設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mankit9998

[合併式擴音機] ATC SCM7 最佳拍檔

黃金玩家

mankit9998 發表於 2020-8-28 01:15
用美詩反而最正係九至十點!
7仔強項係中高頻人聲鋼琴樂器非常出色!
而低頻一啲都唔差嗰種低頻係好有氣 ...

我唔敢去試。驚馬上科水。心儀係scm11.但幾乎冇可能有McIntosh 加ATC combo 的舖頭可以一起試。
樓主後面有是否有部passlab.美詩可否做膽前。passlab石後。。可能都可以一試。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

師兄, 我其實都搵緊ATC 7, 可否pm邊度買, 同埋幾錢呀
我用緊美詩R100

禁止發言

76-FC 綠翡翠勲章

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

chiubyeung 發表於 2020-8-28 14:33
師兄, 我其實都搵緊ATC 7, 可否pm邊度買, 同埋幾錢呀
我用緊美詩R100

聲之島

https://www.facebook.com/pages/% ... B6/647780572030265/

黃金玩家

mankit9998 發表於 2020-8-28 01:58
其實呢啲EL34熱極有限!
空間夠散熱絶無問題!

咁係咪單端會比較熱?
我一直想買膽機推Proac,但我唔係成日開冷氣,驚好快燒機。

謝ching!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我早排有問過島主現在冇貨要訂,出面都好似冇街貨,要訂大概4至6星期.
Panasonic TH-49HX900H; Giec BDP-G5500
Rega Elicit-R; Nuprime CDT-8Pro
TEAC NT-505X; Mutec MC3+; Mutec Ref 10 Nano; ProAc Tablette 10S
Denon AVC-X6500H; B&W M1; JBL Control X
JL Audio D110

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

FaiWong@FB 發表於 2020-8-28 09:54
我唔敢去試。驚馬上科水。心儀係scm11.但幾乎冇可能有McIntosh 加ATC combo 的舖頭可以一起試。
樓主後面 ...

7 11 19A我現場都聽過!11並唔係唔好聲但感覺唔夠7仔深刻!三對個高音都係同一款而7同11低音舊磁係一樣嘅兩對嘅分別係在於11個低音量會多啲不過7仔個低音控制會好啲人聲密度又高啲突出啲11個低音會鬆容啲闊啲!我自己就揀咗7仔!老麥加ATC我未聽過唔敢評論!個人覺得膽機夾ATC係幾好聽

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
FaiWong@FB + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chiubyeung 發表於 2020-8-28 14:33
我用緊美詩R100

中環啦!順便可以聽吓19同20下次升級有目標!或者你會直上呢!我自己覺得7仔就聽人聲加膽機真係正19就全面啲我就好鐘意7仔人聲!我估你部R100 推19絶無問題!
師兄R100你用緊邊款?聽完X5我都有啲興趣!
感覺如何?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

man1117 發表於 2020-8-28 22:05
咁係咪單端會比較熱?
我一直想買膽機推Proac,但我唔係成日開冷氣,驚好快燒機。

比夠空間佢散熱絶無問題!冬天仲正

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

zardwys 發表於 2020-8-29 14:57
我早排有問過島主現在冇貨要訂,出面都好似冇街貨,要訂大概4至6星期.

我四月買就得7仔現貨4至6個禮拜都ok啦!
我覺得有二手靚仔嘅都唔怕買起碼點都聽咗幾拾個鐘!
賺埋嗰煲機時間!開頭都幾辛苦!所以都幾多人放棄!