設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 膽粗粗系列……乜都唔識,學人做顧問之100吋激光電視

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

膽粗粗系列又出籠,今次唔喺買嘢比自己,而喺屋企人近日買咗樓 (喱個時勢入市,佢都好勇下) 佢見我個窩居都玩5.1.4咁過癮,於是就話叫我幫佢諗諗,搞番個家庭影院過癮吓。屋企人叫到,邊有得托手踭,一於冇料扮四條,換件清兵衫就上戰場。
因乜解究講到去打仗咁?皆因佢個海關審批入境非常嚴格……首先唔要見到有喇叭……家庭影院冇喇叭,點出聲?拗頭一!
第二,牆上唔準掛電視,電視只可以喺睇嘅時候出現,其他時候要只見到幅牆,其他乜都見唔到有嘢;喱個位我覺得佢海關大人有啲玩嘢,心諗其實你喺唔喺唔想比佢玩架,Blade Runner 2049啲科技未有喎!

唔通要玩喱部?

嘩!大哥……要40幾萬喎……有都擺落層樓度啦,唔洗諗。
於是上網爬文,周圍揾下,又睇下youtube咁,終於見到喱部,品牌好陌生,未聽過,但喺外國評價又幾好,入於平、靚、正果類。
初步有定案嘞。

喺繼續爬文期間,facebook嘅竊聽,偷窺功能發揮咗功效,居然彈咗以下喱間公司嘅廣告比我,一查之下,又喺評價唔錯嘅產品,而激光超短投又正正須要配合佢哋生產嘅黑柵抗光幕,而且仲有自動升降地升幕,咁兩者配合,咪同 LG 捲動 OLED類同,但價錢只喺十份一,仲可以最大投到150吋,喱鋪第一次感覺到facebook嘅竊聽偷窺功能真喺幾可愛,基本上第一大難題已解決。

但喺睇youtube片介紹,喱部嘢要手動移前後左右部機嚟就隻幕嘅大細,尺寸距離要非常精準,所以膽粗粗系列正式展開,乜都唔熟嘅情況下,訂晒番嚟,仲訂多對我用緊嘅TDG天花喇叭準備做後置喇叭,不過今次喺6.5吋。
貨到齊後,喺公司開嚟試玩度尺寸做地櫃,初步乜都冇set,全部用預設,效果已經“嘩嘩”聲,大家自己睇。

關咗公司大部份光管,有小部份工作區域仍然著燈,公司無窗簾有室外日光直照入屋嘅環境下嘅效果。

全公司所有燈著晒嘅效果

黑柵抗光幕果然利害。
睇到咁嘅效果,屋企人非常開心,興奮。
第一關過咗,第二關相對問題小啲,千辛萬苦申請到後置梳化位對上造個細細嘅假天花,放後置聲道,其他Atmos聲道唔洗諗,唔會造假天花。至於前置就已經諗好有一對靚仔嘅,放地櫃面,海關暫時已批咗,但由於部VaVa已經霸佔咗中間位,冇得放中置喇叭,地櫃入面又唔放得喇叭,因為海關規定就算睇戲時都唔可以見到啲機,要閂晒啲櫃門睇戲,所以暫定只玩4.1,center channel 玩 Phantom,喺度想問下各位師兄有乜高見。

評分

參與人數 7威望 +100 金錢 +100 收起 理由
casshan + 10 + 10 超正, 一定要加分
diyman + 20 + 20 恭喜哂Ching
Wilsonbird0328 + 10 + 10 超正, 一定要加分
bbc701 + 10 + 10 超正, 一定要加分
成龍大哥 + 10 + 10 超正, 一定要加分
joelcan + 20 + 20 超正, 一定要加分
issachar + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

#work in progress !
#裝修進行中
#留位

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Great

鉑金玩家

正,睇相效果都好正,係咪透聲幕嚟?咩價位呢?

鑽石玩家

freeboy 發表於 2020-8-29 18:06
正,睇相效果都好正,係咪透聲幕嚟?咩價位呢?

黑柵抗光幕,激光超短投專用幕,唔會透聲的,Google 下,喱方面我都喺初哥。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

個幕好正喎...

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

正!期待安裝完事報告!
可否PM一套價錢!

鑽石玩家

joelcan 發表於 2020-8-29 21:37
正!期待安裝完事報告!
可否PM一套價錢!

價錢全部可以網上睇到,投影機來講,可以接受。

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我用了差不多2年激光短投,100寸好爽, 但冇e a r c, 要買4k player

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
Wilsonbird0328 + 10 + 10 超正, 一定要加分
hohodog900 + 20 + 20 超正, 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

唔錯喎.