設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: gslm

[請教] Dolby atmos 係咪唔可以配舊電視

黃金玩家

小邪ktm 發表於 2020-8-12 20:26
師兄部碟機直出soundbar,完全唔關電視問題,應該係碟機設定問題!

唔該師兄先,因為我都睇左佢d option,或者漏左,我再研究下部碟機,。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gslm 發表於 2020-8-12 20:26
sony X700

咁應該係設定問題姐,試下:

黃金玩家

tonylkt23 發表於 2020-8-12 21:00
咁應該係設定問題姐,試下:

岩岩試左,都係唔得

鑽石玩家

gslm 發表於 2020-8-12 22:51
岩岩試左,都係唔得

師兄已經揀咗bitstream?
有冇試過播片途中按options,設定裡輸出再揀bitstream!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gslm 發表於 2020-8-12 22:51
岩岩試左,都係唔得

其實仲有個可能性係X700顯示問題,記得好耐以前用X800某的有ATMOS file都只顯示True HD,但我部av amp 顯示係出緊ATMOS!如你有ATMOS DTSX示範碟,可以試下channel test chapter。

黃金玩家

小邪ktm 發表於 2020-8-13 00:59
師兄已經揀咗bitstream?
有冇試過播片途中按options,設定裡輸出再揀bitstream! ...

佢好似自動選擇?因為我搵唔到邊到set

黃金玩家

小小Pat 發表於 2020-8-13 09:23
其實仲有個可能性係X700顯示問題,記得好耐以前用X800某的有ATMOS file都只顯示True HD,但我部av amp 顯 ...

我無碟,試唔到 d demo 碟好難搵

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gslm 發表於 2020-8-13 14:09
我無碟,試唔到 d demo 碟好難搵

師兄,你話無用碟,咁Marvel 4K 片源係邊度呢?是不是Sony X700 內置既4K Netflix app?

黑鑽玩家

gslm 發表於 2020-8-12 18:44
Soundbar係Sennheiser amebo,
netflix係用碟機內置。
播4k碟時唔見佢出dolby atmos

我都係用Ambeo, 碟機上設定咗做bit stream輸出(似你說明書上數位音訊輸出選自動), 應該就會係Ambeo見到Atmos.

你Ambeo 入電視係咪入電視個有ARC嘅HDMI? 可以試一試插一個冇ARC 功能嘅HDMI 睇吓有冇影響.

我部電視係2017年嘅, 冇Atmos 功能, 因為碟機嘅Netflix app 又係出到4K畫面, 但又係出唔到Atmos, 我最後買咗AppleTV 4K, 可睇Netflix 同租片, 但最初AppleTV Netflix 都係出唔到Atmos. 我最後要將SB->電視, 唔插電視個ARC, 插一個冇ARC 功能嘅HDMI, AppleTV 先可以出到Atmos, 平時睇電視用光纖去返SB出聲. 唔知你部碟機會唔會好似AppleTV 咁, 好似其中一環唔支持Atmos都唔比出.

最後, 都可以試一試斷Ambeo電, 睇下reboot之後會唔會OK, 我初入手時試好多設定, 搞搞下ARC 冇晒聲, 結果斷電reboot就冇事, 可能Ambeo都有的Bug.

黑鑽玩家

首先係要搞清楚, 部機個 netflix app 係出唔出倒 atmos 先.
睇碟識出 atmos 不等於個 app 可以架喎.