設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 新手想入手 CM 耳機

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
第一次做cm 耳機,有咩要注意
暫時都係選擇中既皆段
暫時價錢,同追post睇中幾隻,JH11pro/10x3 /Ue11 pro/RR/UE7pro
個人比較心急,所以唔敢亂試,想問下大家意見, 怕一試就會比錢買錯野UE 個優惠又過左😅
我人比較雜食,以前用過幾年se425,最後忍唔住無低音,換左.
所以唔考慮bass 太小既耳機(425我覺得係無)
而家用緊FH5 ,聲音我都好滿意,主要係隔音,戴得唔穩,所以想試下CM 。
ue7 /11/RR 呢三隻你地會點評價。
thx

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Cm 比較特別是要 SCAN or 做耳模吧。要記得就時間囉,另外就是有心理慢慢等。
試的話,有心理會同結果不同,以 64 說,店比同形的IEM 你試,但因IEM 是金屬殼,出來聲音都幾唔用。
反次,FITEAR 說demo 用 CM 十分似。

專業玩家

我本身就有 UERR 同埋 UE11pro, ue個特別係好監聽,每樣野都會好仔細,(近呢一兩年ge UE 轉左新頭同埋新線,線ge 質素高左,無記錯淨線都賣緊$15xx 左右)

UERR: 用左3-4年到,其實真係幾白紙ge 感覺,用過唔同player,佢真係好跟住player 取態去反映出個音樂感,如果你想換線,有唔同player,呢個會係一個唔錯選擇,但佢個抗阻有少少偏高,所以比較其他ue要多少少推力 (對比下,11pro 要vol 60,ue 大概要vol 70)

ue11pro: 用左1年,原因係聽uerr 幾年有d 悶,但人聲前返d,節奏感強返,但又唔想無左個監聽感,佢雖然係寫左for bass 係用,但係我覺得佢個bass 感係有質量而唔係好硬ge 重bass,聽大篇幅少少ge 作品,佢更會帶返起成首歌,其實如果你player 有得校eq,個bass 會balance 得更好 (想當日其實係想沖UE Live, 但個價錢過唔到心理關口)

(本身都雜食,用緊ZX507, 但以廣東歌為主,Eason, 張敬軒,aga,supper moment, 但個人幾鍾意聽live version)

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ghablymok 發表於 2020-8-16 19:55
我本身就有 UERR 同埋 UE11pro, ue個特別係好監聽,每樣野都會好仔細,(近呢一兩年ge UE 轉左新頭同埋新線 ...

我覺得我都係鐘意11多,而家用緊fiio x3 mark 3,d 聲已經好平平,配RR 怕好快悶
而家個ipx 頭好似無以前咁易爛

11pro 上個月都做緊優惠,八千幾,而家無咗優惠,都唔知等唔等好😅

專業玩家

WingLulu@FB 發表於 2020-8-16 21:32
我覺得我都係鐘意11多,而家用緊fiio x3 mark 3,d 聲已經好平平,配RR 怕好快悶
而家個ipx 頭好似無以前 ...

咁要睇你幾急啦,如果訂11pro,因為依家疫情問題,唔會幫人做digital scan 住,

我覺得都覺得digital scan 係fit 過做耳模,同埋UE 近呢一兩年都多優惠,睇下師兄你等唔等得囉😂

對比下其實新舊個人覺得唔太影響,但線材的確有upgrade 到

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ghablymok 發表於 2020-8-16 21:38
咁要睇你幾急啦,如果訂11pro,因為依家疫情問題,唔會幫人做digital scan 住,

我覺得都覺得digital sc ...

心急架都,不過無耳印做咁急唔黎又等下先。
我自己比較另類,唔敢走去試耳機,我驚越試越遠,中毒越黎越深
三心二意好嚴重,我情願買完就用,去接受佢
試完A 試完B A,B 都想要好大件事😅

通常去咩地方買?

專業玩家

WingLulu@FB 發表於 2020-8-16 22:25
心急架都,不過無耳印做咁急唔黎又等下先。
我自己比較另類,唔敢走去試耳機,我驚越試越遠,中毒越黎越 ...

都唔係另類ge,越試越遠的確好正常。

正常平時呢個時候係音響節,睇下9/10月有無discount囉…

我自己都心思思,如果有折都想上ue live

黑鑽玩家

ghablymok 發表於 2020-8-17 00:30
都唔係另類ge,越試越遠的確好正常。

正常平時呢個時候係音響節,睇下9/10月有無discount囉…

我試過大部份UE CM 耳機,以前有UE18+,剛剛收左UERR

簡評一下(以下評價同評分只係對比UE款式對比)

5PRO

2鐵,冇試過,極少店會擺DEMO,極少音樂發燒友揀佢,評測亦極小,係個迷

6PRO
2圈1鐵,人聲較弱,中頻陷有D,V形調音,對比其他款冇咁清晰,特價永遠冇佢份

7PRO
3鐵,同係3鐵對比RR中低頻走向係相似,但會粗聲一D,高頻暗D冇去到咁盡

UERR
3 TRUE TONE 雖然只係3鐵但係低頻唔算好爆,有返應有質感,高頻去得好盡,音場唔大,我覺得算係一流水準

11PRO
4鐵,冇試過

18PRO+
6鐵,其中一個係TRUE TONE,低頻較淺小小,高頻細節強,首選

LIVE
1圈7鐵,我覺得D聲一舊舊咁,係好有力但係比較濛,負評,想要低音不如去玩64N8

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

鄭浩鋒@FB 發表於 2020-8-17 20:42
我試過大部份UE CM 耳機,以前有UE18+,剛剛收左UERR

簡評一下(以下評價同評分只係對比UE款式對比)

thx
我都發覺,網上都好小人評中價耳機
一買就上過萬元級

專業玩家

仲有呀師兄,我覺得你都可以試下 In Ear SD4/5, 佢地都係幾監聽耳機,而且最近聽講佢地有做cm,你可以試聽下