設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 請教解決中低頻肥腫方法!

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想請教一下各位高手師兄們, 話說前排我要物色電源線, 唔知係唔係炆插得多, 搞到機後啲線材亂左, 覺得中低頻特別肥腫、於是就整理一下機後啲線材, 未整理之前本身覺得超低音較弱一點, 音量都要扭得多左, 但係好可能因為我將後級條電源線屈左埋牆, 後來整理機後啲線後, 音量大聲返, 但中低頻能量感特別強同肥腫, 近日於是又要的起心機將啲電源線換晒黑雞線, 訊號電都換左啲淘寶線, 但問題依然存在, 請問有無高手可以指教我可以點做呀, 萬分感激, 謝謝!
所以問題在物色電源線之前係無問題, 係之後先出現以上問題的!

鑽石玩家

整理機後亂線後聲音乾淨左,唔知是否心理作用,不過我都有同感,可能真係有影響也未定。

用黑鷄試係啱,至少唔會有名廠線聲音特色偏向某一邊,但淘寶線要換走,我試過幾條都係突出某頻段,可能一時會討好到聽覺,但絕對係偏聲,你換埋紅白線,或專業散線,會平衡好多。聽真是否器材本身問題,還是喇叭擺位與環境影響至低音肥腫,才再對症下藥。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

銅料不好都可以發生分析力低, 令聲音朦和厚的事
其實入門線材, 不太貴而常見的牌子有例如QED, AQ, Supra 等, 型號視乎自己的購買能力。

鑽石玩家

koalaau 發表於 2020-9-14 03:19
整理機後亂線後聲音乾淨左,唔知是否心理作用,不過我都有同感,可能真係有影響也未定。

用黑鷄試係啱,至 ...

師兄, 可能我表達得唔好, 我係話整理後聲音在同一渦輪時聲大聲返約一格, 清晰無變, 但中低頻都係肥腫;
至於淘寶訊號線以前用開一路都無事, 同埋我用平衡線, 買唔到紅白rca線, 況且我換左後問題依在, 證明唔關訊號線事;
不過會唔會器材問題, 我又真係講漏, 我前級octave 300se近排有左啲變化, 話說在七月頭我身痕走去代理換新膽玩下, 效果都正面, 亦未發我上述問題, 後來又去左試電源線先開始出事, 其間都有多開同關架啦。 我部膽機有得手動調效固定增益, 每次調校完後都會塔一聲, 後來換膽後, 初頭都好似係塔一聲, 但後來慢慢變左叮一聲, 有啲似金屬線斷左個種感覺, 其實係唔係正常既變化呢?

銀級玩家

器材線材無變聲音突然變
你聽歌時個天氣係點?
雨天聽歌同天氣熱氣壓高都會另聽歌表現有變化
因為器材聲音都會受到噪聲同天氣影響
所以有啲發燒玩家夏天關晒窗門開大冷氣聽歌係最正
因為環境低溫下會另器材表現比較穩定係無咩變化