設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Rakehell

[喇叭組合] 升級 Elac 西裝+Y記前後級小小感想

鉑金玩家

Rakehell 發表於 2020-7-27 21:55
我其實都幾魯莽,做功課做得一半咋,無聽過2xx.4 就下決定,可能好似樓下師兄講 243.4順耳過 243.3。
但 ...

你jet5 夾jet5 係架啦冇錯
反而唔夾得.4
但我唔會要全新243.4
二手403企理都係1萬多小小
403質量高點但又難招呼點
不過做surround中音又唔係好大比重
你全新243.3都7-8k啦

鉑金玩家

fishbone8822 發表於 2020-7-27 21:56
認同師兄, 現在的2XX.4 跟40X 有更明顯的層級分別
不似之前2XX.2/3, 26x, 40x 咁每級差dd, 用 ...

餵飽對409真係唔易
難怪好多人食b&w80系
CC400 唔好話招呼佢
要放得落都頭痛

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
fishbone8822 + 20 + 20

查看全部評分

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

chan@76 發表於 2020-7-27 20:27
不能同意
.4 同 .3 跟本係兩個概念
.3就一慣 elac 聲,亦都係好多人話唔中意elac嘅原因

用403做 Surround 好重皮呀 ~ 二手都新淨D都成萬 ~ 小弟銀包有限呢 ~

其實由 Carina 2XX.4 改款開始,我覺得 ELAC 有意大改 2XX.4 市場定位。
因為 2XX.3 用 JET 5 , 又水晶面單元,同 4XX 系距離唔算好遠,所以 2xx.3 系係好抵玩。
Carina 2xx.4 就任由 Andrew Jones 大改用料同設計, 而4XX 系睇得出係比較少改動,用返舊4系原素。就咁睇呢一點就可能係想2系同4系有大啲分別。
可惜我無聽過新2系同新4系,我無能力講實際聽感如何

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
fishbone8822 + 20 + 20

查看全部評分

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

鉑金玩家

Rakehell 發表於 2020-7-27 22:07
用403做 Surround 好重皮呀 ~ 二手都新淨D都成萬 ~ 小弟銀包有限呢 ~   

其 ...

243.3 家陣要幾錢?

鉑金玩家

Rakehell 發表於 2020-7-27 22:07

其 ...

係邊度買
橫掂都係買
更係唔買都試左先
不過新2冇左jet5
真係冇左結他線彈一嘢果種爽歪歪
你個407唔洗過$3字嘛?
同意係固意分開各系方向
以前太多太似

窗果邊係咪窗台?

鉑金玩家

chan@76 發表於 2020-7-27 22:25
係邊度買
橫掂都係買
更係唔買都試左先

而家都唔想出街啦,想乘機聽下243.4 同新407 都唔得。對 243.3 係遙距買。最後一對都無乜價講,因為用料始終貴少少。算啦我支持下經濟。
407價錢唔提啦,最後一對貴買平買都無得比較,中間運貨太多阻滯,不太愉快。好彩最後都係完美達成心願。
(唔想知買貴咗幾多,盞唔開心,我真心鍾意呢對喇叭,全新買到心頭好就唔想理有無買貴啦 )

窗果邊真係窗,無窗台。我塊窗簾特登用好厚料,好彩無諧振.

好同意你講呢隻 "彈一下結他" 果下聲,一定要經歷過 Elac 先感受到
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

鉑金玩家

fishbone8822 發表於 2020-7-27 21:56
認同師兄, 現在的2XX.4 跟40X 有更明顯的層級分別
不似之前2XX.2/3, 26x, 40x 咁每級差dd, 用 ...

嘩,師兄勁呀。
409 三路一定再提升唔少 ! 聽聞都幾大食. 係唔係厚聲過 407 ? 我連409真身都未聽過 (影音展唔計啦,環境太差)
Oppo BDP203

白鑽玩家

Rakehell 發表於 2020-7-27 22:57
嘩,師兄勁呀。
409 三路一定再提升唔少 ! 聽聞都幾大食. 係唔係厚聲過 407 ? 我連409真身都未聽過 (影音 ...

小弟是用了407幾年才轉409, 其實409不比407大食太多, 也不會明顯厚聲, 一般200呎內後級有足力水300w(4ohm) RMS  已足夠應付

就是409可能獨立多個中音單元, 所以人聲的咀型比407大點及離箱感強烈點, 低頻下潛速度會比407爽些

最終低頻下潛感覺其實跟407分別不大, 但沖擊力409會猛些少, 也不會是幾何級別提升

總結, 聲音更鬆容不迫及更爽朗

由407升409最大的感覺是409高1.1米, 明顯聲音比之前407升高了, 在可接受內

反觀Vela 409 1.3米高, 個人覺我偏高了點

分享幾張圖,  難得大家也用冷門貨, 大家多多交流

評分

參與人數 6威望 +70 金錢 +70 收起 理由
Ep-71 + 10 + 10 認同到一個點呀
lo-b + 10 + 10 認同到一個點呀
cakecake + 10 + 10 主子唔高既位都唔企
kenamd + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得
vicken + 10 + 10
Rakehell + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

fishbone8822 發表於 2020-7-27 23:32
小弟是用了407幾年才轉409, 其實409不比407大食太多, 也不會明顯厚聲, 一般200呎內後級有足力水300w(4ohm ...

求家訪

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terry1407 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

白鑽玩家

大佬你去lo哥度好似方便D同近D

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...