設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] SR6014喇叭配置問題

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
SR6014配置喇叭上有啲糾結,下面3個品牌唔知邊個好啲.
1. wharfedale diamond
2. monitor audio bronze
3. Mission LX
用於5.1加前天空,50/50 睇演唱會同睇戲,30-35平方聆聽空間,偏向細喇叭,請師兄們指導邊個比較好啲,感謝!

黑鑽玩家

Sr6014好似好細聲,唔知係咪我set得有問題

新仔玩家

NgSiuLun@FB 發表於 2020-7-14 20:56
Sr6014好似好細聲,唔知係咪我set得有問題

您好。 我都係用Marantz 6014.平時非炸機睇戲。 普通夠聲睇電視。 音量係大概五十左右。 我朋友玩機比我耐。 我却請教過佢,佢用Denon 4500 都係差不多聲量。 我倆都係用座地喇叭。 家廳大小係百幾平呎左右。  希望對您有參考作用      哈哈。 我當初見電视機聲開二十幾都己經夠晒。 一用amp 開極唔夠。 又唔敢喪扭大聲。 以為整錯野。 驚

樓主您好,我用Marantz 6014 +mission lx 5.我老婆覺得聽彭羚歌。 好似係小玩意。  有啲尖。 唔舒服。 我就不覺得去到唔舒服地部。 唔好意思。 其他喇叭未試過。 比較唔到

星級玩家

Chillout 發表於 2020-7-15 09:49
您好。 我都係用Marantz 6014.平時非炸機睇戲。 普通夠聲睇電視。 音量係大概五十左右。 我朋友玩機比我 ...

師兄,lx5氣氛如何,例如音場,包圍感等等,謝謝

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

各位師兄好,我本人用marantz sr6014 夾monitor audio bronze 2,聽歌及睇戲都 ok, 平時睇電視開-20 至-24 聲量,房間100 尺,喇叭出聲中,高音好D,低音就淨小小,睇戲有超低音幫助下就無問題,希望以上資料有幫助師兄

星級玩家

Manko 發表於 2020-7-15 19:52
各位師兄好,我本人用marantz sr6014 夾monitor audio bronze 2,聽歌及睇戲都 ok, 平時睇電視開-20 至-24  ...

感謝提供資料,謝謝

新仔玩家

LeoTam@FB 發表於 2020-7-15 10:40
師兄,lx5氣氛如何,例如音場,包圍感等等,謝謝

你好師兄, mission LX 5  包圍感我滿意,参考天碟中既歌,   可惜(關淑怡) 及 玫瑰玫瑰我愛你, 音埸寬及深度明顯既,   有DETAILS既。 音清, 特別係GUITAR, 我鐘意粒粒音清脆,  BASS 亦有感覺, 處於一百呎多D既空間中,  爽既。

我聽過既喇叭極少極少極少......... , 唔好介意...  
我之前聽過既喇叭, 亦告知你, 以便你知道我所形容既感覺其實係咩程度, 有個Benchmark...

Dali 710 (用ONKYO 及後轉DENON 4500) - 0尼個聽得最多最耐
POLK AUDIO Signature Series (用DENON 4500)
JBL Studio 280 (Marantz)

我只講聽歌.....

我重未買其他喇叭, 睇戲用既唔敢俾意見, 你0尼? 打算點配0尼?指教指教下

唔好意思, 聽過既喇叭真係好少 希望意見有用啦

星級玩家

Chillout 發表於 2020-7-15 21:32
你好師兄, mission LX 5  包圍感我滿意,参考天碟中既歌,   可惜(關淑怡) 及 玫瑰玫瑰我愛你, 音埸寬及深 ...

多謝師兄寶貴意見,非常感謝!
由於我跟老虎愛睇聲畫歌劇,所以現場感同包圍感好重要,而且安居環境比較細,放唔到大喇叭,依家都有啲糾結。