設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: old8woman

[流行曲] 國語老歌CD逐張評

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

old8woman 發表於 2020-9-3 14:09
蔡琴-金片子(2002年出版)
這張SACD是2002年的,但它比普通版CD更早推出市埸
裡面的歌有幾首是重新再演釋,跟8 ...

首版一出已經喺金碟,共有兩集,我都成日攞出嚟聽

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
chm + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
old8woman + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

CDROMRW 發表於 2020-9-4 01:55
首版一出已經喺金碟,共有兩集,我都成日攞出嚟聽

超正,要補番張第二先………………

鑽石玩家

一杯在手聽蔡琴的老歌是莫大享受,近代年青人不明白這張唱片怎麽會成為試音唱片,甚至有所批評,可能是年紀與口味的問題。
Audiolab 8000Q 8000PX Arcam CD17 
NAD1050 Chord Mojo Sonus Faber Concertino Bryston BHA-1  Meridian Explorer X-Can V3  
X-PSU JVC FX-850 Audeze LCD2  AKG-K812 Shure 1540 Sennheiser HD650  IE800

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

蔡琴名曲精選第1、2集 和老歌我80年代已經 經常 聽,最喜歡就是你的眼神, 轉眼間……又已經四十年了

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

old8woman 發表於 2020-9-3 17:48
蔡琴名曲精選1,2集(1986年出版,原版黑膠唱片1983-1984年)
雖然這兩張CD已經絕版多年(同曲目不是這個版本的 ...

第二集第十首真的是叫 做 "昨夜你對我一" 嗎? 我諗都係日本仔印錯呢!

白鑽玩家

CDROMRW 發表於 2020-9-5 04:29
第二集第十首真的是叫 做 "昨夜你對我一哭" 嗎? 我諗都係日本仔印錯呢!

應該係昨夜你對我一笑 原唱者是崔萍

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
old8woman + 80 + 80 正確

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

CDROMRW 發表於 2020-9-5 04:29
第二集第十首真的是叫 做 "昨夜你對我一哭" 嗎? 我諗都係日本仔印錯呢!

CD面上印錯字,但紙張曲目則是正常的"昨夜你對我一笑"

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

金片子2已經補回,老實一句,有些失望,雖然錄音出色
但那些配樂仍然給我不倫不類感覺,蔡琴的唱法也不喜歡
尤其是"情人的眼淚"一曲更甚,刻意拖慢節奏,令我非常反感………
評評價:4分
錄音:4.8分
配樂:2.5分
演唱:3分
推薦度:3.5分

x

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
kinhungw + 50 + 50 認同到一個點呀
CDROMRW + 80 + 80 報告非常詳盡,聽家心得!

查看全部評分

白鑽玩家

old8woman 發表於 2020-9-16 15:27
但那些配樂仍然給我不倫不類感覺,蔡琴的唱法也不喜歡 ...

金片子1比金片子2優勝得多 .金片子1係喺香港錄音和製作,2就係台灣製作

評分

參與人數 4威望 +220 金錢 +220 收起 理由
chm + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
kinhungw + 50 + 50 認同到一個點呀
CDROMRW + 80 + 80 認同呀
old8woman + 80 + 80 同意

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

old8woman 發表於 2020-9-16 15:27
但那些配樂仍然給我不倫不類感覺,蔡琴的唱法也不喜歡 ...

同意,呢隻第二集D歌,好多都刻意編得靜態少少,好似要人聽下蔡琴把歌聲咁

各碟入各耳,我推薦呢隻由鮑比達編曲嘅,真喺好正,

x