設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] JBL 9.1終極一問……

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說我睇Netflix出唔到Atmos音效,只出到5.1,真係唔想浪費左條bar……
其實係俾皇太后eerr話我:
成萬蚊買,又話有天空聲既…冇喎?!
我:…………!(滴汗)
咁呢幾日不斷網上爬文,睇到很多師兄們都話加個apple tv 4k睇Netflix可以出Atmos音效,但有啲又話電視要有earc先得…

小弟好想入手,綜合左幾個問題唔清楚,希望師兄們可以幫下我呢個無知新手…

1.電視係咪一定要支援Atmos先得?
2.電視只有arc,冇earc又得唔得?
3.要唔要換條hdmi 2.0 or 2.1線做接駁?
4.黎梗會入手一部藍光碟機,未知買咩牌子,咁睇碟又係咪可以出到Atmos音效呢?
5.如果上述都可以既話,咁apple tv,player,電視,應該點樣接駁?

再次勞煩大家,唔該晒大家!help me………謝謝!

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

鑽石玩家

師兄如果只係想睇Netflix可以出atmos,另還想加一部4k碟機的話,可以考慮xbox one s,一部機攪掂!如果先駁電視再arc出soundbar有可能出唔到atmos,最好直插soundbar!

黑鑽玩家

1.電視係咪一定要支援Atmos先得? ----  係
2.電視只有arc,冇earc又得唔得? ----  ARC已經出到Atmos, 但唔係全部電視得, 好似我部Panasonic EX750(2017)就只可以出DD+5.1
3.要唔要換條hdmi 2.0 or 2.1線做接駁? ----  其實睇條線體質, 1.4線其實都可以出到
4.黎梗會入手一部藍光碟機,未知買咩牌子,咁睇碟又係咪可以出到Atmos音效呢? ----  新碟機99%出到, 但睇Netflix就未必
5.如果上述都可以既話,咁apple tv,player,電視,應該點樣接駁? ----  Apple TV 同 Player直駁SoundBar, 跟住SoundBar駁電視

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小邪ktm 發表於 2020-8-30 20:39
師兄如果只係想睇Netflix可以出atmos,另還想加一部4k碟機的話,可以考慮xbox one s,一部機攪掂!如果先駁電 ...

Xbox one s好似冇光碟機噃……咁點樣睇碟?

#更新:我開頭睇左冇光碟嗰個型號,sorry
咁真係可以考慮下噃,可以一機搞掂?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

茶母 發表於 2020-8-30 20:55
1.電視係咪一定要支援Atmos先得? ----  係
2.電視只有arc,冇earc又得唔得? ----  ARC已經出到Atmos, 但 ...

第一條已經死得:
我只知睇電視嗰陣電視左上角會出咗都Dolby audio字樣,睇返我部規格就冇話有支援Atmos,咁係咪已經唔使諗…?😣

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

細輝流@FB 發表於 2020-8-30 22:22
第一條已經死得:
我只知睇電視嗰陣電視左上角會出咗都Dolby audio字樣,睇返我部規格就冇話有支援Atmos ...

買部 UB9000 or UB820 Audio 訊號入 JBL,Video 直入電視,JBL ARC 入電視 ARC, 包括 Netflix & Atmos 應該搞掂曬。
Atmos 解碼靠 Player 及 Soundbar,但 Atmos 同 Dolby vision 有冇關聯我就唔係好識,因為 Netflix 只見過 Dolby vision + Atmos or 5.1,未見過 HDR + Atmos / Ultra 4K + Atmos,我用緊 X9000H

黑鑽玩家

細輝流@FB 發表於 2020-8-30 22:22
第一條已經死得:
我只知睇電視嗰陣電視左上角會出咗都Dolby audio字樣,睇返我部規格就冇話有支援Atmos ...

又唔好咁快判死, 電視廣播只係出Dolby digital,

你用緊咩電視? 可能update 返就得呢?

而且電視唔得咪加Apple TV囉

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bbc701 發表於 2020-8-30 22:51
買部 UB9000 or UB820 Audio 訊號入 JBL,Video 直入電視,JBL ARC 入電視 ARC, 包括 Netflix & Atmos 應 ...

唔該師兄,呢部player好勁👍
如果電視機唔支援Atmos,咁睇碟會唔會有影響?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

茶母 發表於 2020-8-30 22:54
又唔好咁快判死, 電視廣播只係出Dolby digital,

你用緊咩電視? 可能update 返就得呢?

唔該師兄,我嗰部係TCL p8s
我就係想問如果部電視冇Atmos既話,買部apple tv 4k返黎出唔出到Atmos音效?

黑鑽玩家

bbc701 發表於 2020-8-30 22:51
買部 UB9000 or UB820 Audio 訊號入 JBL,Video 直入電視,JBL ARC 入電視 ARC, 包括 Netflix & Atmos 應 ...

如電視只有HDR就出HDR+Atmos