設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: johnwick

[DAP播放器] 今日入咗部二號機

鉑金玩家

原來係set DAC Filter, ip_csl兄謝謝你!

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

煲咗差唔多兩日啱啱玩咗一陣,見有師兄講開又剛剛試過今次新出DAC filter功能,同之前個EQ setting完全兩樣嘢,個DAC filter係風格不變而音色質感有變化:

頭先試聽用2.5插, Off EQ, 測試耳機: 64 U18

ESS:Traditional Sound  (Deafult)  風格偏空間感較大,偏暖,每層有距離感。

轉Acoustic Sound-  人聲尾音,齒音,口水聲明顯線條sharp咗實淨,中高頻bright咗,低音就唔太大分别。

轉Harmonic Sound, 人聲啲尾音,口水聲收斂咗,散容返少少,中低頻detail 豐富咗,低頻尾音感覺會再仲耐多少少。

AKM: Acoustic Sound (default) 好清晰,埋身 ,高密度

轉Traditonal Sound: 聽感好舒服好耐聽,整體線條冇咁硬,但唔會矇或鬆散,高音位唔太bright, 低頻下潛多返少少 音色上感覺慢少少。

轉Harmonic Sound,  低頻detail 豐富啲,下潛都仲有少少,中低位meshy啲但中頻人聲仍然實淨,高頻修飾得冇咁硬,少少潤潤哋。

轉Traditional Tone, 中頻密度高咗,人聲薄返少少,低頻自然啲,後面layer 明顯前咗放大咗但冇搶到人聲細節。

轉Acoustic Tone, 人聲同高頻位bright 返少少,微微乾,中低頻偏收斂,但超低頻位仍然晾住係個底。

轉Natural Tone:  中低,低頻detail 明顯突出返,人聲冇咁乾,齒音同口水聲有密度帶少少潤感,高音位冇咁bright 冇咁硬。

原來兩份DAC 玩埋filter 有咁多玩法都幾過隱,不過之後出去試耳機或線就要用多咗時間了....好怕比人啤死呀....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Evancho + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黃金玩家

表達得好好👍個人好鍾意Natural tone

星級玩家

johnwick 發表於 2020-8-13 01:06
煲咗差唔多兩日啱啱玩咗一陣,見有師兄講開又剛剛試過今次新出DAC filter功能,同之前個EQ setting完全兩樣 ...

請問師兄如果靈敏度低嘅耳機會唔會比較難感受到分別,因為我都考慮緊呢部播放器 ,佢有兩個解碼所以就算第時換咗耳機都應該唔會唔啱聽,兩邊解碼仲可以微調音色嘅取向,今個週末一定要出去試一試

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

isitok 發表於 2020-8-13 22:40
請問師兄如果靈敏度低嘅耳機會唔會比較難感受到分別,因為我都考慮緊呢部播放器 ,佢有兩個解碼 ...

如果係單動圈低靈敏度或標榜一味重低音果啲耳機可能真係咁太明顯,但係配多動全鐵,圈鐵混合或三混合就幾明顯。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

johnwick 發表於 2020-8-13 01:06
煲咗差唔多兩日啱啱玩咗一陣,見有師兄講開又剛剛試過今次新出DAC filter功能,同之前個EQ setting完全兩樣 ...

無知一問,hi-res 同 DSD file是否不可用 dac filter

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

相比 PW Audio1960s 版本.Effect Audio 高音和人聲 sharp D.(A8000 加 GW24)
以上純個人聽感.

鉑金玩家

啲機個樣咁靚整個咁嘅 adaptor 真係麻x麻,但最近似乎啲 fb 廣告谷得幾勁咁...
iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3

銀級玩家

truenobzr 發表於 2020-8-30 08:21
啲機個樣咁靚整個咁嘅 adaptor 真係麻x麻,但最近似乎啲 fb 廣告谷得幾勁咁... ...

AK出4.4應該呢啲adapter過多一年都絕跡啦