設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Q80R or Q80T

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄好 電視音響新手
睇中部三星Q80 上Rtings做過下功課
睇過80T實物  80R無。 想請教各位意見 二選一
其實X9500H 都有興趣 可以考慮 不過得LED
奈何預算有限 上唔到sony oled
遲啲會買埋Q80R soundbar同9000s後置
感謝各位!

銀級玩家

我用緊Q80R亦睇過朋友嘅Q80T,我覺得一定係Q80R好過80T,先唔講10bit同8bit frc肉眼上未必睇到好大嘅分別,但單係電視屏幕反光Q80R就贏過80T成條街。但如果你執著要EARC同畫中畫功能嘅話就80T吧。咪住先,師兄仲買到Q80R?

依家我Q80R電視同Soundbar開心使用中。

見習玩家

underflower 發表於 2020-8-31 16:17
我用緊Q80R亦睇過朋友嘅Q80T,我覺得一定係Q80R好過80T,先唔講10bit同8bit frc肉眼上未必睇到好大嘅分別, ...

多謝回覆 我買水80R 除左無Google 其他功能一樣 Bixby都有廣東話
多謝師兄意見

銀級玩家

LawranceTo@G 發表於 2020-8-31 16:42
多謝回覆 我買水80R 除左無Google 其他功能一樣 Bixby都有廣東話
多謝師兄意見 ...

大陸水貨真係鬼死咁平,又可以自己改成國際版,如果唔係擔心保養我都會買。

見習玩家

underflower 發表於 2020-8-31 18:02
大陸水貨真係鬼死咁平,又可以自己改成國際版,如果唔係擔心保養我都會買。 ...

我都係好困擾 X95H同Q80R
保養方面我預都係用2-3年 又係QLED 本質係LED  所以無所謂

95H  同 80R 好難簡阿~~~ 新手真係選擇困難症

銀級玩家

LawranceTo@G 發表於 2020-8-31 18:13
我都係好困擾 X95H同Q80R
保養方面我預都係用2-3年 又係QLED 本質係LED  所以無所謂

各花有各眼所以先唔講兩台電視比較,但如果你係想用番Q80r soundbar咁就一定Q80r電視最夾。

銀級玩家

我覺得Q80R同X9500H的畫質應該差無幾,不過Q80R係上代的型號,而X9500H同Q80T係今年的新型號,三部機當中性價比最高會係80R。
如果無乜特別要求,我會建議買Q80R,因為佢係部幾全面的電視,打機又得睇戲又得。同埋你又想配返Q80R的soundbar,咁用返三叔機會係最好😉

銀級玩家

要唔要dv 先,samsung 無dv 係最大缺點,x9500h 咩都好,就係無hdmi2.1,同埋qled 都係led lcd 黎

見習玩家

underflower 發表於 2020-8-31 19:40
各花有各眼所以先唔講兩台電視比較,但如果你係想用番Q80r soundbar咁就一定Q80r電視最夾。 ...

多謝師兄嘅意見!

見習玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-8-31 19:55
我覺得Q80R同X9500H的畫質應該差無幾,不過Q80R係上代的型號,而X9500H同Q80T係今年的新型號,三部機當中性 ...

多謝師兄回覆
性價比嘅話 我買水 同95H 一樣價錢
會簡80R 除左做過下小小功課之外 仲有佢個Connect box係吸引我嘅地方