設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: allen89

[藍光碟評] 4k美版 1/2的魔法(Onward), HDR10, dolby atmos, 洲立港版bluray已經推出

白鑽玩家

xyz56789xyz 發表於 2020-8-3 17:11
希望港區同台灣一樣祗出藍光?

唔明師兄問某?,港版資料之前已出過,洲立港版得正片bluray單碟8月14日推出,台灣版(已推出)有雙碟(但bouns碟內冇中字幕)。迪士尼動畫近期也冇某內置中字港版4k出到。

白鑽玩家

xyz56789xyz 發表於 2020-8-3 17:40
請問美版嘅音軌有冇特別?
看規格美版BD是DTS:X音軌嗎?

美版4k先有atmos,  美bluray只是 DTS-HD MA非dts-x

第二問題,迪士尼動畫港版,多數台灣負責制的bluray碟,洲立只是來碟包裝。

另外除主音軌流量較高,其他國家配音軌放輕,仍平常事,bluray 空間有限。 除聲軌佔位也要留比畫面用。

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

allen89 發表於 2020-8-3 17:57
美版4k先有atmos,  美bluray只是 DTS-HD MA非dts-x

第二問題,迪士尼動畫港版,多數台灣負責制的bluray ...

是看到樓主在3/F的技術規格,提到DTS (DTS:X),DTS:X是在影院才有嗎?

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

allen89 發表於 2020-8-3 17:51
唔明師兄問某?,港版資料之前已出過,洲立港版得正片bluray單碟8月14日推出,台灣版(已推出)有雙碟(但bo ...

對不起,可能編輯問題:
我意思是希望洲立港區版加推有粵語音軌的UHD盒裝,藍光版沒HDR效果調整光暗反差,像真度會打折扣

鑽石玩家

xyz56789xyz 發表於 2020-8-3 19:56
對不起,可能編輯問題:
我意思是希望洲立港區版加推有粵語音軌的UHD盒裝,藍光版沒HDR效果調整光暗反差 ...

迪士尼而家亞洲區(except Japan)暫時唔會再出4K 㗎啦

黃金玩家

喺 Buena Vista 全球都無出4K中字嘅情況之下,IVL其實真係做唔到啲乜
更加唔好講有粵語聲軌
除非好似我咁,Extract 美版4K畫+台灣版粵語聲軌再做 Remuxing
不過講開又講其實2K碟嘅聲畫本身都唔差,英語原聲係 dts HD-MA 7.1
HDR 我覺得又唔係好緊要,以動畫電影嚟講
反正以前都係睇開SDR,唔會話無HDR就唔睇嘅⋯⋯

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

B-BONE 發表於 2020-8-3 20:06
喺 Buena Vista 全球都無出4K中字嘅情況之下,IVL其實真係做唔到啲乜
更加唔好講有粵語聲軌
除非好似我咁, ...

聽粵語聲軌是親切感同不用追字幕罷(語音同廣東字幕唔一樣),AC-3冇咁立體,除非喺戲院聽或者開環擴特效。
做UHD REMUX可以大雜燴將BD聲軌全部加晒,聽感上DTS-HDMA是豐富同自然一尐,ATMOS將高低音加大幾個db咁。
我依家除咗一啲director cut / Extended edition 得BD版侷睇之外,其餘一率睇晒UHD

白鑽玩家

洲立各版本,今日出街

以下官網介紹轉載
迪士尼‧彼思 魔法兄弟班
笑中有淚 滿載驚喜窩心喜劇

「蜘蛛俠」湯賀蘭 Tom Holland
「星爵」基斯柏特 Chris Pratt
手足情深 孖實聲演

《1/2的魔法》(#Onward)
BLU-RAY™/ DVD
魔靈精怪大冒險

中文粵語配音預告

迪士尼與彼思繼《#反斗奇兵》和《#玩轉極樂園》後,又一創意爆燈鉅製,由《#怪獸大學》導演丹史格倫領軍,打造前所未見的魔靈精怪新世界!一對父親早逝的年青兄弟﹙#基斯柏特 及 #湯賀蘭 聲演),在細佬16歲生日那天,獲得家傳之寶「巫師魔杖🧙‍♂️」,可以令父親翻生重聚24小時;不過他們的半桶水魔法,卻只能令父親下半身歸來……兩兄弟為了令父親回復完整,急急腳一同上路,展開一段溫馨又惹笑的奇情之旅!
bluray 資料

語言:        英語, 粵語, 韓語, 國語, 葡萄牙語
字幕:        英文, 繁體中文, 韓文, 葡萄牙文
製作來源地:        美國
音效資料:        Dolby Digital 5.1, 7.1
影碟格式:        Blu-ray
級別:        I
片長:        102 (分鐘)
出品商:        洲立影視 (HK)

白鑽玩家

洲立實物圖,地庫播見畫面不俗,最大發現是見內容(筆記本文字)有返中文介面,上次toy story 4冇。

白鑽玩家

今日知別注版同普通膠版竟一樣價錢,問店長何解,佢話買普通盒膠版首批貨會跟隻瓷杯(限定派完即止),都算代理洲立有點誠意估佢唔到,比上次pixar toy story 4 安排好。