設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CD機] 90年代嘅CD機會唔會好聲D?

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
好都係聽人講

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

鑽石玩家

唔會, 就算開到聲, 電子零件都已經老化.
Dali Ikon 7 mk2. TAD E1 TX . Technics 1200G
Yamaha CX-A5200 MX-A5200.  Yamaha A-S3200
Accuphase C-3900 + P-7500  Denon DCD A-110
歌德詩 X26pro. R26. C-18. U-18   Lumin U2mini

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我屋企部cd機飛利浦850到今日我都覺得好好聲。 同我另-部cyrus cd機 都冇乜分别。 舊CD機未必一定係差,但有新買新係最正確嘅。 始終舊機都係會老化嘅

鑽石玩家

TWM 發表於 2020-9-11 20:31
我屋企部cd機飛利浦850到今日我都覺得好好聲。 同我另-部cyrus cd機 都冇乜分别。 舊CD機未必一定係差,但有 ...

我之前用philips cd630,當年和現在二手都係千幾,音樂感唔會差過現正近萬元「入門」機。

現用marantz cd80,當年和現在二手都係幾千,機身製作和聲音質素都不會比現在二萬元級新機差。

舊機和新機比較,舊機係冇新機咁高清,但這是聲音取向不同,而非質素高低之別,而且世上大部分數碼錄音都係16bit製作,真正hi res的錄音相對甚少,尤其如聽舊錄音居多的話,用舊機播放會更對味。

不過舊機確是會有損耗,部份型號配件如有損壞難以修復,用落有少少頭暈身慶亦常有發生,要檢查試聽清楚,如精神健康,舊機係好抵玩。

鉑金玩家

koalaau 發表於 2020-9-11 21:44
我之前用philips cd630,當年和現在二手都係千幾,音樂感唔會差過現正近萬元「入門」機。

現用marantz c ...

贊同,我都玩過Philips CD機,買左對Burson Opamp mod左後直頭唔係講笑咁靚聲。

鑽石玩家

chrischan0630 發表於 2020-9-13 11:35
贊同,我都玩過Philips CD機,買左對Burson Opamp mod左後直頭唔係講笑咁靚聲。

佢果粒傳奇1541真係唔講得笑,我另有部aragon d2a2,當年新機賣過萬,但外置/直出用同一牌子款式接線和粒1541 pk,分別係好微,d2a2只能在播聽較大編制的發燒錄音始佔較明顯優勢,即係一粒1541頂得住部萬元級獨立解碼八成!

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

90年代TEAC VRDS-10(不知道是不是top  model)有朋友用緊
聲音聽來並不比現在的2萬幾元CD機差..........

鑽石玩家

old8woman 發表於 2020-9-13 20:23
90年代TEAC VRDS-10(不知道是不是top  model)有朋友用緊
聲音聽來並不比現在的2萬幾元CD機差.......... ...

wadia就係用vrds造出當年頂班碟機,之後teac見咁好搵,都自己開個二嫂出hi end野,現在頂班轉盤好似已不再賣出外傳,留返二嫂獨家專用。

黑鑽玩家

老化問題

星級玩家

科技問題