設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 請教Lumin D2問題

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟敗了D2數天,有幾個疑問想請教
器材以下 (AV by pass 共用一對喇叭),部creek100A是長開的
馬仔SR5014  >(rca) creek 100A > 喇叭
D2 >(xlr) creek 100A > 喇叭

1. D2 用平板apps 關機,其實是standby model? 隔了一晚摸落都是熱,不是暖的,正常嗎?
2 在我AV by pass 情況下,如果我用緊馬仔AVM 睇緊電影,老虎吾覺意打開佢個LUMIN apps ,部D2會即刻著番其實是否危險?

其實以上兩個問題是否關了機背開關制就解決了,不過都想知道有沒有第二方案

謝謝師兄解答及給我意見

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

1. 正常
2. 不危險, 記憶中你要係creek 扭個掣先去到XLR 輸出, LUMIN 中途開機都唔會有聲的, 同埋LUMIN 開左都唔會即時播歌。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Lumin D2 機背掣我長時間離家才會關

黑鑽玩家

raylee 發表於 2020-9-2 08:59
1. 正常
2. 不危險, 記憶中你要係creek 扭個掣先去到XLR 輸出, LUMIN 中途開機都唔會有聲的, 同埋LUMIN  ...

謝謝raylee 解答,為何standby 都咁熱?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜,最後入D2

黑鑽玩家

alanlee212 發表於 2020-9-2 09:55
恭喜,最後入D2

係呀!現時年代貪佢apps夠方便易用,細部!老虎乸用落應該無問题,另一方面聲音對我來講已經提昇好多。現在AV 及 Hifi 都可以慢慢享受

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

國大代表 發表於 2020-9-2 09:04

我自己無特別去量度D2 表面溫度, 但相對我自己用的LPS, 2 CH AMP, D2 算不上熱。 長摸都唔會熱到縮手。

你剛剛先買,你不妨主動聯絡代理或廠商查詢。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

國大代表 發表於 2020-9-2 09:04

要用app 經 wifi 或 LAN 叫醒部機,其實你可以當佢係一部長著的電腦,如果電源管理程序寫得唔好,係可以好熱的。另一個可能性就係想做到用家方便:即係一用app remote 開機,短短幾秒就可以立即進入播放狀態,咁的話有d 裝置同機能係要俾住電而無得休息。以上純粹猜測,唔一係事實。

鑽石玩家

有啲機關左都係熱應該無熄晒, 仲有電路在運作, 咁樣無非都係想keep住最佳狀態, 我以前用ps audio啲解碼都係咁, 用遙控熄機都係熱, 基本上無問題, 反而留意本身環境會重要啲, 例如擺放地方有無西斜, 有既話就先擔心!
講開熄機熱keep狀態, 哩樣野我個人覺得多餘, 我有用膽機, 無次聽完都要熄機, 開機當然都係要時間熱身, 咁樣其他機就算keep住最佳狀態, 都一樣整套機熱身先進入狀態; 相對上如果我全部都用石機又如何? 講真熱身都係半個鐘至一個鐘就進入狀態, 但熄機就安全得多, 特別屋企無人時, 心都安心啲, 電費又慳啲, 如你用純A後級, 電費仲勁!

進階玩家

請問大家駁外置hard disk, 個手機app會唔會好慢?我用緊個2t普通hard disk,入面有400g嘅歌,另外每次點歌係咪只會play一首,除非長按成個album?小弟新入手🙏🙏🙏 用android 手機app