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: happychi

[請教] 新手一問

鉑金玩家

happychi 發表於 2020-9-19 17:21
用緊isoacoustics aperta 座枱,音源DSD經music server 串流,會唔會就係音源的問題? ...

MA BR2音色屬於清爽明快類型低音確實較薄但師兄可以先煲返半年再決定。音源如可以就用CD或LP代替CAS,CAS要好聲比較花功夫。

銀級玩家

monitor audio bronze 2 係you×××× 有多個sound dome比較
今日再睇番多段影片同多對喇叭比試已證實你對喇叭係高音多低音薄同偏冷聲無咩暖聲
我見sond dome片段 monitor audio bronze 2多數用yamaha同denon推
影片中極小馬仔推呢對monitor audio bronze 2
sound dome其中片段用yamaha會多番啲低音但始終都係薄聲好明顯
monitor audio bronze 2聲低唔厚
樓主有兩種選擇加超低或換喇叭
加拿大喇叭聲音特性偏低音多啲高音中性有爆炸力聽交響樂同勁歌掂
加拿大喇叭技術原於參考美國喇叭技術轉移過去
我買新喇叭時仲用緊馬仔放大器
去音響店試喇叭時店員用部馬蘭pm94去推對加拿大6.5寸書架仔聽爆棚音樂個種低音威力比同級喇叭勁好多
馬仔放大器先天低音唔勁要配番美國喇叭好啲

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ytk0223 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

billy3310 發表於 2020-9-19 20:35
比我估就音源既問题
6吋半低音單元一般150呎夠用了
Marantz 個低音控制力係差啲啲,但吾係指有同無

我明白串流一定好比較差,但現階段仍未買CD機

星級玩家

LOENDFANS 發表於 2020-9-19 20:44
MA BR2音色屬於清爽明快類型低音確實較薄但師兄可以先煲返半年再決定。音源如可以就用CD或LP代替CAS,CAS ...

明白,我也打算先行聽一段時間再作決定,因為budget有限,可以些微添加已經做了

星級玩家

EricTse@FB 發表於 2020-9-19 21:08
monitor audio bronze 2 係you×××× 有多個sound dome比較
今日再睇番多段影片同多對喇叭比試已證實你對 ...

其實冷聲適合聽什麼音樂?那麼馬仔擴音機好像沒什麼可取?

銀級玩家

你依家煲一排先再睇下點
其實有個方法可以另低音多番
你可以做實驗將書架用地毯放係地上聽歌或用短腳架放喇叭試試
因為以我做音響經驗聽過前輩講外國鬼佬聽歌多數唔用腳架用塊地毯放喇叭係地下聽歌
我曾經有一排將書架做試驗放係地上聽歌低音確實勁好多

星級玩家

EricTse@FB 發表於 2020-9-19 21:56
你依家煲一排先再睇下點
其實有個方法可以另低音多番
你可以做實驗將書架用地毯放係地上聽歌或用短腳架放喇 ...

好的,會去試試

星級玩家

billy3310 發表於 2020-9-19 20:35
比我估就音源既問题
6吋半低音單元一般150呎夠用了
Marantz 個低音控制力係差啲啲,但吾係指有同無

其實我當初就是在考慮馬仔定y記,諗住買部好D,結果就出事,新手就係新手,沒有詳細爬文

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

happychi 發表於 2020-9-19 21:30
其實冷聲適合聽什麼音樂?那麼馬仔擴音機好像沒什麼可取?

啲書一介紹馬仔,通常都用"馬仔調音"
馬仔調音即係點,有ching話即係音符大粒啲
聽完就會明乜叫音符大粒啲
馬仔我都用緊完全無諗住放當然有可取
而且越舊既model越可取

鉑金玩家

happychi 發表於 2020-9-19 14:48
其實買喇叭或擴音機很多時也試不到,找到心頭好但又沒有display 試不到音,只是單憑spec, 評價等去判斷, ...

係呀,所以都係買大路配搭比較穩陣,免除煩惱。